15
None

Leziuni incipiente la nivelul piciorului la pacienţii diabetici

Diabetul zaharat, afectând o mare parte a populaţiei globului (171 milioane în anul 2000 din care 33,3 milioane în Europa) a devenit în timp o adevarata problemă de sănătate publică, estimându-se că în anul 2030 prevalenţa bolii să se dubleze (366 milioane la nivel global şi 48 milioane în Europa). În ţara noastră, procentul de diabetici extrapolat de către IDF (International Diabetes Federation) este de 8,4% din populaţie. Incidenţa afecţiunii este apreciată la cca 50.000 de pacienţi nou-descoperiţi anual, estimările WHO pentru anul 2030 fiind de 1.395.000 diabetici.

Fiind o boală progresiv-evolutivă, diabetul zaharat conduce la apariţia complicaţiilor, determinate în principal de un control metabolic precar, dintre care, neuropatia şi microangiopatia, separat sau împreuna stau şi la baza modificărilor tegumentului diabeticului. Cele mai multe leziuni sunt localizate la nivelul picioarelor,  de aceea ele fac parte din  categoria modificărilor care au dus, în timp, la apariţia termenului de „picior diabetic”. Aceste leziuni, prin evoluţia lor, pot duce la amputaţii invalidante, care determină o gravă afectare a vieţii sociale şi profesionale a pacientului şi, uneori, în cazurile complicate cu sepsis sever, pot reprezenta o cauză de mortalitate. Se estimează că, în lume, la fiecare 30 de secunde se practică o amputaţie majora la un pacient diabetic.

Neuropatia periferică

Este cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat, afectând aproape toti pacienţii după 10 ani de evoluţie a bolii. Adesea ignorată de pacient, pentru că acesta nu percepe lipsa sensibilităţii ca fiind o problemă, neuropatia este diagnosticată de multe ori cu întârziere, de cele mai multe ori în stadiul de complicaţii. Singură sau împreună cu angiopatia diabetică, reprezintă factor precipitant al unor leziuni la nivelul piciorului pacientului diabetic, dintre care cele mai frecvente sunt explicate mai jos.

Ulcerele diabetice

Acestea sunt cele mai frecvente leziuni tegumentare la diabetici. În timpul vieţii, 15% dintre pacienţii diabetici dezvoltă cel puţin o leziune de acest tip. Complicate prin infecţii şi necroză, duc la amputaţii minore sau majore. Se estimează că 40% până la 70% dintre amputaţiile membrelor inferioare sunt efectuate la diabetici. Îngrijorator este că, după o amputaţie, şansele de a dezvolta o leziune contralaterală sunt foarte mari.

Gangrena diabetică

Reprezintă cea mai gravă complicaţie a piciorului diabetic şi este predominantă la pacienţii diabetici. Gravitatea constă în faptul că de multe ori duce la amputaţii de gambă şi coapsă, invalidante.

Piciorul Charcot

Este o afecţiune rară, care apare în principal la pacienţii diabetici, gravă prin dificultatea diagnosticului şi prin consecinţele evoluţiei sale. Afectează atât musculatura cât şi structura osoasă şi articulaţiile piciorului şi gleznei. Se caracterizează prin apariţia unor deformităţi progresive şi dezabilitante ce modifică arhitectura piciorului, prin distrucţia şi fractura oaselor, dislocarea articulaţiilor şi consecutiv prin afectarea ţesuturilor moi.

Dr. Simona Cârniciu, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N.C.Paulescu”, Bucureşti;

Asis. Univ. Dr. Eduard Catrina, Universitatea de Medicina şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha