61
None

Igiena orală la copii

Copiii trebuie să fie iniţiaţi din timp să îşi perieze dinţii pentru a-i ajuta să îşi formeze acest obicei. Ei sunt maeştrii în imitaţie şi vor încerca să imite modul în care părintele se spală pe dinţi. Astfel este bine să fie lăsaţi să se uite, iar când devin destul de mari, să aibă o periuţă a lor.

Pentru început, copiii trebuie să folosească o periuţă de dinţi cu un cap foarte mic şi un mâner mai lung, astfel încât să poată fi ghidaţi mai bine.

Copilul poate începe să se spele singur pe dinţi sub supravegherea părintelui în jurul vârstei de 3 ani. Pe măsură ce acesta creşte, se alege o periuţă adecvată mărimii sale. Cea mai bună este periuţa cu cap mic şi peri moi. Mânerul ar trebui modificat proporţional cu creşterea copilului, pentru a putea fi manevrat cu uşurinţă.

Astfel, echipe de profesionişti dentari au dezvoltat o gamă de periuţe de dinţi adaptabile nevoilor de igienă stomatologică ale copiilor în creştere.

Între 0 - 2 ani: sunt recomandate periuţe de dinţi cu perii moi, capul extra mic pentru a intra mai bine în gura copilului şi mânerul mai lung pentru a facilita manevrarea periuţei de către părinţi.

Între 3 - 6 ani: sunt recomandate periuţele cu cap mic adaptat mărimii gurii copiilor şi cu mâner mic şi rotund.

La vârsta de 7 - 9 ani: gâtul periuţei trebuie să fie mai lung şi mai subţire pentru o mai bună curăţare a dinţilor din spate.

După vârsta de 10 ani se folosesc periuţe dentare cu peri moi, cu diferite designuri şi mâner care să ajute la poziţionarea periuţei în cel mai bun unghi pentru periaj.

Câteva reguli simple de igienă orală la micul pacient:

1. Se alege periuţa de dinţi cu cap mic şi peri moi.

2. Se alege o pastă de dinţi cu fluor. Se ştie că fluorul joacă un rol important în prevenirea cariilor. Acesta accelerează aportul de minerale (remineralizare) şi măreşte rezistenţa la atacurile bacteriilor, prevenind pierderea de minerale (demineralizare). Datorită faptului că excesul de fluor poate avea un impact negativ asupra sănătăţii copiilor, este recomandat să se consulte medicul dentist în stabilirea dozei optime de fluor. Se aplică pe periuţa de dinţi o cantitate de pastă de mărimea unui bob de mazăre. Este suficient pentru a curăţa şi proteja dinţii şi gingiile.

3. Se poziţionează periuţa la un unghi de 45 de grade în zona în care dinţii se întâlnesc cu gingiile şi se periază dinţii prin mişcări circulare.

4. Dinţii se periază de două ori pe zi timp de 2 - 3 minute, după micul dejun şi seara, înainte de culcare. Dinţii şi gingiile pot fi atacate de diverşi agenţi patogeni.

Iată câţiva din cei mai comuni:

Bacteriile: în prezenţa zahărului, microorganismele produc acizi care atacă smalţul dinţilor, contribuind astfel la apariţia cariilor care afectează gingiile.

Dulciurile: zahărul din mâncare sau sucuri reprezintă principala cauză în apariţia cariilor.

Placa dentară: este rezultatul înmulţirii bacteriilor care formează o peliculă lipicioasă, invizibilă pe dinţi. Placa se formează pe toată suprafaţa dinţilor, chiar şi în locuri greu accesibile.

Aciditatea: băuturile acidulate cum ar fi sifonul sau sucurile de fructe, pot ataca în mod direct smalţul dinţilor (procesul se numeşte “eroziune”). Acestea fac ca dinţii să devină mai fragili şi să cadă mai uşor.

Dr. Dumitru Roxana, Colaborator Happy Dental

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha