Cel puţin două tendinţe sunt foarte vizibile în ultimii ani.
Prima este intenţia şi chiar acţiunea de a implementa subspecialităţile în pediatrie.
Există o directivă a Academiei Europene de Pediatrie de construire, în structurile cu paturi, a unor secţii sau compartimente de supra sau subspecialitate, cum ar fi cardiologie, gastroenterologie, nefrologie, neurologie, diabet, boli de nutriţie şi metabolism, alergologie, imunologie, pneumologie, de asemenea oncologie-hematologie şi bineînţeles ca terapie intensivă pedriatică, diferită de ceea ce se cheamă anestezie şi terapie intensivă, deci partea de asistenţă de urgenţă în serviciile de pediatrie. Toate aceste structuri, deja implementate şi în unele zone din România, după părerea mea, devin o urgenţă.
Doresc să evidentiez că inițierea unor astfel de structuri de subspecialitate a început la Iaşi, în spitalul Sf. Maria acum 25 ani, la ora actuală existând 12 servicii de înaltă specialitate, autonome, care sunt înglobate în anumite structuri clinice necesare procesului didactic pentru rezidenţi. Există echipamentele şi dotările necesare dar întotdeauna este loc pentru mai bine.
A doua problemă esenţială este tendinţa şi dorinţa de a ne ocupa de rezidenţi, de introducerea lor în circuitul European.
Vă pot spune că, la Istanbul a avut loc un congres dedicat medicilor rezidenţi și la fel în Italia la Caserta lânga Napoli, unde s-a desfăşurat a doua ediţie a întâlnirii pediatrilor din Italia şi România. Prezentarea unor lucrări de cercetare într-un mediu european este un câştig imens care trebuie continuată.
Doresc să remarc importanţa acordată de societatea italiană acestei manifestări: au fost prezenţi 250 de doctori şi profesori din toată Italia. La ceremonie a participat un ministru secretar de stat de la ministerul apărării, un senator medic (din partea gazdelor) şi subsemnatul în postura de senator al României şi în mod cu totul special şi absolut impresionant, fanfara carabinierilor din Italia a învăţat pentru acest eveniment, imnul de stat al României, dovadă de respect şi preţuire pentru şcoala românească de pediatrie.