Specialitate nouă în țara noastră, aflată la granița dintre chirurgia buco-maxilo-facială, ORL, chirurgia plastică și reparatorie, care intervine în momentul când aceste specialități nu mai pot rezolva nimic cu mijloacele specifice lor.
Centrul medical „prain” Pentru Redarea Auzului și Înfățisării Normale SRL - unitate de protezare cranio-facială și a corpului și de protezare auditivă, avizat de către Ministerul Sănătății și Familiei și acreditat de către Colegiul Medicilor din București, confecționează din silicon și acrilat proteze cranio-faciale și ale corpului pe care le fixează cu adeziv sau implante de titaniu sau minimagneți - sistemul Branemark.
Centrul functionează din 1998, în regim privat, având ca medic titular dr. Elena Lățcan, medic primar ORL și competență „Chirurgia reconstructivă –reabilitare protetică oro-maxilo-facială”- prin studii de perfecționare - un an 1996, la Spitalul Univesitar „Hadasah”- Ierusalim, Israel, în 2001 la Spitalul Universitar „Sahlgrenska” Goteborg, Suedia, 2005 Indiana University School of Dentistry, SUA și colaborează cu clinici universitare din București și din țară, precum și cu clinici universitare din străinătate, cum ar fi: Spitalul Universitar „HADASAH”- Ierusalim, Israel; Spitalul Universitar „SAHLGRENSKA”- Goteborg, Suedia; Spitalul Universitar „QUEEN ELIZABETH”- Birmingham, Anglia, Spitalul Universitar „St. ANDREWS”, Billeicay, Essex, Anglia, Spitalul „CIVICO e Benfratelli di Palermo” - Sicilia , Italia, S.U.A. și China.
Motto: După orice intervenție chirurgicală bolnavului trebuie să i se redea o înfățișare umană pentru o integrare normală în familie și în societate.
Rolul reconstrucției protetice: funcțional (rol în fonație, masticație, respirație), estetic și, mai important, cel de socializare, (mari problerne psihologice).
TEHNICĂ: începe înaintea actului chirurgical cu prelevare de amprentă, mulaj ghips, machetă ceară, matriță ghips, prepararea siliconului, colorare, polimerizare la cald, finisare, fixare.
Materiale folosite:
• Metilmetacrilat
• Silicon
• Coloranți
• Adezivi
• Implante de titaniu
• Magneți
APARATURĂ ȘI INSTRUMENTAR: specifice tehnicii dentare și truse speciale BAHA și FACE TO FACE
Nu există contraindicații de vârstă și sex
Protezele sunt elastice, flexibile, non alergice, bine tolerate și cu un colorit și formă ce permit o integrare perfectă în anatomia regiunii respective.
Domenii de protezare:
• traumatisme cranio-faciale (mijloace de contentic)
• proteze opturatoare-pierderi mari de substanță oromaxilare (exereze tumori maligne)
• reconstrucție mandibulară (endoproteza-metal) cu sau fară grefon osos
• proteză velopalatină-cheilognatopalatoschizis-gura de lup
• lagoftahnie-paralizie facială-placută, au in pleoapa superioara
• proteză plastică facială-mutilări faciale-arnputare nas, pavilion urechi
• protezări în radioterapie-port substanță radioactivă pentru contact tumori
• prevenirea edentației postradioterapie prin tratament cu flor Anic, inaintea radioterapiei;
• proteză oculară cu reconstrucție cavitate orbitară și ochi artificial
• reconstrucție perete sinus maxilar;
• aparate diverse pentru completarea actului chirurgical și ghidarea cicatrizării;
• dilatare orificii cicatrizate (stenoze CAE, orificii narinare) – proteză vestibulară nazală;
►plăci de reconstrucție a oaselor cutiei craniene.
►proteză mamară – în mamectomie
►proteză mână, picior, degete, platfus
Proteza fixată prin implante de titaniu - branemark – este mai sigură, estetică, cu ușurință în folosire și întreținere.
Complicații reduse
Uneori după purtare prelungită și lipsă de igienă locală poate apare o ușoară congestie care se remediază cu un unguent cu antibiotic sau poate apărea o micoză (tratament micotic local). Pacientul primește la final toate indicațiile de folosire, întreținere, curățirea și fixarea protezei și va fi chemat periodic la control, urmărindu-se rezultatele protezării, eventualele recidive neoplazice, menținându-se, în permanență, colaborarea cu oncologul. Nu poate fi considerată ca o operație estetică și nici ca mijloc paleativ utilizat pentru a disimula o infirmitate (lipsa urechii, ochiului, nasului, oase craniene, pierderi mari de substanță la nivelul feței, degete sau fragmente ale acestora, orice segment ale membrelor superioare și inferioare) ci, dimpotrivă are implicații psihologice mari în reabilitarea pacienților handicapați, care, fără intervenția acesteia, ar fi condamnați la o viață retrasă sau, mai grav, la comiterea unor gesturi disperate.