61
None

De ce ocolesc pacienţii cabinetul stomatologic?

Fiecare dintre noi s-a confruntat sau se confruntă aproape zilnic cu următoarea problemă: convingerea pacienţilor să intre pe uşa cabinetului stomatologic, atunci când au afecţiuni de origine dentară.

Pacientul, de foarte multe ori, apelează la medicul dentist atunci când durerea devine insuportabilă. Dintre aceştia, se desprinde o categorie aparte: urgenţele pe care le vedem o singură dată în cabinetul nostru, acea categorie de pacienţi la care, o dată ce durerea a dispărut, dau “bir cu fugiţii”. şi dintre pacienţii noştrii fideli există puţini care se prezintă la cabinet pentru controlul stomatologic periodic.

Cauza principală pentru care pacienţii ocolesc cabinetele, o ştim cu toţii: teama de medicul stomatolog , mai exact teama de durerea provocată de manoperele stomatologice. Deşi trăim într-o epocă în care substanţele anestezice se găsesc aproape la orice distribuitor de materiale dentare, având un preţ de cost relativ redus, medicii dentişti care le folosesc la manopere stomatologice dureroase fiind destul de mare (sunt foarte puţini cei care nu le folosesc aproape deloc), teama pacienţilor nu scade, aceştia preferând să nu se prezinte la medical stomatolog.

O parte a problemei ţine de psihologia pacientului. Fiecare dintre aceştia s-a prezentat la cabinet cu o durere survenită în timpul unui tratament stomatologic. Această amintire a rămas şi va rămâne vie în memoria lui. Interacţiunile nedureroase cu medical dentist nu rămân nici pe departe atât de vii în amintirea pacientului. Pe scurt,  o durere puternică la medicul dentist, poate determina o anxietate de multe ori exacerbată a pacientului.

Pacienţii de vârstă mijlocie sau mai înaintată, care au avut intervenţii stomatologice mai vechi, într-o perioadă în care substanţele anestezice nu erau atât de utilizate în pulpectomii sau preparări de cavităţi de exemplu, au o anxietate accentuată faţă de medicul dentist. Din păcate, este foarte greu să schimbi convingerile acestora, ei invocând fel şi fel de motive de a nu se prezenta la stomatolog: „parcă nu mă mai doare atât de tare”, „o să iau medicamentul X şi nu mă va mai durea”, „dacă iau antibiotic o să mă dezumflu” etc. Când durerile devin insuportabile, şi aceşti pacienţi sunt nevoiţi să apeleze la medicul dentist.

O altă cauză a neprezentării la medicul stomatolog este lipsa banilor. Aceasta este o problemă majoră a societăţii româneşti, pe care o ştim cu toţii. Totuşi, s-a constatat că pe lista priorităţilor, sumele de bani cheltuite pentru tratamente stomatologice, se află la coada listei. Din păcate, sănătatea dentară este neglijată de pacienţi, sumele de bani pentru manopere stomatologice fiind minim.

Alte cauze mai rar întâlnite sunt: imposibilitatea de a se deplasa la un cabinet datorită distanţei, lipsa timpului pentru tratament, persoane vârstnice care nu se pot deplasa sau se deplasează cu greutate, etc.

În concluzie, soluţia pentru invingerea principalei cauze de neprezentare la medicul stomatolog: teama de durere, constă în folosirea substanţelor anestezice pentru orice manoperă stomatologică care ar putea provoca durere. Să ne ghidăm după definiţia: „fiecare durere este un pacient pierdut”

O comunicare cât mai bună cu pacientul îl poate ajuta să îşi învingă anxietatea. I se va explica că manevra stomatologică nu va fi dureroasă, i se va prezenta riscurile şi prognosticul dacă refuză efectuarea manoperei stomatologice, i se vor arăta beneficiile de ordin funcţional şi estetic de care va avea parte în urma efectuării tratamentului.

Astfel gradul de încredere al pacientului va creşte.

În concluzie, folosirea substanţelor anestezice, realizarea unui comunicări cât mai bune,  vor determina scăderea gradului de anxietate, creşterea încrederii în actul medical, convingându-l să nu ocolească uşa cabinetului stomatologic.

Dr. Ittu Alexandru, medic dentist

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha