Cu toţii cunoaştem expresia „e mai uşor să previi decât să tratezi”, însă tindem să îi neglijăm mesajul, realizând importanţa prevenţiei doar atunci când boala şi-a făcut deja simţită prezenţa.
În continuare vă prezentăm o serie de măsuri de prevenţie pentru câteva dintre cele mai frecvente afecţiuni, alături de sfaturi care vă vor ajuta să vă bucuraţi de o sănătate mai bună.
Bolile infecţioase se numără printre cele mai întâlnite afecţiuni, iar multe dintre acestea pot fi prevenite prin respectarea unor reguli relativ simple.
Una dintre regulile elementare se referă la spălarea mâinilor. Spălatul eficient pe mâini, cu săpun, care trebuie să dureze cel putin 20 de secunde, este considerat de specialişti una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a afecţiunilor respiratorii din sezonul rece.
Evitaţi folosirea obiectelor de uz personal (periuţa de dinţi, aparatul de bărbierit sau prosopul) în comun cu alte persoane.
Fiţi atenţi atunci când preparaţi mâncarea! Păstraţi alimentele în frigider până în momentul în care le preparaţi, asiguraţi-vă că le-aţi gătit suficient pentru a omorî bacteriile şi paraziţii şi curăţaţi cu grijă ustensilele din bucătărie. Un sfat bun este să utilizaţi blaturi separate de tocat pentru carne şi pentru legume/fructe, pentru a evita transmiterea anumitor bacterii.
Dacă intraţi în contact cu animale sau aveţi un animal de companie, asiguraţi-vă că acesta este vaccinat şi deparazitat periodic pentru a vă feri de bolile cu transmitere animal-om (zoonoze).
Bolile cu transmitere sexuală sunt şi ele un risc major pentru populaţie. Din fericire majoritatea dintre ele pot fi evitate în cazul în care se folosesc mijloacele de protecţie adecvate, cum ar fi prezervativele.
Bolile cardiace sunt una dintre principalele cauze de deces în societatea modernă, iar în combinație cu diabetul, riscurile cresc semnificativ.
Prevenţia în cazul acestor afecţiuni se bazează de regulă pe o combinaţie între o alimentaţie sănătoasă, cu puţine grăsimi şi atenţie la numărul de calorii, respectarea unui program regulat de sport şi reducerea stresului.
Este important să fiţi conştienţi de riscul pe care-l aveţi de a dezvolta afecţiuni cardiace, pornind de la istoricul familial şi până la testări genetice mai avansate.
Monitorizarea colesterolului şi a tensiunii arteriale sunt şi ele cruciale.
De altfel testele anuale, combinate cu vizitele regulate la medicul de familie şi, la nevoie, la medicul specialist, stau la baza prevenirii majorităţii afecţiunilor care ne ameninţă sănătatea, de la cancer, diabet sau boli cardiace şi până la probleme cu sistemul osos sau cel nervos.
Esenţială în prevenţia bolilor este şi respectarea unui stil de viaţă sănătos, care include o alimentaţie echilibrată, mişcare, odihnă, precum şi evitarea unor obiceiuri nocive, precum fumatul sau consumul excesiv de alcool.
Angela Ciuciu, Asistent Farmacia 3
www.farmacia3.ro