- Este sigură utilizarea Bevacizumab în oftalmologie?
- Ce efecte adverse pot apărea în urma administrării medicamentului: generale sau locale?
- Rezultatele obţinute sunt satisfăcătoare, bune sau foarte bune?
Sunt întrebări ce preocupă majoritatea pacienţilor, cărora, în urma unui consult oftalmologic, li s-a recomandat tratament cu Bevacizumab.
Bevacizumab a fost introdus în practica oftalmologică din anul 2005, în urma unor studii desfăşurate în multe clinici de renume din întreaga lume; primul studiu internaţional - Siguranţa în administrarea intravitreană a bevacizumabului -, a inclus iniţial 70 de centre din 12 ţări, raportându-se 7113 injecţii administrate la 5228 de pacienţi; ulterior, numărul cazurilor raportate a crescut exponenţial.
Bevacizumabul nu a fost gândit iniţial pentru tratamentul bolilor oculare. El a fost aprobat pe piaţa farmaceutică din lume după testări şi studii clinice riguroase, ca tratament în cancerul metastatic colorectal, în care acţionează prin blocarea unei anumite substanţe (numită VEGF, adică factor de creştere endotelială vasculară) implicată în dezvoltarea vaselor de sânge de care tumora are nevoie pentru a creşte.
Pentru orice medicament aprobat legal pentru folosire, există posibilitatea utilizării lui şi în alte boli faţă de cele prevăzute iniţial, şi înregistrate oficial, utilizare “off-label”, cu condiţia ca medicii să fie bine informaţi asupra substanţei folosite, să existe o bază ştiinţifică pentru noua indicaţie a medicamentului şi să se înregistreze datele. Astfel, lumea oftalmologică a luat în considerare folosirea substanţei, într-o cantitate extrem de mică, în injecţie intravitreană (în corpul vitros, gelul din interiorul ochiului) pentru anumite boli oculare.
Oftalmologii s-au gândit la utilitatea Bevacizumabului deoarece principala cauză a vaselor nou-formate sub retină (situaţie care există în anumite boli oculare) este VEGF, iar acţiunea avastinului este anti-VEGF. Deci, practic, avastinul blochează formarea unor vase de sânge anormale, în cadrul unor afecţiuni oftalmologice, contribuind astfel la ameliorarea sau încetinirea progresiei lor.
Pe măsură ce Bevacizumabul a fost utilizat pe scară din ce în ce mai largă, şi numărul indicaţiilor oftalmologice a crescut, astfel că, în prezent, se foloseşte în următoarele situaţii:
- Degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma umedă (exudativă), prima şi cea mai frecventă utilizare a avastinului;
- Retinopatia diabetică proliferativă;
- Miopia forte;
- Striuri angioide;
- Inflamatii corio-retiniene;
- În unele traumatisme oculare;
- Edemul macular, refractar la alte tratamente.
georgescu grigore
Recent : ocluzie ram venos macular temporal . Edem macular custodia. Hemoragie preretiniana. Este indicat avastin....daca ar fi niște rezultate. Mulțumesc mult.
Sept. 26, 2016, 8:50 p.m.