46
None

Injecţia intracitoplasmatică a spermatozoidului în ovocit (ICSI): o şansă pentru cuplurile infertile

     Tehnica ICSI (Intracytoplasmic sperm injection) reprezintă o metodă de fertilizare in vitro ce constă în introducerea unui spermatozoid în citoplasma ovocitului în vederea obţinerii embrionului.

     Deşi este o tehnică foarte complexă, ea este destul de răspândită ca utilizare, acest lucru datorându-se în special principalei recomandări a procedurii: infertilitatea de cauză masculină, foarte des întâlnită în special în ultimii ani. Tehnica se recomandă în cazul depistării la partener a anticorpilor antispermatici, când numărul spermatozoizilor este prea mic (oligozoospermie) pentru a permite efectuarea unei alte proceduri de reproducere umană asistată, când numărul spermatozoizilor cu morfologie normală este prea redus (teratozoospermie) sau în cazul funcţionării deficiente a reacţiei acrozomale (reacţia care permite trecerea spermatozoidului prin membrana ovocitului în vederea fertilizării acestuia).

      Vârsta pacientei reprezintă şi ea un factor ce recomandă aplicarea tehnicii ICSI, deoarece numărul şi calitatea ovocitelor scade odată cu vârsta. S-a observat că la pacientele cu vârsta de peste 40 de ani se pierde din calitatea ovocitelor, lucru care influenţează şi evoluţia embrionilor formaţi ulterior. Numărul de ovocite descreşte la aproximativ 2-3 milioane la naştere şi la 300.000 până la vârsta pubertăţii. Interesant este faptul că pierderea majorităţii ovocitelor se produce încă dinainte ca femeia să ajungă la vârsta reproductivă. Tehnica ICSI este recomandată şi în cazul eşecului unei proceduri de fertilizare in vitro clasice anterioare. Tocmai de aceea, la Omini Clinic, dorindu-se obţinerea unei rate cât mai mari a ovocitelor fertilizate, toate cuplurile beneficiază de tehnica ICSI, aceasta fiind o măsură de siguranţă, chiar dacă sperma are o calitate compatibilă cu tehnica de fertilizare in vitro convenţională. Numărul de ovocite injectate din totalul ovocitelor recoltate la puncţie este stabilit pentru fiecare cuplu în parte în funcţie de etiologia infertilităţii, vârstă etc.

     Etapele iniţiale ale tehnicii ICSI sunt asemănătoare cu cele specifice fertilizării in vitro clasice. Astfel, în funcţie de răspunsul pacientei la tratamentul de stimulare hormonală şi de protocolul ales, se programează procedura de puncţie a foliculilor în vederea recoltării ovocitelor. Ovocitele sunt apoi pregătite pentru injecţie prin îndepărtarea celulelor care le înconjoară (cumulus). Sperma este preparată pentru selecţia spermatozoizilor de cea mai bună calitate. În general acest lucru se poate realiza cu ajutorul centrifugării spermei în soluţii cu densitate diferită şi a migrării spermatozoizilor în camere speciale, în mediu de cultură.

     Echipamentul utilizat în cadrul procedurii ICSI este şi el unul sofisticat, format dintr-un microscop cu inversie, două micromanipulatoare şi cele două injectoare la care se adaptează capilarele pentru ovocit şi, respectiv, pentru spermatozoid. Întreaga procedură se desfăşoară sub observaţie microscopică şi presupune foarte multă precizie din partea embriologului. La microscop se poate adapta şi o cameră cu ajutorul căreia poate fi urmărită întreaga procedură, dar care oferă şi posibilitatea vizualizării de către cuplu a embrionilor formaţi.

     Există numeroase avantaje ale folosirii tehnicii ICSI, principalul fiind creşterea şanselor de fertilizare a ovocitului, comparativ cu tehnica de fertilizare in vitro clasică. În cazul fertilizării in vitro clasice pot apărea probleme în ceea ce priveşte imposibilitatea trecerii spermatozoidului prin cumulus sau lipsa unei interacţiuni corespunzătoare între spermatozoid şi membrana ovocitului. Prin tehnica ICSI, aceste posibile probleme sunt depăşite şi, de asemenea, se evită şi posibilitatea fertilizării ovocitului de către mai mult de un spermatozoid, cu formarea ovocitelor polinucleate. Bineînţeles că există posibilitatea eşecului fertilizării şi în cazul ICSI, un motiv putând fi lipsa decondensării materialului genetic al ovocitului sau al spermatozoidului. Cu toate acestea, riscul eşecului complet al procedurii este sub 5%. Pe lângă numeroasele avantaje ale tehnicii ICSI, trebuie luat în considerare şi conştientizat riscul naşterii unui copil (mai frecvent în cazul băieţilor) la care s-a transmis problema de infertilitate pe linie paternă.

     Tehnica ICSI reprezintă o şansă, pentru cuplurile diagnosticate cu infertilitate masculină sau de altă natură, de a avea un copil. Rata reuşitelor la Omini Clinic prin această tehnică este suficient de mare tocmai datorită aparaturii performante de care dispune clinica şi datorită profesionalismului personalului.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha