Trebuie să ştii că hipercolesterolemia (concentraţia crescută a colesterolului în sânge) poate fi produsă atât prin consumul de alimente bogate în grăsimi nesănătoase (sursă exogenă), dar şi printr-o producţie exagerată a ficatului (producţie endogenă – în cazul tulburărilor de metabolism).
Valorile normale ale colesterolemiei sunt sub 200 mg la 100 de ml sange.
Deşi valorile normale ale colesterolului sunt sub 200 mg la 100 ml, totuşi o valoare prea mica a colesterolemiei poate indica o suferinţă metabolică de tip insuficienţă.
Ca exemplu, în insuficienţa hepatică din hepatita C cu evoluţie tardivă se înregistrează valori destul de scăzute ale colesterolului în sange, iar explicaţia este că ficatul nu mai poate produce suficient colesterol. Sunt deci semne de suferinţă hepatică intensă şi colesterolemia scade prin scăderea sintezei endogene.
Colesterolul este o moleculă grasă mare care poate fi scindată în mai multe molecule mai mici, numite fracţiuni lipidice. Cele mai importante dintre acestea sunt HDL şi LDL. HDL (hight density lipoprotein) este considerat „colesterolul bun”, în timp ce LDL este „colesterolul rău”.
Colesterolul rău sau LDL se poate depune pe peretele vaselor, determinând o reacţie în lanţ care duce la formarea plăcilor de aterom în pereţii arterelor – ateroscleroza. Aceste plăci de grăsimi şi celule ale sistemului imunitar, dar şi fibre musculare netede care şi-au pierdut “arhitectura” anatomică fac ca placa de aterom să proemine în interiorul vasului, până îl astupă.
Aşa se întâmplă şi în vasele care hrănesc inima, acestea fiind situate în muşchiul inimii. Când un vas al inimii se astupă din pricina unei placi de aterom sau a unei bucăţi de ţesut desprinsă dintr-o placă de aterom mai mare, se produce ceea ce numim infarct miocardic.
Dar cum arterele se regăsesc şi la nivelul creierului, aceste plăci de grăsime pot să afecteze şi vasele de la nivelul sistemului nervos central. Astuparea unui vas sau îngustarea accentuată a vasului poate duce la ceea ce numim accident vascular cerebral.
Pentru a afla valorile colesterolemiei este nevoie de analize de sange, cu alte cuvinte vă prezentaţi la laborator, vi se prelevează o probă de sânge, care urmează apoi a fi analizată. Astăzi există şi teste rapide de măsurare a valorilor colesterolului, pe care le puteti avea şi acasă. Întrebaţi farmacistul despre aceste teste pentru a obţine mai multe informaţii.
Cauzele hipercolesterolemiei:
• Excese alimentare de grăsimi nesănătoase;
• Boli cardiovasculare;
• Boli cerebrale;
• Afecţiuni endocrine (de exemplu, tulburări ale suprarenalelor sau tiroidei)
• în diabet zaharat
• în unele boli hepatice, de exemplu ficat gras – steatoza hepatică
• Boli de rinichi;
„Ţine-ţi inamicii la vedere" spune o vorba înţeleaptă.
Pentru a controla colesterolul, e bine sa îţi faci analize o dată pe an.
Şi e şi bine să alegi pachetul „SCREENING HEPATIC" pe care CENTRUL MEDICAL ALEXIS îl pune la dispoziţia clienţilor corporate. Acest pachet conţine:
1. Colesterol
2. HDL - colesterol
3. LDL - colesterol
4. TGO
5. TGP
6. Glicemie
7. Trigliceride
8. Ecografie abdominală şi pelvină şi costă numai 55 lei.
Pentru detalii te rog să trimiţi un mail cu datele de contact la adresa:
office@alexis-medical.ro
sau să suni la telefon: 0752.190.150 / 021.310.04.58/ 0723.069.101 / 0747.909.628
Dacă ne dai şi un „like“ pe facebook, îţi mulţumim!