25
None

SECOLUL XXI - SECOLUL TERAPIILOR ŢINTITE ÎN TERAPIA BOLILOR MALIGNE (II)

SECOLUL XXI - SECOLUL TERAPIILOR ŢINTITE ÎN TERAPIA BOLILOR MALIGNE (II)

  

Dr. Mihai Ciochinaru - Medic primar hematologie

 

 Terapiile ţintite sunt un nou concept terapeutic, deoarece acţionează prin influenţarea proceselor de control al creşterii, diviziunii şi răspândirii celulelor maligne, precum şi a modificării semnalelor care obligă celula tumorală să moară natural - proces denumit apoptoză - adică modul în care celulele normale mor atunci când sunt prea bătrâne. Terapiile ţintite acţionează în câteva moduri, şi anume:

  1. Inhibarea semnalelor de creştere: factorii de creştere sunt substanţe asemănătoare cu hormonii care informează celulele cum să crească sau să se dividă. Niveluri ridicate ale acestor factori sau forme anormale ale acestora contribuie la creşterea şi diseminarea celulelor maligne. De asemenea, au fost identificate modificări la nivelul căilor de transmitere a semnalului acestor factori în interiorul celulei drept cauză a comportamentului anormal al celulelor canceroase. Încă din anii 1980, cercetătorii au descoperit că mulţi dintre factorii de creştere şi alte substanţe responsabile de recunoaşterea semnalului indus de factorii de creştere sunt, de fapt, produse ale oncogenelor. Din această categorie fac parte agenţi terapeutici ţintiţi, cum ar fi trastuzumab (Herceptin) pentru terapia cancerului mamar, gefitinb (Iressa) şi erlotinib (Tarceva) pentru cancerul bronhopulmonar fără celule mici, imatinib (Glivec ) pentru leucemia mieloidă cronică şi cetuximab (Erbitux) pentru cancerul colorectal avansat. Au apărut deja în arsenalul terapeutic agenţi terapeutici ţintiţi de a doua generaţie, ca dasatinib(Sprycel) şi nilotinib(Tasigna) şi chiar de a treia generaţie, cu răspuns terapeutic mai rapid şi mai energic sau cu răspuns în cazurile de rezistenţă la agenţi de linia I.
  2. Inhibitorii angiogenezei: angiogeneza înseamnă creare de noi vase. Termenul vine

de la cuvintele greceşti angio, care înseamnă “vas de sânge”,, şi genesis, care înseamnă “început”. Considerat a fi un proces fiziologic normal, de vindecare a ţesuturilor lezate, acelaşi proces la o persoană cu cancer creează noi mici vase sanguine care asigură aportul de sânge pentru tumoră şi îi permite să crească. Antiangiogeneza este o formă de terapie ţintită care utilizează medicamente ce împiedică tumora să producă noi vase sanguine pentru a-şi susţine creşterea. Primul inhibitor al angiogenezei aprobat pentru uz clinic, din 2004, a fost bevacizumab (Avastin), utilizat în prezent în mod curent pentru tratamentul cancerului colorectal avansat, renal metastazat, unele tipuri de cancer bronhopulmonar, cancer ovarian avansat, precum şi alte tipuri de tumori.

  1. Agenţi inductori ai apoptozei: apoptoza, sau moartea celulară programată  este un proces natural prin care celulele al căror ADN este prea deteriorat pentru a fi reparat - aşa cum este cazul celulelor canceroase - sunt forţate să moară. Există în arsenalul terapeutic actual numeroşi agenţi ţintiţi care au ca mecanism primordial interferarea substanţelor ce controlează supravieţuirea şi moartea celulară.
  2. Alte terapii ţintite: pe lângă anticorpii monoclonal şi inhibitorii căilor de semnalizare intracelulară (m-tor, mmp,pl1-akt3 ş.a), au apărut noi clase de molecule cu acţiune ţintită, cum sunt oligonucleotidele antisens, inhibitorii de proteazomi şi ARN şi altele care lărgesc fereastra prin care se poate interveni la nivelul ţintelor din lanţurile metabolice şi de transmitere a semnalelor genetice din interiorul celulelor tumorale.

Se poate spune, fără riscul de a exagera, că secolul XXI va fi cu siguranţă secolul terapiilor ţintite în lupta împotriva cancerului, ceea ce va permite transformarea acestuia într-o boală cronică, cu lungă supravieţuire şi cu perspectiva unui procentaj din ce în ce mai mare de vindecări.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha