continuare editia 128
1. Evitaţi:
- Să întrerupeţi tratamentul înainte de termenul indicat de medic, chiar dacă copilul se simte mai bine (riscaţi să recidiveze boala)!
- Nu folosiţi medicaţia OTC pentru copii cu vârsta sub 2 ani fără să cereţi indicaţiile necesare de la medic (medicaţia se calculează pe kg corp, nu în funcţie de vârstă)!
- Nu aruncaţi cutia (ambalajul) medicamentelor, astfel ca, în caz de accident, să ştiţi ce pastile sau câte pastile au fost înghiţite!
- Nu folosiţi medicamente care conţin salicilat/acetilsalicilat sau aspirină la copii, deoarece este posibil să apară sindrom REYE ( boală potenţial fatală, afectând toate organele vitale, îndeosebi sistemul nervos central şi ficatul)!
- Nu îi spuneţi niciodată copilului că medicaţia este o bomboană sau un premiu, dar îi puteţi spune că, dacă ia medicaţia, se va simţi mai bine!
- În cazul în care copilul dumneavoastră vomită doza, nu administraţi încă una, ci aşteptaţi momentul pentru doza următoare.
- În general, fiecare medicament pediatric are şi un dispozitiv pentru administrare (seringă, un pahar mic sau linguriţă) - evitaţi folosirea linguriţei de bucătărie sau dozatorul altor medicamente. În caz că nu puteţi, din diferite motive, să folosiţi dispozitivul recomandat de fabricant, atunci măsurarea se poate face cu dispozitivul respectiv, dar puteţi schimba recipientul pentru administrare (de exemplu, după ce aţi tras în seringă, introduceţi în păhărel). Dacă copilul este foarte mic sau aţi consumat toate metodele pentru a administra medicamentul, puteţi sacrifica o suzetă sau o tetină, prin introducerea medicamentului, cu o seringă, în aceasta .
- Nu lăsaţi niciodată seringa sau suzeta cu seringă la îndemâna copiilor!
- Nu administraţi medicamentele în biberon! Ştim că mulţi copii nu termină de supt tot conţinutul biberonului, iar pe de altă parte, medicamentul îşi pierde efectul prin diluţie.
- Nu folosiţi medicaţia prescrisă de medic pentru altcineva sau pentru copilul dumneavoastră chiar dacă sunt copii cu aceeaşi vârstă sau cu aceleaşi simptome!
2. Trucuri pentru medicamente amare:
- Unele medicamente se pot administra reci, din frigider, în acest fel pierzându-şi gustul amar.
- Se agită bine flaconul înainte de administrarea medicamentului.
- Dacă medicamentul trebuie luat în timpul meselor, se poate administra împreună cu iaurt sau cu suc de fructe (nu cu suc de citrice).
- Dacă se foloseşte seringa, se administrează prin colţul gurii, astfel încât să atingă mijlocul limbii, unde nu se simte niciun gust.