3
None

Operaţia fără durere - managementul perioperator

Operaţia fără durere - managementul perioperator

Dr. Emilia Drăgulin, m. pr. ATI,

dr. în şt. med.

Life Memorial Hospital

 

Managementul durerii postoperatorii este în acest moment o preocupare de prima linie în întreaga lume. Statisticile arată că, dincolo de teama pentru rezultatul final al intervenţiei chirurgicale, pacienţilor le este teamă de durerea postoperatorie.

Cum apare durerea?

Durerea se formează la nivelul  plăgii operatorii, unde există o serie de receptori numiţi nociceptori, stimulul dureros este transmis prin fibre nervoase către măduva spinării, unde are loc un prim proces de modulare a durerii, prin intermediul unor mediatori specifici, după care se propagă prin tractul spinotalamic şi spinoreticular şi ajunge la nivel cortical, unde are loc percepţia senzaţiei dureroase.

Este absolut evident faptul că o experienţă neplăcută legată de durere modifică percepţia pacientului, creşte gradul de anxietate a acestuia, cu efecte negative asupra calităţii vieţii şi, nu în ultimul rând, asupra procesului de vindecare.

De aceea, obiectivul nostru este ”OPERAŢIA FĂRĂ DURERE”.

Este vorba, de fapt, despre managementul perioperator, care include totalitatea tehnicilor utilizate pentru controlul durerii induse de gestul chirurgical, dar şi terapia simptomatică menită să controleze simptomele disconfortante frecvent întâlnite după operaţie (greaţă, vomă, prurit, constipaţie).

Pentru atingerea acestui obiectiv, o primă etapă este evaluarea perioperatorie şi anticiparea strategică a analgeziei postoperatorii, ţinând cont de:

- tipul de intervenţie;

- evaluarea severităţii durerii postoperatorii - cu ajutorul scalelor numerice şi vizuale (scoruri de durere);

- condiţii medicale asociate;

      - calcularea raportului risc/beneficii pentru tehnicile disponibile;

      - preferinţa pacientului sau experimentele dureroase anterioare.

Următoarea etapă constă în pregătirea pacientului şi presupune:

      - ajustarea sau recomandarea de a continua tratamentul cu acele medicamente a căror retragere provoacă sindromul de abstinenţă;

       - tratarea anxietăţii şi durerii preexistente;

       - premedicaţia;

      - educarea pacientului şi a familiei - dozele de analgetice utilizate sunt mai mici la acei pacienţi care au primit educaţie preoperatorie şi de patologie asociată.

În funcţie de tipul intervenţiei chirurgicale, anesteziile care pot fi utilizate sunt: anestezie generală, anestezii loco-regionale (rahidiană, peridurală, blocuri nervoase) sau combinate (AG + peridurală).

Tratamentul durerii postoperatorii începe încă din timpul intervenţiei chirurgicale (analgezie preemptivă), prin utilizarea, la sfârşitul operaţiei, a unor combinaţii medicamentoase menite să asigure controlul durerii imediat după operaţie.

În perioada postoperatorie imediată (primele 24 h), utilizăm cu succes terapia multimodală a durerii.

Cu ajutorul formularelor de durere, se administrează combinaţiile de medicamente din diverse clase, care asigură o analgezie superioară, cu efecte adverse minime.

Extrem de eficientă în controlul durerii este analgezia peridurală, larg utilizată la gravide în postoperator după operaţia cezariană, dar nu numai.

Pentru viitor, alături de metodele farmaceutice de tratament al durerii, vom lua în calcul şi utilizarea altor metode (hipnoterapie, electroacupunctură), care, de-a lungul timpului, şi-au dovedit eficacitatea.

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha