56
None

Medicina nucleară în România: tendințe, avantaje, opreliști

Medicina nucleară se bazeaza pe utilizarea izotopilor radioactivi pentru diagnosticul și tratamentul unui spectru larg de afecțiuni. Utilizarea principală este în diagnosticul și stadializarea unui mare număr de afecțiuni oncologice și în tratamentul unor forme de cancer. În ultimul timp s-au înregistrat progrese remarcabile în ceea ce privește utilizarea acestor tehnici în diagnosticul unor boli cardiologice sau neurologice, unele dintre acestea cu impact major asupra sănătății publice - boală cardiacă ischemică sau bolile neurodegenerative.

În funcție de proprietățile izotopului întrebuințat acesta poate fi legat chimic de agenți farmaceutici care „țintesc“ practic un substrat metabolic sau molecular. Detecția radiației emise de această substanță la suprafața corpului permite studierea distribuției agentului farmacologic administrat și respectiv realizarea unei adevărate hărți a procesului. Mai mult, agentul farmacologic poate fi cuplat atât cu un izotop de diagnostic, cât și cu un izotop „pereche“ terapeutic, permițând tratarea țintită a țesuturilor afectate. Pentru diagnostic se utilizează izotopi cu energii joase și parcurs suficient care să permită detecția de către gamma-camere sau de echipamente PET-CT. Pentru terapie se utilizează izotopi cu energie mare și parcurs mic, de câțiva milimetri pentru a fi reduse reacțiile adverse la nivelul țesuturilor înconjurătoare.
În prezent, în România, există un deficit al centrelor de diagnostic radioizotopic, sunt chiar și spitale județene care nu au laboratoare de medicină nucleară. Știm că există în țară 35 de centre de Medicină Nucleară, zece dintre acestea în sistem privat. Situația este și mai dramatică în ceea ce privește centrele de terapie cu radioizotopi - 4 centre, absolut insuficiente, cu liste de așteptare de 3-4 luni.
Numărul de medici urmează trendul general de scădere la nivel național al personalului medical, în primul rând cauzat de exodul masiv din ultimii ani. O altă cauză pentru care numărul de specialiști în medicină nucleară se reduce de la an la an - este organizarea învățământului superior medical universitar și postuniversitar - cadre didactice și centre de pregătire în număr total insuficient.
În lume, la ora actuală, există o creștere a numărului de proceduri și indicații ale investigațiilor și tratamentelor radioizotopice datorită progresului deosebit al echipamentelor și al substanțelor radiofarmaceutice. Principalele provocări sunt legate de modalitatea de obținere a izotopilor de uz medical care devine din ce în ce mai dificilă și mai costisitoare. În afara problemelor legate de numărul insuficient de centre de medicină nucleară și de capabilitățile reduse de pregătire a specialiștilor, în România ne confruntăm și cu o lipsă de pe piață a unor izotopi și agenți farmacologici. Cei existenți au prețuri foarte mari care de foarte multe ori nu pot fi acoperite de decontările prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha