Îngrijirea picioarelor în timpul verii
"Răsplăteşte-ţi picioarele şi îţi vei răsplăti întregul corp, pentru că, cu cât picioarele tale se simt mai bine, cu atât mai bine te vei simţi şi tu!"
Ne aflăm permanent în mişcare şi, cu toate astea, uităm aproape constant să îngrijim cea mai trudită parte a trupului nostru: picioarele! Mai ales vara, ne confruntăm cu deshidratarea pielii, picioare obosite şi umflate, piele întărită din cauza prafului cu care venim în contact pe stradă, a transpiraţiei şi a expunerii în exces la soare.
La fel ca şi mâinile, picioarele noastre au nevoie de o îngrijire permanentă şi specială în timpul verii. Folosirea unor pudre sau sprayuri antiperspirante pentru picioare şi călcâie, precum şi a unor creme hidratante bogate în vitaminele A şi E este esenţială. De asemenea, pentru picioare cât mai sănătoase este indicată folosirea încălţămintei din piele, bine aerisită, cu tocuri nu prea înalte, ciorapi din bumbac. Încălţămintea în care transpirăm trebuie schimbată măcar o dată la două zile, pentru a-i lăsa timp să se usuce foarte bine.
Pentru o îngrijire completă a picioarelor este recomandabil să:
--- spălaţi picioarele de câteva ori pe zi cu apă şi săpun, apoi să le ştergeţi bine cu un prosop, insistând asupra zonelor dintre degete!
--- pentru hidratare şi relaxare, e bine să introduceţi picioarele într-un vas cu apă călduţă timp de 10-15 minute; în apă puteţi adăuga o jumătate de cană de miere şi un sfert de cana de ulei de măsline: mierea are proprietăţi antiseptice, iar uleiul de măsline are efect puternic hidratant, în timp ce temperatura apei ameliorează senzaţia de oboseală a picioarelor.
--- exfoliaţi pielea picioarelor, cu regularitate, de două ori pe săptămână! Folosiţi o piatră ponce şi un exfoliant pe bază de sare de mare, pentru a îndepărta pielea moartă şi bătăturile!
--- trataţi călcâiele crăpate! Acestea nu sunt doar inestetice, ci reprezintă şi un pericol pentru sănătate, fiind un loc preferat de intrare în organism a agenţilor patogeni; pentru crăpăturile superficiale există în farmacii numeroase produse care ajută la vindecarea acestora. Solicitaţi sfatul personalului de specialitate!
--- dacă aveţi, de obicei, probleme cu transpiraţia picioarelor, puteţi fi siguri că aceste probleme se vor agrava în lunile de vară. Chiar dacă purtaţi încălţăminte deschisă, care permite evaporarea transpiraţiei, nu uitaţi să folosiţi o pudră antiperspirantă sau un spray special pentru picioare, care va îndepărta cu succes şi mirosurile neplăcute!
Aceste îngrijiri sunt absolut necesare dacă vreţi să va feriţi de probleme specifice zonei picioarelor, cum ar fi:
- MICOZE: umiditatea în combinaţie cu praful, bacteriile şi căldura favorizează apariţia infecţiilor fungice, precum "piciorul atletului" (o boală cutanată localizată între degetele de la picioare, caracterizată prin fisuri, iritaţii, mâncărimi şi crăpaturi).
- BĂTĂTURI: de cele mai multe ori, din cauza încălţămintei prea strâmte şi a tocurilor prea înalte, pielea se îngroaşă foarte tare în spatele articulaţiilor degetelor, formându-se astfel bătăturile.
- UNGHII ÎNCARNATE: cauzate de creşterea marginilor laterale ale unghiilor în ţesuturile moi din jurul lor, acestea pot fi tratate cu produse antiseptice şi pedichiură specializată.
Există şi produse naturale (chiar şi organice) care ajută la îngrijirea picioarelor, prin uleiurile naturale esenţiale din conţinutul lor, uleiuri precum cel de tea tree sau manuka (arborele de ceai din Australia, respectiv Noua Zeelandă), cu proprietăţi antiseptice şi antibacteriene dovedite. Ele sunt utile şi pentru combaterea micozelor (ciupercilor), dar sunt adecvate şi pentru îngrijirea complementară a picioarelor persoanelor diabetice. Alte ingrediente, precum Aloe Vera, uleiul de mentă sau uleiul de măsline sau floarea soarelui revitalizează şi hidratează. Aceste produse pentru îngrijirea picioarelor pot fi folosite cu succes şi după sport, înot sau saună.
Indiferent de varianta aleasă, este foarte important să asigurăm o îngrijire adecvată şi constantă picioarelor noastre, în special în timpul verii. Făcând acest lucru, ne menţinem picioarele sănătoase un timp îndelungat. Să nu uităm faptul că întotdeauna este mai bine şi mai uşor să prevenim decât să tratăm piciorul bolnav!
Zaro Florina
Asistent de Farmacie