5
None

Cursul pentru medici C.O.M.B.A.T. 2 de la Craiova – o nouă reuşită

Peste 200 de medici cardiologi, diabetologi, nefrologi, neurologi, internişti şi medici de familie au dezbătut ultimele noutăţi în domeniul hipertensiunii arteriale în cadrul Cursului Naţional de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament - C.O.M.B.A.T. 2, organizat de Societatea Română de Hipertensiune,pe 7 martie 2014, laHotel Plazadin Craiova.

Cursul dinamic susţinut de medici experţi în hipertensiunea arterială a oferit informaţii de ultimă oră cu privire la monitorizarea şi evaluarea corectă a pacientului hipertensiv, pentru diagnosticarea şi tratarea complicaţiilor hipertensiunii arteriale, prinprezentarea şi analizarea  unor cazuri clinice ilustrative. Scopul manifestării este de a favoriza schimbul de idei între  medicii  implicaţi în managementul hipertensiunii arteriale, pentru o mai bună monitorizare a pacientului hipertensiv.

”Interesul foarte mare arătat în 2013 de medicii practicieni din Craiova pentru această manifestare ştiinţifică ne-a determinat să ne întoarcem în acest oraş. Și de această dată, la Craiova  s-a înregistrat cea mai mare participare de medici de până acum. Din acest motiv, le mulţumesc colegilor mei de breaslă pentru interesul vizibi lpentru educație medicală continuă, pentru mobilizare și pentru intervenţiile prompte”,a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

Cursul  C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Craiova, a debutat cu prezentarea Actualităţi în diagnosticul  şi tratamentul HTA”, susţinută de prof. dr. Maria Dorobanţu, urmată de tema“Complicaţiile cardiace ale HTA”, prezentată de conf. dr. Rodica Mușetescu.  Apoi, după prezentarea cazului clinic, dr. Alina Giuca, împreună cu prof. dr. Maria Dorobanţu, conf. Dr. Rodica Muşetescu şi dr. Roxana Darabont au dezbătut complicaţiile cardiace ale hipertensiunii arteriale în cadrul unei mese rotunde.

Cea de-a doua sesiune a cursului, “Tulburările metabolice în hipertensiunea arterială”, a fost deschisă cu prezentarea unui caz clinic de asist. univ. dr. Simona Georgiana Popa, care ulterior alături de prof. dr. Maria Moţa şi conf. Dr. Rodica Muşetescu a discutat despre abordarea pacientului hipertensiv cu tulburări metabolice.

Sesiunea “Microalbuminuria și hipertensiunea arterialăa debutat cu o demonstraţie practică privind mecanismele de apariţie şi tehnica determinării microalbuminuriei, realizată de conf. dr. Rodica Lighezan şi a continuat cutema Semnificaţiaprognostică a microalbuminuriei”, prezentată de dr. Sorin Zaharie.

A doua parte a cursului C.O.M.B.A.T. 2 de la Craiova a început cu sesiunea “Hipertensiunea arterială la vârstnic”, moderată de conf. dr. ValericaTudorică. După prezentarea cazului clinic, realizată de dr. Cristina Văduva, a urmat o masă rotundă privind mecanismele hipertensiunii la vârstnic şi abordarea vârstnicului hipertensiv cu comorbidităţi.

Urgenţele hipertensive” a fost o altă sesiune dezbătută în cadrulcursului C.O.M.B.A.T. 2, în caredr. Roxana Darabont, prof dr. Maria Dorobanţu şidr. Oana Tăutu au discutat despre controlul tensiunii arteriale în disecţia acută de aortă şi despre edemul pulmonar acut hipertensiv,  pornind de la cazul clinic prezentat de dr. Oana Tăutu.

Ultima sesiune ştiinţifică, “Tratamentul hipertensiuni iarteriale”, a debutat cu prezentările susţinute de prof. dr. Maria Moţa şi dr. Sorin Zaharie despre redefinirea ţintelor terapeutice la hipertensivii diabetici şi la cei cu boală cronică de rinichi. Prof. dr. Maria Dorobanţu a continuat dezbaterea vorbind despre hipertensiunea rezistentă la tratament, după care șef lucr.dr. Roxana Darabont a închis sesiunea discutând despre combinaţiile terapeutice fixe sau flexibile în tratamentul hipertensiunii arteriale.

În paralel cu sesiunile cursului C.O.M.B.A.T. 2, dedicate în exclusivitate medicilor, a avut loc  şi cursul interactiv pentru asistenții medicali, COMBAT ASIST, care de asemenea s-a bucurat de un număr foarte mare de participanţi.

Următoarele ediţii ale cursului C.O.M.B.A.T.2 din acest an vor avea loc în Brăila (12 aprilie),  Iași (6 iunie)  şi Sibiu (27 iunie)

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha