30
None

Legumele şi fructele toamnei: ajutoare de nădejde în creşterea imunităţii

A sosit toamna, momentul perfect pentru a-ţi pregăti organismul pentru vremea rece apelând la un vast „arsenal” de fructe şi legume pe care le găseşti în grădină sau pe tarabele fermierilor.

Merele

Am auzit cu toții proverbul „Un măr pe zi ține doctorul departe”, însă tindem să ignorăm calitățile acestor fructe accesibile, delicioase şi nu în ultimul rând, extrem de sănătoase. Fitonutrienții din mere reglează nivelul zahărului din sânge, conținutul bogat de fibre asigură sănătatea inimii şi facilitează digestia, în timp ce antioxidanții pe care îi regăsim de regulă în coajă reduc riscul mai multor tipuri de cancer, precum şi a altor afecțiuni, precum astmul.

Atenție însă, încercați să consumați pe cât posibil mere organice, deoarece testele arată că mulți producători folosesc cantități uriaşe de pesticide pentru a-şi creşte profitul.

Gutuile

Originare din Asia, fructele de gutui s-au răspândit şi la noi în țară, fiind utilizate în special pentru compoturi şi dulcețuri. Un fruct conține circa 35% din necesarul zilnic de vitamina C per 100 g, ceea ce înseamnă că până şi o gutuie de mici dimensiuni va fi suficient pentru a-ți asigura această vitamină atât de importantă pentru imunitate.

Nu putem ignora nici proprietățile antialergice şi antiinflamatorii, precum şi conținutul de minerale - cupru, fier, potasiu, magneziu, dar şi vitamine din complexul B.

Perele

„Mere, pere în panere şi gutui amărui” – după cum ne reamintesc versurile, acestea sunt unele dintre cele mai populare fructe de pe plaiurile mioritice. Perele, zemoase şi aromate, pot fi consumate crude, pentru un aport maxim de nutrienți, sau gătite într-o multitudine de moduri ce le scot în evidență aromele.

Conțin circa 4 grame de fibre per porție, flavonoizi ce reduc riscul de diabet tip 2, precum şi fitonutrienți şi antioxidanți importanți în prevenirea cancerului. În cazul perelor este important să consumăm coaja, deoarece aceasta conține circa de patru ori mai mule substanțe cu efect antioxidant decât pulpa.

Strugurii

Atenția pe care a atras-o în ultima perioadă resveratrolul, antioxidantul miracol ce previne îmbătrânirea prin protecția pe care le-o oferă celulelor de acțiunea radicalilor liberi, a plasat din nou strugurii în topul super fructelor. Boabele dulci acrişoare conțin însă pe lângă resveratrol multe alte substanțe benefice, precum vitamina C, mangan, beta-caroten, precum şi alte câteva sute de substanțe cu acțiune antioxidantă.

Pătrunjelul

Îl recunoaştem grație aromei speciale pe care o dă supelor şi salatelor; se poate lăuda cu un conținut ridicat de potasiu şi cu un conținut excelent de fibre. Mai conține circa 15% din doza zilnică recomandată de vitamina C, precum şi acid folic, membru al familiei de B-uri, foarte important pentru femeile însărcinate.

Dovleacul de toamnă

Dovlecii care au devenit emblema Halloween-ului sunt legume sarace in calorii şi bogate în vitamine, în special vitamina C, magneziu, potasiu (345.6 mg per porție) şi vitamina A. Oferă beneficii pentru sănătatea inimii, a oaselor (manganul asigură o bună dezvoltare a sistemului osos şi absorbție calciului), a colonului, prin conținutul ridicat de fibre, precum şi a ochilor grație vitaminei A.

Pentru o viaţă sănătoasă consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete în fiecare zi. Dacă se poate să fie şi de provenineţă controlată (din grădina bunicilor sau din cea proprie – nestropite cu pesticide), cu atât mai bine!

Angela Ciuciu,

Asistent de Farmacie Farmacia 3

www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha