Dragi mămici,
Cred că ştiţi că fierul este esenţial atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Importanţa sa constă în rolul decisiv de a transporta oxigenul de la plămâni la organe şi ţesuturi, mai ales la creier.
Administrarea preparatelor de fier mamei în timpul sarcinii asigură dezvoltarea armonioasă a copilului şi formarea depozitelor de fier.
La naştere, depozitul de fier este suficient pentru primele 3-6 luni de viaţă. Laptele de mamă furnizează o cantitate de fier de calitate maximă, dar insuficientă şi, de aceea, este bine ca mamele să alăpteze copiii minimum 6 luni şi ideal până la 1 an. Totodată, în funcţie de particularităţi, trebuie administrată copilului o cantitate de fier începând cu vârsta de 3-6 luni.
Perioada de până la 3 ani este esenţială pentru dezvoltarea fizică şi cognitivă a copilului. La vârsta de 1 an, un copil are nevoie de fier de 3 ori mai mult decât un adult.
Fierul este esenţial pentru :
• formarea hemoglobinei,
• transportul oxigenului prin sânge către organele şi ţesuturile vitale ale organismului,
• activitatea sistemului imunitar,
• dezvoltarea creierului în cazul copiilor
Deficienţa de fier poate duce la anemie feriprivă, care este asociată cu diverse alte disfuncţii, precum afectarea capacităţii de învăţare şi apariţia tulburărilor de comportament.
Primele semne ale carenţei de fier sunt :
• oboseală,
• irascibilitate,
• insomnie,
• apatie,
• reactivitate scăzută,
• paloare.
De asemenea, fierul poate creşte sensibilitatea la infecţii, având un rol important în funcţionarea optimă a sistemului imunitar.
Regula de bază în prevenirea anemiei este reprezentată de alimentaţia echilibrată şi diversificarea corectă:
• alăptare exclusivă până la 6 luni;
• întârzierea introducerii laptelui de vacă drept aliment principal până după vârsta de 3 ani;
• în cazul copiilor care nu mai sunt alăptaţi, se recomandă folosirea unei formule de lapte îmbogăţită cu fier, cu un consum minim de 500 ml pe zi;
• meniu bogat în alimente de origine animală (ficat, carne pui, vită, peşte, gălbenuş de ou) asociate cu legume, fructe (pentru conţinutul crescut de vitamina C, care potenţează absorbţia fierului).
Alimentaţia diversificată oferă numeroase surse bogate în fier :
• carnea roşie,
• carnea de pasăre,
• lintea, fasolea,
• legumele cu frunze, mazărea,
• pâinea şi cerealele fortificate.
La fel de importantă este absorbţia fierului, care poate fi influenţată de factori externi: vitamina C creste absorbţia fierului, aceeaşi influenţă având-o şi vitamina A şi cuprul conţinut în unele alimente.
Să nu uităm o regulă de bază: deficienţa de fier este mai uşor de prevenit decât de tratat!
Prof. dr. Marin Burlea
Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie