54
None

Boala Alzheimer. Nu recomand internarea într-un cămin!

Interviu realizat cu D-na Conf. Dr. Cătălina Tudose Președintele Societății Române de Alzheimer (III)
 
 

Medicaţia bolnavilor de Alzheimer este scumpă. Care este eficacitatea acesteia ? Cât îmbunătăţeşte şi lungeşte viaţa pacientului ? Există tratamente alternative ? Se află în pregătire / testare un vaccin terapeutic sau profilactic ?

     Medicaţia specifică pentru demenţa Alzheimer nu este ieftină, dar trebuie să ţinem cont că ea reprezintă doar 10-15% din costurile totale ale demenţei care includ atât costurile directe, medicale şi non-medicale cât şi costurile indirecte; acestea din urmă sunt cele mai mari şi aproape în întregime suportate de familie. Începerea tratamentului în stadii evolutive cât mai precoce aduce o îmbunătăţire evidentă a evoluţiei bolii, în sensul încetinirii deteriorării cognitive, la care se asociază o îmbunătăţire a funcţionalităţii. Acest lucru înseamnă că persoana îşi continuă preocupările şi activităţile obişnuite, inclusiv cea profesională, îşi menţine relaţiile sociale, participă la viaţa familiei. Instituirea tratamentului în stadiile iniţiale ale demenţei asigură o calitate acceptabilă a vieţii pacientului şi familiei lui pentru primii 6-7 ani din cei 8-10 ani de evoluţie medie, reducând astfel în mod semnificativ durata perioadei caracterizată prin simptomatologie severă, cu pierderea autonomiei şi a capacităţilor de autoîngrijire.

     Un alt efect al medicaţiei antidemenţiale este acela că previne apariţia tulburărilor de comportament, care sunt cel mai greu de îngrijit şi de suportat de către familie. Dacă totuşi apar neliniştea motorie, agitaţia nocturnă, stările depresive, convingerile delirante, administrarea corectă a tratmentului antidemenţial în doze adecvate ameliorează de cele mai multe ori aceste simptome, evitându-se spitalizările şi tratamentele costisitoare cu medicaţie neuroleptică şi tranchilizantă, care la rândul lor au multe efecte secundare.

      Nu există tratamente medicamentoase alternative pentru demenţa Alzheimer, putem folosi însă tratamente adjuvante, desigur cu beneficii clinice modeste.

    În schimb, terapiile psiho-sociale s-au dovedit a fi foarte folositoare pacienţilor cu demenţă, influenţând favorabil atât simptomatolgia cognitivă cât mai ales cea comportamentală. Se ameliorează în mod semnificativ tulburările emoţionale - stările de depresie, apatie, nelinişte. Aplicarea lor presupune însă personal calificat ca şi înfiinţarea de servicii comunitare unde acestea ar trebui să se desfăşoare. Trebuie să precizez că în România nu există asemenea servicii.

     De asemenea, o altă problemă importantă este evaluarea corectă şi completă a unei persoane suferinde de demenţă, cu identificarea tuturor bolilor asociate de care suferă. Astfel, este alsolut necesară tratarea concomitentă şi menţinerea sub control a tulburărilor cerebro-vasculare, a tulburărilor metabolice (diabetul, dislipidemii, anemii), a discriniior (mai ales hipotiroidii).

     În centrele de cercetare din lume se desfăşoară în prezent multe studii în cadrul cărora se evaluează eficacitatea şi tolerabilitatea diverselor produse, cu mecanisme diferite de acţiune, încercându-se intervenţia în mecanismele patogenice.

    Imunoterapia atât activă cât şi pasivă, atât antiamiloidică cât şi împotriva proteinei tau este deja administrată unui număr mare de pacienţi în cadrul unor proiecte ample, internaţionale, de cercetare; rezultatele sunt mulţumitoare, se reuşeşte reducerea cantitativă a leziunilor neuropatologice dar evoluţia globală a bolii nu este în mod spectaculos schimbată. Interesele cercetătorilor în prezent se orientează spre intervenţii care să oprească declanşarea bolii iar acest lucru s-ar putea face numai în etapa preclinică, adică cu cel puţin10 ani înaintea apariţiei primelor semne clinice. Este un deziderat ambiţios.

Îngrijirea bolnavului de Alzheimer are costuri sociale. Există programe de asistenţă finanţate de statul român?

Recomandaţi ca medic internarea bolnavului într-un cămin, ceea ce ar presupune o deosebită responsabilitate morală din partea familiei acestuia ? Există în România o reţea de cămine cu dotare tehnică și cu personal calificat, care să preia această sarcină socială în condiții optime ?

    Îngrijirea persoanei cu demență Alzheimer are costuri sociale foarte mari. Nu există programe de asistență finanțate de statul Român, doar în ceea ce privește acordarea gradelor de handicap în concordanță cu gravitatea simptomatologiei.

     Ca medic , nu aș recomanda internarea unui bolnav într-un cămin. De peste 25 de ani sistemul de îngrijire s-a schimbat radical în lume; există rețele de servicii care răspund nevoilor specifice pentru diferite stadii ale bolii, iar acestea cuprind: centre de diagnostic specializate în diagnosticarea precoce de tipul Centrul Memoriei, servicii pentru persoane aflate în stadiu incipient  și aici mă refer la grupuri de suport, servicii de informare și sprijin emoțional, servicii de educație pentru pacient și pentru familie și pentru îngrijitori, cabinete specializate de consiliere juridică; pentru persoane aflate în stadiul mediu al demenței este ideal centrul de zi, iar atunci când simptomatologia se agravează, îngrijirea se deplasează din comunitate la domiciliul persoanei. În mediul său familiar, pacientul ar trebui să beneficieze de servicii specializate de îngrijire, ca și de îngrijiri spitalicești de scurtă durată (pentru suferințe acute supra adăugate sau decompensări ale unor boli asociate). Numai în stadiile finale sunt recomandate instituțiile de îngrijire de lungă durată care asigură îngrijire paliativă de tip nursing home. În România nu s-a dezvoltat o rețea de servicii pentru că, în primul rând, nu există ideea necesității diagnosticării bolii și nici concepția continuității evaluării și îngrijirii persoanei suferinde.

     Familia poartă întreaga responsabilitate atât pentru diagnosticare cât și pentru îngrijirea unei persoane bolnave. Ca și acum 100 de ani, în țara noastră nu există decât centre de îngrijire terminală, atât de stat cât și private, apărute mai ales în ultimii 3-5 ani și destinate în principal îngrijirii pacienților vârstnici. Foarte puține dintre ele sunt specializate pentru îngrijirea pacienților cu demență Alzheimer adică dispun de personal calificat, de echipă terapeutică complexă, capabilă să ofere, în afara condițiilor bune de cazare, terapii psihosociale, terapii ocupaționale, terapii psihologice.

    Numărul locurilor din aceste 2-3 instituții pe care Societatea Română Alzheimer le-ar recomanda este practic inexistent comparativ cu nevoile uriașe ale populației. Și nici costurile nu sunt neglijabile, dacă le comparăm cu venitul mediu.

    Pentru primele 6 stadii ale bolii (dintr-un total de 7, conform Scalei Funcționale Reisberg) nu există nici un serviciu de îngrijire de tip comunitar specializat pentru demența Alzheimer.  

Comentarii


Alexandru

Bravo, d-na doctor, nu recomandati internarea intr-un camin pentru ca NU EXISTA asemenea camine in Romania, nu pentru ca nu este justificat din punct de vedere medical. Intreaga raspundere pentru diagnosticare o poarta FAMILIA?!? Serios? Atunci de ce naiba mai exista medici, ca sa enumere cele 7 stadii ale bolii? Sunteti o rusine pentru profesia dvs. si pentru functia pe care o detineti.

Jan. 20, 2013, 8:21 p.m.
120
14

Dana

Nu este vina dumneai, ci a sistemului care nu ofera astfel de ingrijiri. Ce sa recomande daca nu este nimic de recomandat? Acum ca mult mai multa lume isi da seama ca Alzheimer este o problema reala, poate ca se poate face ceva sa se creeze astfel de camine. As vrea sa stiu ce se poate face, daca cineva are vreo sugestie.

Jan. 24, 2013, 6:26 a.m.
22
8

istrate

mama are aceasta boala , este alcoolica , fumeaza 2 pachete de tigari pe zi, cinsuma gaz ,apa, current cat o familie de 4 personae, sta intr-0 garsoniera si este foarte agresiva cu noi si vecinii de bloc. Este clar ca nu o mai putem tine la casa ei ,. nu avem suficiente resursre materiale. am dori sa o ducem la o pensiune specializata in apropierea clujului dar nu poate fi dusa cu vorba buna ci eventual obligata sau sedata . Va rugam ajutati-ne macar cu un sfat.

Aug. 2, 2013, 10:37 p.m.
20
7

Laurentiu

Exista Centre de Zi in Bucuresti, cu activitati de stimulare personalizate si cu orar convenabil - pentru ca familia sa continue sa lucreze?

Sept. 9, 2014, 12:37 p.m.
8
1

adriana

Este o greseala sa ne certam cu doamna Doctor fiindca domnia sa, intre scutirea Casei de Asigurari, de INDELUNGATUL EFORT, de a SE ONORA fata de asigurati - desi la incheierea contractului intre (UNICUL) adigurator, NU ESTE EXCLUS ALZHEIMERul- si n-aveti decat sa va sacrificati, intreaga familie, refuza sa PLEDEZE PENTRU DREPTUL (?!) celor loviti de crunta situatie. Cum, SI UNDE, sa poti sa ingrijesti bolnavul, care timp de peste ZECE ANI, nu te lasa sa te poti odihni, MACAR 6 ORE din cele 24?

March 5, 2015, 5:25 p.m.
20
5

Elena

Ma surprinde faptul ca exact un specialist NEAGA SINGURA alternativa prin care si bolnavul, SI APARTINATORII sai ar putea sa suporte CRUZIMEA ULTIMEI FAZE a Alzheimerului.

June 17, 2015, 5:57 p.m.
20
0

Rodica T.

Datorită conţinutului său de vitamina E, uleiul de rapiţă are proprietăţi antioxidante şi de regenerare celulară. Are un rol important în buna funcţionare a creierului, datorită acizilor graşi pe care îi conţine, în special Omega-3, care intervin în prevenirea depresiilor, a unor crize de demenţă şi chiar a maladiei Alzheimer. http://www.nonstop-magazin.ro/ulei-bio-rapita,%20ulei-vegetal-rapita

June 18, 2015, 3:10 p.m.
9
4

Dalina

intreaga raspundere o poarta familia ? respect si bun simt fata de apartinatorii care isi pierd propria sanatate stand langa o persoana cu dementia ... cel mai usor este sa incui usa si sa pleci si sa lasi " societatea " sa face ce o vrea ! ajungi sa o iei razna si tu, ca apartinator, nu mai stii cum sa te porti, ce faci, ce spui... in alte tari exista consiliere psihologica gratuita pentru familie... cand esti singur cu o astfel de persoana si nu iti permiti nici camin, nici sa platesti pe cineva (care cand aude despre ce e vorba, fuge),cum sa porti toata raspunderea ... nu poti sta langa el non-stop, pentru ca iti pierzi propria minte... este foarte greu sa te detasezi ... si sa ai grifa de propria persoana in primul rand !!!

Aug. 26, 2015, 11:11 p.m.
90
4

alina

Eutanasierea e singura metoda atunci....daca societatea nu isi permite sa asigure servicii de ajutor pentru astfel de bolnavi si mai ales pentru familiiile lor,obligate la o viata mizerabila alaturi de acesti bolnavi.Dupa o viata de plati la cass ïntreaga raspundere o are familia,nu?

Sept. 6, 2015, 9:18 p.m.
27
2

Nicu

Ce inseamnă expresia:,, sunt mândru că sunt român". Spun cu maximă responsabilitate că îmi este scârbă că sun român, datorită TUTUROR politicienilor din România.Toţi vin să fure, pe nici unul nu-l interesează fiinţa umană, din pacate şi doctorii au început să-i inreseseze numai banul. Locuiesc într-o reşedinţă de judeţ unde ,,stăpânul inelelor" negociază tot, chiar şi atunci când cineva vrea să facă un centru pentru persoane cu probleme de sănătate şi sociale.\\r\\n DNA -ul sper că nu o să doarmă....

Oct. 25, 2015, 6:30 p.m.
15
1

Lidia

Tatăl meu este bolnav Alzheimer, iar mama este cea care poarta toată greutatea emoțională, fizica și financiara. E un prizonier, secătuita de energie și fără niciun ajutor medical specializat. Toate site-urile indica un mare grad de indiferenta fata de aceste familii atât din partea medicilor, bisericii și a societății. Eu, soțul meu și o parte din familie încercăm să facem ca viața mamei și a tatălui sa fie mai ușoară. \r\nUn alt caz e al unei vecine bolnava Alzheimer (82 ani)care nu are nicio ruda doar o alta vecina ajuta foarte des. Un astfel de pacient are nevoie de ajutor 24 din 24. Plus reprezintă risc asupra celorlalți, considerând ca are acces la gaz, curent electric, ferestre etc.\r\nE dureros și inacceptabil sa văd atât de multă nepăsare din partea doctorilor, persoane cu atât de mut acces la informație. Din partea preoților care sunt foarte comozi și interesați doar de bani. Societatea e plina de probleme si nu doreste sa se organizeze in asociații mici care sa se intrajutoreze in astel de situatii. \r\nCe s-ar întâmplă în loc de interviuri la tv si radio cu indivizi dubioși sa facem și un pic de educație comunitara? Nu e un subiet suficient de popular??? Poate ar trebui sa avem o media mai agila și înțeleapta??!!!! \r\nȘtie cineva de existenta unei asociații de familie care sa se ajute unii pe alții?

Nov. 7, 2015, 1:20 a.m.
42
3

rontea florea

sotia mea este bolnava de aceasta cumplita boala. As dori daca Dna doctor are cabinet sa ma anunte cum ma poate primi pentru un consult. Va rog f frumos sa ma ajutati. Sotia are 64 de ani. Astept un raspuns

March 2, 2016, 9:25 p.m.
2
2

Adrian N

Să fure mai puțin politicienii si să facă centre de îngrijire .D na Dr. trăieste in altă lume.Rusine...

March 18, 2016, 6:38 p.m.
17
1

Carmina

Mama suferă de această boală demențiala diagnosticata acum 3 ani la spitalul Elias, unde i s-a prescris un tratament si cu ebixa. La externare, Nu mi s-a întocmit referatul corespunzător pentru a beneficia de reducere la cumpărarea medicamentului ebixa. A trebuit să apelez la alt medic psihiatru cu plata pentru a veni acasă ca să o evalueze pe mama din punct de vedere psihiatric si intocmirea referatului, apoi a trebuit să merg după aprobări. La spitalul Elias mi s-a recomandat institutionalizarea mamei intr-un centru specializat. Bineînțeles că nu ne-am permis acest lux de a o interna intr-o astfel de instituție si bine am făcut pentru că am aflat ulterior că aceste centre sunt de fapt destinate exterminării pe banii pacienților. Sistemul asigurărilor de stat trebui să aibă în vedere și această boală pentru susținerea bolnavilor si a familiilor lor. Mama a plătit timp de 35 de ani asigurările de sănătate când a lucrat ca învață toare iar acum i se opreste cas din pensie. Statul ar trebui să se gândească serios la rezolvarea problemelor semnalate în toate aceste situații.

May 22, 2016, 4:09 p.m.
24
2

Carmina

Revin la cele spuse mai sus. Mama mea a căzut în casă săptămână trecută, am chemat salvarea care a dus-o la spitalul Elias. Din păcate, medicii de la camera de gardă au refuzat internarea ei, motivând că acolo este spital de urgenta. Doamna doctor, va rog să-mi recomandati o instituție specializată pentru tratarea bolnavilor cu Alzheimer.

May 22, 2016, 5:06 p.m.
8
0

cecilia

Si eu am fost contra internarii pana cand au inceput episoadele de halucinatii si nu ma mai tineam pe picioare din cauza lipsei de odihna. Am avut de ales intre sanatatea mea si internarea mamei. Din fericire, am nimerit un azil foarte bun. Recomand varianta internarii, dar cu vizite dese, la 2-3 zile. Nu parasiti bolnavul in azil! https://alzheimersfaturi.wordpress.com

Aug. 18, 2016, 10:10 a.m.
25
1

Andreea Robe

Buna Cecilia, Te rog spune-mi la ce azil ai internat-o pe mama ta. Si bunicul meu de 86 de ani sufera de aceasta boala cumplita. Bunica mea nu mai poate face fata, ea avand 76 de ani. Noi ajutam cum putem, seara dupa munca, dar pe noi nu ne mai recunoaste deloc si devine f agitat in prezenta noastra. Are momente cand este linistit si sta cu noi dar sunt rare :( Multumesc! Andreea

Sept. 8, 2016, 11:53 p.m.
5
1

K'melia

Doar cei care au avut o asemenea situatiein familie realizeaza ca familia este epuizata fizic, psihic si financiar de ingrijirea unui asemenea pacient.Eu lucrez in ture alternativ de zi si de noapte si in week enduri si sarbatori fiind intr-un domeniu cu "foc continuu" ca sa zic asa.Mama se scula de trei patru ori pe noapte se imbraca pe intuneric si pe furis mergea la usa sa plece "acasa la mama", daca usa era inchisa cauta cheile peste tot, buzunarea tot ce era pe cuier.de trei ori am gasit-o cu politia cu trei ani inainte de a muri, de fiecare data spunea politiei adresa de unde a copilarit intr-un oras la 200 de km distanta.Atunci cand nu au mai existat perioade de lucidate, cand spunea ca locuieste cu parintii, nu este casatorita si nu a avut copii am internat-o, m-am asigurat ca este bine ingrijita, aproape de domiciliul meu si o vizitam des si eu si sora mea dar acasa ar fi trebuit sa aleg intre serviciul meu si ingrijirea ei dar am zis ca ea nu s-a lasat de serviciu pentru a ne creste pe noi daca eu ma las de serviciu din ce voi creste pe fiica mea si din ce voi trai eu la batranete?!In plus nu am vrut sa-i distrug fiicei mele amintirile despre bunica, am vrut sa tina minte anii in care bunica o rasfata si sa nu ii distrug adolescenta ingrijind o bolnava.

Sept. 22, 2016, 4:51 p.m.
18
0

K'melia

Doar cei care au avut o asemenea situatiein familie realizeaza ca familia este epuizata fizic, psihic si financiar de ingrijirea unui asemenea pacient.Eu lucrez in ture alternativ de zi si de noapte si in week enduri si sarbatori fiind intr-un domeniu cu "foc continuu" ca sa zic asa.Mama se scula de trei patru ori pe noapte se imbraca pe intuneric si pe furis mergea la usa sa plece "acasa la mama", daca usa era inchisa cauta cheile peste tot, buzunarea tot ce era pe cuier.de trei ori am gasit-o cu politia cu trei ani inainte de a muri, de fiecare data spunea politiei adresa de unde a copilarit intr-un oras la 200 de km distanta.Atunci cand nu au mai existat perioade de lucidate, cand spunea ca locuieste cu parintii, nu este casatorita si nu a avut copii am internat-o, m-am asigurat ca este bine ingrijita, aproape de domiciliul meu si o vizitam des si eu si sora mea dar acasa ar fi trebuit sa aleg intre serviciul meu si ingrijirea ei dar am zis ca ea nu s-a lasat de serviciu pentru a ne creste pe noi daca eu ma las de serviciu din ce voi creste pe fiica mea si din ce voi trai eu la batranete?!In plus nu am vrut sa-i distrug fiicei mele amintirile despre bunica, am vrut sa tina minte anii in care bunica o rasfata si sa nu ii distrug adolescenta ingrijind o bolnava.

Sept. 22, 2016, 4:58 p.m.
9
1

radu

si eu am o problema cu mama mea. tocmai a fost internata la psihiatrie la oreja si a iesit cu diacnostic de dementa. sunt cam speriat, nici nu stiu ce sa fac si cum sa am grija de ea. sunt singur si nu am pe nimeni si vreau sa o internez de urgenta intr-un centru pentru ca eu simt ca nu pot face fata. imi vine sa o iau la goana pe strazi.

Nov. 9, 2016, 6:41 p.m.
14
0

alexandra

doamne K\'melia, unde ati internat-o pe mama dvs ? as dori un centru care sa stiu ca ingrijesc cum trebuie oamenii bolnavi de alzheimer..

Dec. 16, 2016, 6:35 a.m.
0
0

Carmen

Buna ziua \r\nVa indic un centru pentru pacientii cu demente. E un centru privat Memori Hospital-Valea Lupului Iasi. Intrati pe net si-l gasiti. Multa sanatate!

Dec. 16, 2016, 7:59 a.m.
2
2

George

Recomand ingrijire la domiciliu este altceva atunci cand este alaturi de tine, eu am gasit pe inimipentruinimi.com o persoana care vine in fiecare zi si are grija de bunica, pe langa acest lucru se ocupa de curatenie si cumparaturi. Saptamanal vine o asistenta care care ii face toate analizele acasa.

June 29, 2017, 4:31 p.m.
3
0

Anca

Îngrijesc de unchiul și mătușa mea care sunt amândoi imobilizați la pat de trei ani. Am fost total împotriva internării la azil dar unchiul meu cu altzeimer avansat a devenit foarte violent îmi este frică să mă mai apropii de el pentru a-i face toaleta și pentru a-l hrăni pentru că-mi pun viața în pericol. Asta e concluzia la care am ajuns și atunci întreb cum ții acasă o persoană extrem de agresivă și pe dare nu o poți stăpâni? Salvarea a refuzat să-l ducă la spital iar politia care a venit împreună cu cei de pe salvare a ridicat din umeri spunând ca în fata lor nu a fost agresivă persoana respectivă. Când am întrebat dacă e nevoie sa vină politia împreună cu televiziunea ca sa constate eventualul deces provocat cuiva din familie de către unchiul cu altzeimer au reacționat nervos atât cei de pe salvare cat și cei de la poliție spunând că-i ameninț. Despre astfel de cazuri ce părere are doamna doctor când recomandă îngrijirea la domiciliu?

Aug. 9, 2017, 8:54 p.m.
9
1

Elenush

Am citit si cuvantul doamnei si raspunsurile (strigate de ajutor de fapt) ale unor oameni care s-au lovit intr-un fel sau altul de aceasta boala. Il am si eu pe tata. Desi este batran ,81 de ani, si multumim lui Dumnezeu ca nu este agresiv,am nevoie de o institutie specializata pt internare. Dar cum nu exista ce pot face? La camine pt varstnici ar primi ingrijirea corecta? Chiar contra unui cost substantial. Deci care sunt alternativele doamna doctor, drag SISTEM care te cam joci cu vietile oamneilor?

Aug. 25, 2017, 9:39 a.m.
4
1

viviana

eu am 60 ani, am avut batrani in jurul meu la tinerete si ii multumesc lui Dumnezeu ca s-au stins cu boli care nu mi-au afectat psihicul, (si parintii mei).Dar de un an avem pe soacra cu alzheimer ,acum are 80 ani, ,sta o saptamana la noi, apoi la celalalt baiat o saptamana si tot asa. Dar eu nu reusesc sa-mi revin , stand permanent cu ea toata ziua- nu pot sa-i accept boala( ma termina pshihic ),pana iar revine la noi.Noi avem posibilitate si sa o tinem acasa la ea cu ingrijitor, si posibilitate de a plati la camin care este in apropiere dar toti membrii familiei inafara de mine nu vor ,nu au sensibilitatea mea si nici nu stau cu ea cat stau eu permanent in camera cu ea ,vad si aud tot .Este in stadiul avansat, (nu sta la pat dar clipele de luciditate sunt de moment) cu vorbit nonstop,injura foarte mult,halucinatii cu carul ,mancat tot din ora in ora,mers la baie din 5 in cinci minute,nu stie unde e,tot timpul ca merge acasa ...Cred ca al meu caz este singurul in care ma lovesc de familie -ne-ar fi mult mai usor sa fie ingrijita acasa la ea cu supravegherea noastra. Am inteles ca urmeaza stadiul final ,la pat si sigur fara acordul lor , voi apela la ingrijitor.

Oct. 9, 2017, 12:51 p.m.
6
0

MARIELA

Am un batran bolnav de alzheimer din 2009 si am petrecut foarte mult timp cu el adica in afara de cele 8 ore care sant la servici iar atunci are grija o femeie care ii arata si ea multa afectiune santem mereu impreuna.Pot sa spun ca nu m-a terminat psihic doar atunci cand raceste si are vreo viroza imi este greu.Nu cred ca as putea sa il duc la vreun camin pentru ca acolo oricat de bine pregatit ar fi personalul medical nu ar putea sai arate atata afectiune si dragoste de care are foarte mare nevoie.noi ne comportam cu el ca si cu un copil.cei care aveti parinti bolnavi de alsheimer luatii in brate si aratatile cat de mult ii iubiti si totul o sa fie mult mai usor.as avea foarte multe lucruri sa va povestesc dintoate etapele prin care am trecut,acum santem la ultima aproape nu vorbim doar putine cuvinte,ii pun lingura in mana ca sa manance singur dar il ajut,incontinenta are de cativa ani buni dar sant chiloti tip pampers si cearsafuri impermeabile si cu o igiene riguroasa nu miroase deloc si el se simte bine in familie.

Oct. 13, 2017, 8:23 p.m.
10
1

viviana

Mariela ,te rog poate ne spui ce varsta are batranul fiind asa de mult bolnav. Din 2009 am fost si eu depistata cu virusul hepatitei C.Am avut si eu foarte multa rabdare la inceput cu soacra, bolnava de alzheimer dar acum dupa 1 an , nu mai am rabdare, ii explic multe lucruri zilnic,insa este adevarat ca nu sunt 2 persoane la fel cu aceasta boala , eu zic ca este un caz cu totul aparte (cu injuraturile ,vorbitul continuu, plecatul acasa ,mancatul de 6-7 ori pe zi si nu putin ,mersul des la baie.De miine iar e la noi o saptamana.Grea viata .

Oct. 14, 2017, 4:08 p.m.
0
0

viviana

Daca a mai existat sau exista caz cu alzheimer ,Va rog spuneti ce trebuie facut: soacra iar e la noi si am sosit cu ea de 30 minute,de cand am venit a mers la toaleta de 20 ori intra-iese,iar intra iar iese (se pune pe toaleta ,urineaza fff putin sau e cand deloc- ).medicul de familie a zis ca de la medicamente,dar face asta doar de 2-3 luni si tratamentul e deja de 1 an.Soacra zice ca nu o doare deloc la urinare sa fie infectie urinara!!!.Ma dispera .

Oct. 15, 2017, 3:24 p.m.
0
1

viviana

Poate e binevenita aceasta informare,de a afla motivul excesului de mers la baie.Am facut analiza de urina a soacrei si asa cum am banuit are infectie urinara,acum are tratament si are numai perioade cand tot vrea la baie dar in general a incetat cu mersul din minut in minut, asa ca nu tine numai de boala sau medicamente. Insa ne da batai de cap la fel cu mancatul , vorbitul monodialog ,plecatul...Viata grea.

Oct. 31, 2017, 6:39 a.m.
2
0

Camelia

Bolnavul devine violent cand nu mai stie cine este. Si nici atunci nu ar fi sigur... Institutionalizat inainte de vreme va fi chinuit si aruncat cu viteza in confuxie si agonie. Acasa ar tebui sa primeasca m mult sprijin. Cine devine maine violent? Poate mai multi fara alzhimer. Desigur situatia trebuie f bine evaluata.

Feb. 24, 2018, 8:15 p.m.
0
0

Corina

Sunt disperata. Mama mea a fost diagnosticata cu dementa mixta scor 15. Nu stiu cum e mai bine. Sa incerc sa gasesc o institutie de ingrijire sau sa o tin acasa. Tot timpul vrea la WC, are probleme cu tranzitul intestinal desi alimentatia e adecvata si ii administrez suplimente pentru functionarea colonului. Inca nu stiu cum sa gestionez problema asta. Sunt socata pentru ca debutul bolii pare ca a fost brusc. Acum 2 luni nu prezenta semne. A inceput cu dificultatea de a folosi telecomamda la TV si a telefonului. Apoi a uitat sa isi ia pastilele. Help! Vreau sa o ajut si sa trec impreuna cu ea prin asta. Dar am o viata si un servici pe care nu le pot abandona. Exista oare ingrijire la domiciliu , persoane specializate in asa ceva? Eu locuiesc in Iasi. Poate ma ajutati cu un sfat. Multumesc

Aug. 15, 2018, 6:08 a.m.
0
0

ioana

Nu vi se pare corect ca un specialist va sfatuie ce este mai bine pentru voi? N-ati inteles ca nu exista personal specializat in România pentru Alzheimer adica Psihogeriatri, (ceea ce n'are nimic de-a face cu psihiatri de la noi)? La noi îti interneaza batrînul cu alzheimer la un loc cu nebunii, in psihiatrie si ti-i si sedeaza(lucru absolut interzis in Alzheimer)ca sa-i adoarma si asa sa nu fie deranjati pe timpul serviciului; preferati sa fiti mintiti decit sa stiti adevarul?

March 9, 2019, 6:30 a.m.
0
0

Danalache ioana

Cum poate fi internat in spital sau in azil o persoana cu alshaimer ? Pentru ca si ca ei spun ca nu o pot tine impotriva vointei ei. Ea nu mai stie si nu cunoaste pe nimeni deci cum poate alege singura pentru ea? Si avand in vedere ca sotul dansei are cancer cu metastaza la colon si pancreas .

June 29, 2021, 5:28 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha