38
None

Risc și factori de risc ai bolii cronice de rinichi

Știați că o persoană își poate pierde până la 90% din funcția renală înainte ca primele simptome care indică boala cronică de rinichi să apară?

Această afecțiune nu ține cont de vârstă, sex sau rasă. De cele mai multe ori este asimptomatică și câteodată este diagnosticată în stadii avansate. Boala cronică de rinichi presupune o degradare progresivă și ireversibilă a funcției renale, de aceea prevenirea și diagnosticarea precoce devin obiective esențiale.

În România, specialiștii sunt de părere că ne confruntăm cu o creștere a prevalenței tulburărilor cronice de rinichi, pe de o parte, și cu o tendință de subdiagnosticare a acestora, pe de altă parte. În acest context, a fost înființată Asociația pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale,o nouă entitate care se alătură eforturilor de combatere a bolii cronice de rinichi, în special a problemelor metabolice si de nutriție ale persoanelor cu boala cronică de rinichi.Scopul principal al asociației este acela de a ameliora sănătatea și calitatea vieții pacienților cu boală cronică de rinichi, cu probleme metabolico-nutriționale, prin optimizarea cantitativă și calitativă a actului medical adresat acestora.

”Pacientul cu boală cronică de rinichi necesită o abordare pluridisciplinară, datorită complicațiilor pe care le aduce cu sine. Astfel pentru optimizarea îngrijirii persoanelor cu boală cronică de rinichi este necesar un efort comun al tuturor specialiștilor care intră în contact cu aceștia: medicul nefrolog, medicul diabetolog, medicul cardiolog”a declarat conf.dr. Cristian Serafinceanu, Președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale și șef Centru Hemodializă Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof.Dr. N.Paulescu”.

Boala cronică de rinichieste asociată de cele mai multe ori cu alte afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau obezitatea.

“Boala cronică de rinichieste asimptomatică şi din acest motiv este de cele mai multe ori descoperită şi referită târziu. Acesta este şi motivul pentru care ne confruntăm cu bolnavi ajunşi deja în insuficienţă renală cronică avansată. Trebuie să insistăm pe prevenţie şi pe depistare precoce, deoarece complicaţiile bolii cronice renale sunt la fel de severe. Amintesc aici bolile cerebrovasculare şi atacul vascular cerebral”, a explicat prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Clinicii de Nefrologie şi Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Specialiştii susţin că o atenţie aparte trebuie acordată şi complicaţiilor renale la pacienţii cu diabet.  Aceştia sunt trataţi şi monitorizaţi în Centrul de Hemodializă din cadrul Institutului Paulescu, care din prisma acestui aspect este unic în România. De altfel, Centrul de Hemodializă este printre puţinele din Europa care se adresează exclusiv persoanelor cu diabet şi boală cronică de rinichi.

“Avem aproximativ 6000 de pacienţi cu diabet zaharat pe an, din care 50% sunt din afara Bucureştiului. Dintre aceştia, aproape 1000 prezintă şi complicaţii renale”, a precizat Robert Agafiţei, managerul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof. Dr. N. Paulescu”.

Numărul cazurilor de boală cronică de rinichi nou descoperite creşte anual cu un procent care variază între 5 şi 10%.

“Boala cronică de rinichi reprezintă o mare dramă pentru că evoluează foarte rapid. De aceea milităm pentru educarea populaţiei în ceea ce priveşte controlul periodic anual şi efectuarea analizelor medicale de bază. Afecţiunea poate fi depistată prin trei analize simple: glicemie, creatinină şi sumar de urină. Recomandăm tinerilor să-şi facă aceste trei analize o dată la trei ani, în timp ce persoanele cu vâste peste 50 de ani ar trebui să şi le facă anual”, a mai adăugat conf. dr. Cristian Serafinceanu.

De asemenea, medicii recomandă controlul regulat al rinichilor, în special fumătorilor şi persoanelor care au rude directe cu boală cronică de rinichi.

Boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică, implicând costuri considerabile. Tocmai din acest motiv, conf. dr. Alexandru Rafila, specialist în sănătate publică face apel pentru identificarea persoanelor la risc: “Introducerea în programul de dializă se face destul de abrupt şi asta pentru că nu există un program de predializă. Aici intervine această nouă Asociație pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale, care poate oferi reperele de identificare a pacienţilor la risc”.

Boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin practicarea unui sport sau a mișcării, menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, monitorizarea tensiunii arteriale, însușirea unei alimentații sănătoase și menținerea sub control a greutății corporale, consumul corespunzător de lichide, evitarea fumatului și nu în ultimul rând, controlul medical specific al rinichilor.

Organizator: Asociația de Studii Reno-Metabolice și Nutriționale

Partener instituțional: Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof.Dr. N.Paulescu”

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha