14
None

Preocupări pentru reducerea leziunilor cutanate provocate de expunerea la soare: La cursul „principii de bază şi avansate în dermatoscopie”, organizat de La Roche Posay , au participat 80 de medici dermatologi

În perioada 28 februarie-1 martie, Laboratoarele La Roche Posay au organizat un curs de formare în dermatoscopie pentru 80 de medici dermatologi din întreaga ţară, simpozion acreditat de Colegiul Medicilor. La cursul Principii de bază şi avansate în dermatoscopie au fost prezenţi în calitate de speakeri prof. Giuseppe Argenziano, prof. Dermatologie la Napoli şi Preşedintele Societăţii Internaţionale de Dermatoscopie şi Conf. Dr. Cătălin Popescu, UMF Carol Davila.

Agenda cursului a cuprins prezentări cum ar fi:

• Criterii pentru identificarea tumorilor melanocitare şi non-melanocitare

• Diagnosticarea leyiunilor melanocitare la copii

• Leziunile din zonele special

• Pacienţii cu o singură leziune versus pacienţii cu multiple leziuni

• Diagnosticarea persoanelor în vârstă

• Cele două obiective ale dermatoscopiei

• Pacienţii cu leziuni nodulare

• Pacienţii cu leziuni rozalii

• Reguli pentru managementul pacienţilor

„La Roche Posay este alături de medicii dermatologi în prevenţia cancerului de piele de mai bine de 10 ani, iar acest curs este primul dintr-o serie de formări în dermatoscopie pe care ne propunem să le organizăm în următorii ani”, declară Miruna Biziniche, Brand Manager La Roche-Posay. „Una dintre principalele noastre preocupări este protecţia solară, de la începutul prezenţei brandului La Roche Posay în România (2007) şi pe această cale a cancerului cutanat. Se ştie că acest tip de cancer poate fi prevenit prin aplicarea constantă a protecţiei solare.”, a mai declarat Miruna Biziniche.

Melanomul - un cancer în creştere în Europa, cauzat de expunerea neprotejată la soare

Melanomul este una dintre cele mai agressive tumori maligne. La femei s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la bărbaţi la nivelul trunchiului. Melanomul reprezintă aproximativ 5% din totalul tumorilor maligne cutanate şi 1% din totalul tumorilor înregistrate. Transformarea malignă se poate realiza spontan sau sub acţiunea unor traumatisme, a radiaţiilor solare, sau a unor factori genetici.

“Toată lumea se confruntă cu o creştere a melanomului, datorită expunerii exagerate la soare şi a arsurilor solare. Particularitatea României este că vedem pacienţi în stadii mai avansate de melanom decât colegii noştri din Europa, pentru că pe de o parte ţine de educaţie, ajung să se prezinte târziu la medic, există o anumită prejudecată, nu cumva să te atingi de o aluniţă prin gestul de a o extirpa”, ne-a declarat dr. Cătălin Popescu, conf. la UMF Carol Davila. Melanomul malign are 0 incidenţă în continuă creştere în ultimele decenii, de aceea este necesar un consult periodic de specialitate al aluniţelor suspecte la medicul dermatolog. “Recomand chiar pacienţilor sănătoşi să îşi facă controale periodice la medicii dermatologi. La ora actuală, 75-80% dintre melanoame se dezvoltă din piele normală.”, mai spus dr. Cătălin Popescu.

Date îngrijorătoare privind expunerea la soare:

• 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt în Europa Centrală şi de Estconform British Journal Of Dermatology

• Melanomul poate fi prevenit prin folosirea zilnica a protectlel solare(conform unui articol în Journal of Clinical Oncology)

• 30% dintre români nu folosesc niciodată protecţie solară, conform unui studiu realizat în colaborare cu 150 de dermatologi din România în 2010

• 10% dintre romani folosesc protectie solara pe toata durata verii, conform studiului de mai sus

• 5% dintre români folosesc protecţie solară zilnic

• 60% dintre români folosesc fotoprotectoare cu factor scăzut de protecţie (10 sau 15), iar

• numărul celor care folosesc protecţie SPF 50+ este foarte scăzut (15%)

• 70% dintre adolescenţinu folosesc protecţie solară.

La Roche-Posay va organiza în această vară, pentru al doilea an consecutiv campaniade diagnosticare gratuită Zilele protectiei solare(www.protectiasolara.ro). La prima ediţie a campaniei Zilele protectiei solareau participat 120 de medici dermatologi din 20 de orase din ţară, care au consultat peste 3000 de pacienţi. Dintre aceştia, peste 60 au fost depistaţi cu leziuni dermatologice suspecte.

De 30 de ani, La Roche Posay este implicat alături de comunitatea ştiinţifică pentru a promova protecţia solară în lume.”În termeni de cercetare, LRP are o fundatie care subvenţionează în fiecare an proiecte de cercetare în domeniul protecţiei solare şi în alte patologii ale pielii. În fiecare an acordăm  25 de burse cercetătorilor de pe patru continente ptr a continua să găsesca soluţii care să conducă la ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor. Noi beneficiem de cercetarea L’Oreal care e cea mai avansatăîn domeniul filtrelor solare şi care ne permite să oferim protecţie pentru  toate gama de radiatii solare: UVA scurte, UVA lungi şi UVB.

Practic, aceste 3 tipuri de radiaţii sunt implicate in producerea de leziuni cutanate şi scopul nostru este protectia pacienţilor împotriva degradării ţesuturilor cutanate şi a cancerului de piele produse de acestea. Educaţia în domeniul protecţiei solare este foarte importantă şi marca noastra şi-a îndeplinit misiunea”, ne-a declarat în exclusivitate Dr. Claire Sentenac, Medical Manager La Roche Posay International.

De mai bine de 40 de ani, La Roche-Posay colaborează cu dermatologi la nivel international pentru a crea produse de îngrijire şi machiaj, având la baza apa termală. La Roche-Posay. Peste 25.000 de medici din întreaga lume recomanda zilnic La Roche-Posay ca fiind specialistul pielii sensibile.

A consemnat Radu Duma

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha