48
None

Neoplasmele capului și gâtului

Neoplasmele capului și gâtului – incluzând sfera oto-rino-laringiană (ORL), sfera oro-maxilo-facială (OMF), a globului ocular și anexelor sale – reprezintă o varietate largă de boli maligne cu originea în celulele mucoasei tractului aero-digestiv respirator. Cancerele sferei ORL reprezintă aproximativ 15% din totalitatea neoplaziilor, reprezentând a 6-a cauză de deces prin neoplazie, cu o incidență crescută în țările în curs de dezvoltare.

Tratamentele aplicate în neoplaziile capului și gâtului sunt relativ complexe și pot produce deficite anatomice și funcționale severe și ireversibile. O evaluare inițială minuțioasă a factorilor tumorii și a pacienților, inclusiv funcția, comorbiditatea și preferințele personale este esențială pentru alegerea căii optime de tratament. Forumul ideal pentru această evaluare este o clinică multidisciplinară în care chirurgul, oncologul, radioterapeutul, imagistul evaluează pacientul și împreună cu aportul patologului precum și al unei echipe constituite din dietetician, logoped și medic stomatolog stabilesc schema optimă de tratament.
Din păcate, în România, consumul crescut de nicotină și alcool, deficitul de igienă orală, obiceiurile nesănătoase, lipsa unor programe eficiente de profilaxie etc. constituie factori determinați pentru o incidență crescută a neoplaziilor capului și gâtului. În plus, lipsa unui program eficient de monitorizare, necunoașterea unor simptome și semne clinice, precum și întârzierea în diagnosticarea clinică, imagistică și patologică constituie argumentele pentru stadiile avansate de boală la prima prezentare în rețeaua oncologică și implicit pentru prognosticul rezervat.
Regiunea de Nord-Est a României, una din cele mai sărace din țară, cu un rezervor de populație pauperă, cu un regim social incert (mulți asistați sociali), cu o graniță “permeabilă” la “binefacerile” de la “fratele mai mare” (a se citi traficul de țigări și alcool ieftin din Ucraina și Moldova), apare în registrul național de cancer cu o incidență crescută a neoplaziilor capului și gâtului. Practic, după neoplaziile sferei genitale feminine, o altă ”binefacere” a lipsei de educație sanitară, cancerele capului și gâtului vin pe locul 2 sau 3 în rândul neoplaziilor.
Prin prisma experienței de peste 20 de ani în domensiul oncologiei și radioterapiei, în care mi-am dedicat atenția către patologia capului și gâtului, am reușit să clarific o serie de deficiențe în managementul acestei patologii. În pofida existenței unor ghiduri de diagnostic și tratament, aceste recomandări nu sunt respectate în marea majoritate a cazurilor. De aici rezultă întârzieri nepermise până la diagnostic sau până la inițierea unei terapii eficiente, care împreună cu deficiențele arătate de pacienți conduc la lipsa de eficiență terapeutică.
În 2017, împreună cu un grup de colegi (medici de diferite specialități, fizicieni medicali), toți implicați sub o formă sau alta în lupta împotriva cancerului, am creat ”Societatea Română de Patologie Oncologică a Capului și Gâtului”, destinată a simplifica colaborarea între diversele specialități și de a crea un limbaj “comun” pentru fiecare nivel (medic de familie, specialist de organ, imagist medical, patolog, oncolog medical, radioterapeut etc). Scopul este de a informa în primul rând personalul medical despre opțiunile imagistice și terapeutice, de a combate o serie de “obiceiuri nesănătoase” create de rutina medicală, pentru a reduce timpul dintre prima prezentare a pacientului la medic și data inițierii unei terapii corecte. În plus, împreună cu o serie de asociații ale pacienților neoplazici, dorim să facem mai cunoscute opțiunile pe care le au pacienții.  Pe termen mediu și lung, îmi doresc să realizăm o serie de ghiduri de diagnostic și tratament adaptate la opțiunile și posibilitățile din România.

Dr. Dragoș Teodor Iancu,
medic primar radioterapie, doctor în științe medicale

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha