Dr. Georgiana Ozana Tache
Medic primar fizioterapie, recuperare medicală
Medic coordonator
Centrul de Recuperare Medicală “Medical Care”
Intr. Tudor Ștefan 42-44, sector 1, Bucureşti
021-233 9727, 0723 626 289
Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Apa este utilizată în scopul tratării diferitelor afecţiuni
Folosirea apei în scopul tratării diferitelor afecţiuni datează din vremuri străvechi.Confucius arată că înşişi chinezii, prin doctrina atitudinilor şi mişcărilor efectuate în apă şi, mai târziu, grecii şi romanii, având aceleaşi preocupări, au pus bazele indicaţiilor şi aplicaţiilor benefice ale exerciţiului efectuat în apă. Sunt citaţi astfel şi Euripide, Galenus, Aurelianus. Începând cu secolul al XVIII-lea, cercetările în domeniul hidroterapiei s-au intensificat, anglo-saxonii (Hoffman 1712, Pressnitz 1830 şi mai târziu, Kneipp) impulsionând preocupările pentru folosirea apei în scopuri terapeutice. Hidroterapia se va organiza ca ştiinţă abia în secolul al XIX-lea şi mai ales în secolul XX, prin tratarea sechelelor poliomielitei. În 1924, C. Lowmann prezenta o metodă de tratare a paraliziilor, iar în 1931, Lausson publica un tratat pe tema utilizării hidrogimnasticii în poliomielită. În Franţa, Leroy a pus bazele tehnice şi terapeutice ale kinetobalneoterapiei, termen care defineşte toate programele de exerciţii executate în apă.
Obiectivele vizate de recuperarea medicală desfăşurată în mediul acvaticsunt reprezentate de relaxareafizică şi psihică, creşterea capacităţii de adaptare psihică şi motrică la mediul acvatic, cu asigurarea formării unor răspunsuri adecvate perceptiv-motorii, control kinetic şi sensibilitate posturală, orientarea în schema corporală cu creşterea capacităţii de execuţie prin imitaţie, unilateralitate ce asigură stabilitate motrică, eliminarea ticurilor, dezvoltarea unor abilităţi manuale, este promovată capacitatea de combinare şi de cuplare a mişcărilor, capacitate de echilibrare şi orientare spaţio-temporală, capacitate de ritmicizare, cu scăderea timpului de reacţie. Se dezvoltă echilibrul şi supleţea articulară, este promovată dezvoltarea fizică corectă şi educarea ţinutei corporale, se asigură un nivel corespunzător de troficitate şi tonicitate musculară. Creşte capacitatea aerobă şi posibilitatea de susţinere a unor eforturi submaximale de anduranţă. Se asigură inserţia bio-psihosocială a individului cu cerinţe speciale.
Avantajele recuperării medicale în mediul avcatic prin hidrokinetoterapie, considerată pe bună dreptate ca fiind o metodă terapeutică complexă, sunt multiple. Pornind de la faptul binecunoscut că instabilitatea apei face dificilă sarcina de menţinere a echilibrului corpului şi a diferitelor sale segmente, HKT poate constitui o metodă utilă pentru ameliorarea funcţiei labirintice şi poate reprezenta soluţia optimă de tratament în tulburările uşoare de echilibru şi ale controlului postural. Exerciţiile efectuate în bazin, datorită mediului instabil în care se efectuează, impun o participare a tuturor grupelor musculare în încercarea de a menţine echilibrul şi poziţia. HKT presupune participarea efectivă a aparatului locomotor cu solicitare articulară, efectuarea mişcărilor în cadrul lanţurilor cinematice articulare, dar şi a celor musculare, ceea ce va conduce la creşterea mobilităţii prin asuplizare articulară, la asigurarea coordonării mişcărilor şi, în final, la antrenament muscular. Creşterea forţei este datorată rezistenţei apei, care este de 12 ori mai mare decât cea a aerului. Exerciţiile desfăşurate în mediul acvatic au fost iniţial folosite ca modalitate de recuperare a sportivilor accidentaţi. Fenomenul de plutire în apă, rezistenţa opusă de apă la mişcare şi masajul terapeutic contribuie la accelerarea procesului de recuperare. Apa nu doar menţine şi/sau creşte gradul de mobilitate articulară, dar stretchingul efectuat în apă este cu mult mai eficient. Toate structurile aparatului locomotor se relaxează în apa caldă a bazinului, efectul fiind propice pentru efectuarea exerciţiilor de stretching. Este stimulată şi circulaţia sângelui în zonele ce prezintă leziuni tisulare, ceea ce accelerează procesele de reparaţie în situaţii precum ruptură musculară, entorse articulare, tendinopatii. HKT asigură şi creşterea capacităţii respiratorii, întreţinerea, dar şi o bună recuperare a funcţiei aparatului cardiovascular (creşte eficienţa inimii deoarece scade frecvenţa cardiacă cu până la 10 bătăi pe minut, iar funcţia de contracţie cardiacă este stimulată cu creşterea volumului de sânge expulzat în circulaţia sistemică cu fiecare bătaie) şi scădere ponderală prin caloriile arse pe parcursul mişcării, mai ales în situaţia dispozitivelor aplicate în scopul creşterii rezistenţei opuse mişcării în apă. Mişcarea efectuată în apă protejează faţă de degradarea articulaţiilor, scade semnificativ riscul accidentărilor şi creşte circulaţia activă din masa musculară supusă efortului, performanţele sportive sunt crescute, se obţine mai rapid recuperarea disfuncţionalităţilor individuale.