Crosslinkingul este un tratament modern menit să oprească evoluția keratoconusului, o boală degenerativă, caracterizată prin deformarea și subțierea progresivă a corneei. Tratamentul trebuie făcut cât mai aproape de debutul bolii, deoarece șansele de stopare sunt mai mari în primele stadii.
În general, keratoconusul apare în adolescență și evoluează până la aproximativ 35-40 de ani. Printre simptome menționez scăderea acuității vizuale și apariția dioptriilor cilindrice determinate de o formă neregulată a corneei, asemănătoare unui con. Această deformare a corneei duce la pierderea acuității vizuale, care nu se mai poate recupera ulterior în mod spontan. În cele mai grave cazuri de keratoconus se ajunge la pierderea vederii, fiind necesar transplantul de cornee. Tocmai de aceea este foarte important ca boala să fie descoperită și tratată din timp.
Crosslinkingul este un tratament prin care, cu ajutorul anumitor substanțe și sub acțiunea razelor UV, accelerăm procesul de formare a unor noi legături chimice între fibrele de colagen din structura corneei, întărind rezistența acesteia. Acest proces este unul natural, care se petrece în organism pe măsură ce trece timpul. Tratamentul se realizează cu substanțe cu rol catalizator, iar crosslinkingul cu ribofalvină (vitamina B2) se realizează prin două metode, cu sau fără îndepărtarea epiteliului cornean.
Crosslinkingul se face în sala de operații, cu anestezie locală, durează aproximativ 15 minute pe ochi, nu necesită internare și poate fi făcut la ambii ochi în aceeași zi. La început, se vor administra picături cu anestezic și se vor dezinfecta pleoapele, se va aplica soluția de riboflavină la nivelul corneei, apoi va avea loc procesul efectiv de corsslinking sub acțiunea razelor ultraviolete emise de lampa, care durează câteva minute.
La Ama Optimex, folosim lampa cu lumină UV Avedro KXL System, cel mai nou aparat pentru această intervenție, care utilizează lumina pulsată, scurtând astfel durata tratamentului și expunerea țesuturilor oculare sensibile (cristalin, retină) la radiațiile ultraviolete.
Rezultatele se observă după 2-3 luni de la intervenție, chiar 6-9 luni. Sunt și cazuri în care această intervenție nu funcționează sau cazuri în care, după o perioadă de timp, keratoconusul începe din nou să evolueze. De aceea, uneori este indicat să se facă o a doua intervenție de crosslinking, pentru a evita complicațiile mai grave, precum transplantul de cornee.
După intervenție veți purta în continuare ochelari sau lentile de contact, deoarece crosslinkingul este menit să oprească deformarea corneei, nu să restabilească și acuitatea vizuală.
Pentru a ține boala sub control este nevoie de controale oftalmologice periodice și investigații specifice care evidențiază modificările de la nivelul corneei.