16
None

Tiroida și deficiențele alimentare

De ce este importantă funcționarea glandei tiroide pentru organismul nostru?

Situată în zona cervicală, anterior traheei, glanda tiroidă este cea mai voluminoasă dintre glandele endocrine dar și cea cu patologia cea mai frecventă. Modificările întâlnite sunt atât morfologice, de volum și structură, cât și funcționale. Acestea constau în secreția inadecvată de hormoni tiroidieni (T4-tiroxină și T3- triiodotiroinină).

Ce se întâmplă atunci când nu producem suficienți hormoni tiroidieni?

Hipotioroidia este cea mai frecventă tulburare funcțională tiroidiană întâlnită și constă în scăderea sintezei de hormoni tiroidieni. Manifestările ei sunt dominate de astenie fizică, bradicardie, bradipsihie. Instituirea substituției cu hormoni tiroidieni este conduita logică și obligatorie în corectarea acestui deficit, evaluarea clinică și de laborator fiind obligatorii periodic.

Hipertiroidismul - ce este și cum se manifestă?

La celălalt capăt al spectrului disfuncțional tiroidian se află hipertiroidia, producția excesivă a hormonilor tiroidieni, mult mai evidentă clinic și dominată de tulburarea de ritm cardiac (tahicardie), scăderea ponderală accentuată, tremorul extremităților, nervozitate și scăderea randamentului în activitățile curente.

Cel mai adesea stresul fizic și emoțional intens este cauza hipertiroidiei iar tratamentul constă în administrarea medicației de sinteză asociate cu tratament simptomatic.

Putem ajuta echilibrarea tiroidei prin intermediul alimentației?

Alimentația are un rol foarte important în menținerea echilibrului funcțional tiroidian. De peste un deceniu suplimentarea cu iod a sării a fost făcută tocmai pentru acest deziderat, iodul fiind indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Seleniul are un rol important în buna funcționare a unui număr de peste 25 de proteine din organismul uman, cunoscute și sub denumirea de selenoproteine. Spre exemplu deiodinaza este o selenoproteină esențială ce mijlocește transformarea hormonilor tiroidieni. Deoarece solul este din ce în ce mai sărac în acest oligoelement iar agricultura organică accentuează acest deficit, recomandăm suplimentele alimentare cu seleniu.

Ce rol joacă suplimentele alimentare în acest proces?

Suplimentele alimentare vin să completeze ceea ce alimentația uzuală nu ne mai poate oferi în totalitate. Administrarea unor produse elaborate pe baza unor studii științifice și confirmate de studii clinice, asigură o mai bună funcționare a unui organism afectat de stres și poluare.

Documentația științifică este un argument, dar el e cunoscut îndeosebi de specialiști. Consumatorul obișnuit este îndrumat să aleagă produsele care au cea mai mare biodisponibilitate pentru organism, ceea ce înseamnă că absorbția este cea mai eficientă. În acest fel rezultatele clinice sunt evidente și putem spune că investim eficient în întreținerea propriului corp.

Un exemplu concret este sursa organică de seleniu, SelenoPrecise, o drojdie standardizată, patentată, cu cea mai mare biodisponibilitate a acestui element pentru organism. Conținutul este de 100 micrograme Seleniu de calitate farmaceutică dovedită, cu absorbție de 88,7 %.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha