47
None

Ptoza palpebrală (căderea pleoapei)

     Pleoapa căzută a unuia sau a ambilor ochi poartă numele de ptoză palpebrală sau blefaroptoză. Aceasta poate fi congenitală atunci când copilul se naşte cu ea, dar poate fi şi dobândită pe parcursul vieţii.

     Ptoza palpebrală CONGENITALĂ poate afecta unul sau ambii ochi. Este posibil să fie vizibilă de la naştere, iar în anumite situaţii este identificată mai târziu pe parcursul primului an de viaţă. În general, este o problemă izolată şi, de regulă, în formele uşoare şi medii nu afectează vederea.

     Cauza ei principală o reprezintă funcţionarea deficitară a muşchiului care ridică pleoapa superioară. Această funcţionare insuficientă a muşchiului ridicător al pleoapei superioare este determinată de unele modificări de structură a muşchiului a căror cauză nu a fost identificată. Există şi o componentă ereditară, apărând în unele familii în mai multe generaţii şi afectează în proporţii egale cele două sexe.

     Prezenţa ptozei creează un prejudiciu estetic, dar şi unul funcţional. Câmpul vizual al ochiului cu ptoză este un câmp de regulă amputat în regiunea superioară, iar în ptoza severă a unui ochi există un risc semnificativ de vedere scăzută a ochiului respectiv (ambliopie), în situaţia în care prevenirea acesteia este neglijată.

     Foarte frecvent, ochiul afectat are astigmatism (o deformare de curbură a corneei care impune prezenţa ochelarului) cauzat de presiunea exercitată de pleoapa căzută.

     În ptozele medii şi în cele severe copilul prezintă şi o poziţie vicioasă a capului (torticolis), prin care copilul încearcă să compenseze zona “oarbă” acoperită de pleoapă, mai ales că majoritatea lucrurilor şi persoanelor sunt mai înalte decât el, şi atunci ridică bărbia, lăsând capul pe spate.

     Cum se tratează ptoza palpebrală ?

     Tratamentul este chirurgical, dar indicaţia ca vârstă este diferită în funcţie de severitatea afecţiunii. Ptoza severă, în care pleoapa acoperă centrul optic şi există risc major de ambliopie prin lipsa de stimulare a ochiului, impune tratament chirurgical în primul an de viaţă.

     În ptozele medii, din motive sociale şi estetice, se recomandă intervenţia înainte de intrarea în colectivitate (grădiniţă sau şcoală). Operaţia vizează fie întărirea muşchiului deficitar, fie suspendarea pleoapei la muşchiul frontal cu fir de silicon, cu fascie proprie recoltată de pe coapsă sau cu alte materiale biocompatibile, în funcţie de starea de funcţionare a muşchiului ridicător. În general, o ptoză operată necesită mai multe operaţii pe parcursul existenţei.

     Ptoza palpebrală poate fi prezentă de la naştere şi în afecţiuni complexe: paralizia congenitală a nervului III, sindrom Horner, sindrom Marcus-Gunn, tumori orbitare etc. şi, uneori, poate fi cauzată de trauma obstetricală.

     Ptoza palpebrală DOBÂNDITĂ apare pe parcursul existenţei şi trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru pacient, pentru că este semnul afectării nervului care coordonează mişcarea pleoapei. Situaţiile în care se poate produce acest lucru sunt: boli autoimune, boli neurologice, tumori cerebrale sau orbitare, distrofii musculare etc. Apariţia ei impune investigarea rapidă a pacientului  şi tratamentul afecţiunii de bază, care, de regulă, este complex. Abia după stabilizarea afecţiunii de fond, dacă ptoza persistă, se trece la tratamentul chirurgical, care în principiu este similar cu cel din ptoza congenitală. Avantajul intervenţiei pentru ptoza la adult este faptul că, putând fi făcută în anestezie locală, permite ajustarea cantitativă în condiţii de statică normală (adică cu pacientul în poziţie verticală) şi rezultatele sunt mult mai predictibile.

Comentarii


elena rus

buna!am citit foarte multe articole despre ptoza palpebrala si desi medicul mi-a spus ca fetita mea in varsta de 2 luni si 3 saptamani are ptoza palpebrala nu parea nici el foarte convins.si din cate vad in fotografie nu as crede ca are sau poate doar sper.nu as putea sa atasez undeva o fotografie de a ei si sa imi spunti daca e posibil sa aiba ptoza palpebrala sau nu?va multumesc

July 15, 2011, 1:13 a.m.
5
3

ghiocela

am ptoza congenitala la ochiul stang si am varsta de 43 de ani. Imiputeti spune daca se mai poate face cava pentru corectia acestei ptoze din nastere ? va multumesc .

Nov. 14, 2011, 11:07 a.m.
15
2

magdalena

am ptoza palpebrala, nu stiu daca este congenitala, adica nu am observat-o pana la virsta de 27-28 ani si atunci f f f putin acum am virsta de 47 de ani si mi se pare ca este mai vizibila aceasta ptoza. Puteti sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva pentru ca am senzatia ca nu mai vad nici f f f bine si va rog sa-mi spuneti cam la cat se ridica aceasta interventie. Multumesc astept raspuns

Feb. 21, 2012, 9:58 p.m.
8
2

Cioplean Daniela

Buna Ziua,\r\nNu se poate da un raspuns concret la aceasta intrebare fara o consultatie asa cum releva articolul de mai sus. Va recomand sa veniti la o consultatie pentru a identifica toate aspectele si a stabili posibiltatile de tratament. Cu stima,\r\nDaniela Cioplean

Feb. 22, 2012, 12:54 p.m.
1
1

nicoleta costache

buna ziua,am o fetita de un an si 8 luni si a fost diagnosticata cu sindromul marcus gunn.ce puteti sa imi spuneti despre acest sindrom,se poate trata,opera?multumesc mult

May 28, 2012, 2:59 p.m.
1
1

iosif

am ptoza congenitala la ochiul drept si am virsta de 44 ani,tare mi-as dori sa stiu daca as mai avea speranta sa se mai poata face ceva pentru mine.Va multumesc.

Feb. 11, 2014, 1:15 a.m.
2
1

Dorina

Buna ziua, D-na doctor am probleme cu ochii mai grave de cind a decedat mama, in fine am avut 6 decese in 2 ani, iar acum in februarie sotul. Cert este ca de la atata plins, am facut blefarospasm, am facut tratament neurologic, iar de 1 an am inceput sa am mari probleme cu ochiul sting, mi se inchide pleoapa chiar si un minut, asta fiind in casa sau in strada...mai intru in oameni, acasa mai fac boacane, cert este ca nu pot sa-mi deschid ochiul imediat. Cind mi se umezesc ochii, ma ustura si simt nevoia sa-i inchid, cind ii am uscati am o zi buna. Acum fac un alt tratament, dar vad ca nu ma ajuta...ce sa mai fac???

April 24, 2014, 2:46 p.m.
2
3

Redactie

Buna Ziua, Este greu de spus ce este de facut fara un consult oftalmologic si un diagnostic corect. Sunt mai multe simptome si este posibil sa nu aiba legatura unele cu altele. Va invit la o consultatie la noi in clinica, colegul nostru Dr. Dan Georgescu este specializat in pleoape si tot cea ce tine de ele. Pentru asta va trebui sa faceti o programare la secretariatul Clinicii Oftapro, 0212525201. Cu stima, Daniela Cioplean”

April 24, 2014, 4:56 p.m.
0
0

Andrei Marcel

Buna ziua,\\r\\nLuni voi programa si un consult, insa as dori sa stiu daca ptoza se manifesta printr-o cadere brusca a pleoapei pentru ... 10 secunde sa zicem ?\\r\\nAm simtit pur si simplu cum mi-a cazut pleoapa, si am verificat si in oglinda.\\r\\nE a doua oara in decurs de 3 luni cand mi se intampla asta (10 secunde) - apoi se ridica ca si cum ... nu s-ar fi intamplat nimic...

April 24, 2015, 4:25 p.m.
0
0

Dr Dan Georgescu

Buna ziua, Poate fi un sindrom numit Miastenia Gravis in care exista oscilatii importante de pozitie a pleoapei pe parcursul zilei. Sunt citeva teste standard care trebuie facute pt diagnostic dintre care unele se fac in cabinet in timpul consultatiei. Daca doriti faceti o programare la Clinica Oftapro ca sa vedem despre ce e vorba (0212525201). Tratamentul depinde evident de diagnosticul pus! Cu stima, Dr Dan GEORGESCU

April 27, 2015, 4:39 p.m.
1
0

Maria

În urmă cu două săptămâni cu ocazia unui control oftalmologic la o clinică din Brașov, mi s-a pus diagnosticul de ptoza palpebrooculară (pareză n.c.III) . Am citi cele de mai sus, dar mie nu-mi cade pleoapa, globul ocular este căzut la mine,l-am observat în urmă cu trei luni. La acest ochi( OS) am miopie forte (-11, -12,-13?) de care am aflat la 33 ani , apoi coroidoză miopică...si mereu mi s-a spus ca nu este nimic de facut. Acum am primit acelasi raspuns privind noul diagnostic !? Chiar să nu fie soluții pentru bolile mele ? Sau mi se va spune, prea târziu ați apelat la noi !?

Aug. 29, 2015, 9:48 a.m.
0
0

daniela cioplean

Buna Ziua, Dupa cum descrieti, cel mai probabl este vorba despre un sindrom de ochi "greu" sau ""heavy-eye sindrome" care apare in miopiile mare si se datoreaza dizlocarii aparatului de sustinere al muschilor oculari. Daca ochiul este in jos automat trage si pleoapa superioara mimand o ptoza dar este de fapt o falsa ptoza, pozitia pleopei normalizandu-se odata cu pozitia ochiului. Daca diagnosticul meu este corect (nu vom sti decat daca veniti la un control) se poate opera cu rezultate bune. In timp procesul se accentueaza daca nu se face "reparatia " necesara. Cu stima, Daniela Cioplean

Aug. 31, 2015, 1:51 p.m.
1
0

todor greti

Buna ziua, Mama mea are 77 de ani. De o vreme buna de timp i se inchide ochisorul sting. I se lasa pleoapa. Am observat ca atunci cind se necajeste de ceva orice imediat i se lasa pleoapa. Am fost la neurologie, i s-a spus ca nu are nici o afectiune si ca totul este ok, am fost la oftalmologie, s-a depistat cataracta la ambii ochi, a facut operatiile necesare dar pleopa continua sa se lase. Ce putem face? Unde sa mai mergem? exista solutie? Va multumesc din suflet. Cu tot respectul, Greti Todor.

Sept. 3, 2015, 2:59 p.m.
5
1

Alex

Buna seara, am 13 ani , si m-am nascut de mic cu ptoza la ochiul stang cred , cel drept il am complet deschis dar cel stang pe jumatate , nu pot ridica pleoapa de loc (doar spranceana) , vad extrem de bine nu am nici o problema . Puteti vedea aici http://postimg.org/image/qpyx1vyex/ . \r\n\r\nCu stima,\r\nGrapă Alexandru

Oct. 4, 2015, 8:58 p.m.
2
1

Maria

buna ziua!!! am o fetita de 4 luni si in urma unui control la clinica aceasta fetita mea a fost diagnosticata cu canal lacrimo-nazal infundat,sindromul marcus gunn asociat cu ptoza palpebrala la ochiul drept.acest lucru se intampla la 2 luni...intrebarea mea ar fii:cand voi putea face interventia pentru ptoaza??doamna doctor pruna violeta a spus sa revin la 6 luni pt dezobstructia canalului.dar pt ptoza?

Dec. 20, 2015, 3:51 p.m.
0
0

Cioplean Daniela

Buna Ziua, Daca pleoapa nu acopera centrul optic si nu impiedica permanent vederea, interventiile pt ptoza se fac dupa varsta de 2 ani (cel mai devreme) . Aceste lucruri vor mai fi evaluate si discutate la controalele urmatoare in functie de evolutie. Cu stima, Daniela Cioplean

Dec. 21, 2015, 3:41 p.m.
0
0

Gogescu Daniela

Buna seara! Doamna doctor am o fetita de 4 ani care a fost diagnosticata cu sindromul marcus gann. La o clinica privata din Bucuresti mi sa spus ca se poate opera dar atunci fetita avea un an si era prea mica. Acum la varsta de 4 ani am facut niste controale amanuntite si ni sa zis ca pentru sindromul acesta nu se opereaza. Intrebarea mea este: se poate sau nu sa se faca ceva in cazul ei, am dorii sa venim la dv la un control pentru ca pana acum nimeni nu ne-a dat nici o speranta, va multumesc

Nov. 19, 2016, 11:22 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Buna ziua, Sigur ca se poate opera. Va propun insa sa ne vedem mai intai la o consultatie la clínica Oftapro. Cu stima, Dr Dan Georgescu 021 252 52 01 / 021 252 52 17

Nov. 20, 2016, 8:28 p.m.
0
0

Având Alina

Buna seară Dna Doctor vă rog frumos am o fetite de 6 ani cu diagnosticul de ptoza palpebrala sindrom margus gunn am fost la o clinica privată in bucurești si ni sa spus ca pt a acest diagnostic nu se poate face nimic as vrea sa stiu daca se poate opera daca mai pot spera pt ai face ochisorul as dori un raspuns daca se poate opera.va rog frumos

June 4, 2018, 9:29 p.m.
0
0

Prof Dr Dan Georgescu

Buna ziua, Ptoza palpebrala asociata cu sindrom Marcus Gunn se trateaza. Va propun insa sa ne vedem la o consultatie la clínica Oftapro pentru detalii. Prof Dr Dan Georgescu 021 252 52 01 / 021 252 52 17

June 5, 2018, 9:54 p.m.
0
0

Voda Ecaterina

Am 56 ani si de citeva luni ma trezesc cu pleoape cazute.Trag de pielea de sub ochi si asa mi se deschid ochi.Nu stiu ce sa fac. Am facut mici investigatii si mi sa spus ca ii neurologic.

Nov. 14, 2019, 3:25 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha