Prevenirea tulburărilor de tranzit intestinal
Tulburările de tranzit intestinal, diareea, constipaţia, sunt întâlnite destul de des la persoanele care călătoresc. Ca să avem aceste neplăceri este suficient să mâncăm un fruct nespălat, să nu fim atenţi la termenul de valabilitate al unei îngheţate sau al unei ciocolate ori să nu consumăm suficiente lichide, să alegem să consumăm în special carne, brânză, ouă în defavoarea fructelor, legumelor, supelor.
Cea mai bună metodă de a preveni diareea călătorului este evitarea consumului de mâncare sau apă contaminată. Fructele de mare crude şi produsele din lapte au de obicei un risc crescut de contaminare. Alimentele uscate, ca pâinea sau fructele care pot fi decojite, pot fi consumate în siguranţă. Se recomandă evitarea consumului de apă locală.
Se recomandă, de asemenea, evitarea consumului de alimente de la vânzătorii ambulanţi, unde muştele şi modul de preparare şi stocare mai puţin igienic cresc riscul de contaminare. După achiziţionarea de alimente dintr-o piaţă în aer liber, se recomandă fierberea, prăjirea sau decojirea înainte de consum. Spălarea mâinilor cât mai des şi corect este foarte importantă în prevenirea răspândirii bolilor infecţioase. Spălarea mâinilor cu săpun sau cu şerveţele cu alcool ori geluri antibacteriene este metoda eficientă de reducere a riscului de infecţie bacteriană.
Eliminarea unor scaune tari, cu o frecvenţă mai mică de 3 ori pe săptămână, însoţită de balonare şi disconfort abdominal, ar trebui să ne atragă atenţia. Este vorba despre constipaţie. Iată ce putem face pentru a o trata sau, după caz, preveni!
Pentru a preveni apariţia neplăcerilor sau a le înlătura atunci când s-au instalat deja, iată ce recomandă medicii:
1. beţi zilnic cel puţin 6-8 pahare de lichide!
2. creşteţi cantitatea de fibre prin introducerea cerealelor, fructelor şi legumelor proaspete în meniul zilnic!
3. Faceţi zilnic mişcare, nu vă lăsaţi pradă sedentarismului! Exerciţiile fizice ajută la stimularea contracţiilor intestinale.
4. Aşezaţi-vă zilnic pe vasul de toaletă la aceeaşi oră şi încercaţi să eliminaţi fecalele! Chiar dacă nu reuşiţi din prima, corpul vostru se va deprinde treptat cu acest orar şi va începe să răspundă favorabil.
5. Nu vă abţineţi atunci când se instalează nevoia de a elimina scaunul!
6. Nu abuzaţi de laxative! Acestea curăţă corpul de minerale, putând provoca o constipaţie şi mai serioasă.
Autor Centrul medical Bio Terra Med