Aproximativ 300 de medici diabetologi, cardiologi, nefrologi, endocrinologi, dar și medici chirurgi, oftalmologi, neurologi, medici de familie și rezidențiau participat sâmbătă,12 octombrie 2013, la Cursul ,,Bolile Metabolice: de la teorie la practică”,organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.
Cursul de diabet, nutriție și boli metabolice a adus în atenţia medicilor participanti speakeri de seamă în domeniul diabetologiei şi din specialităţi conexe, cu scopul creării unui dialog pe tema celor mai noi informații şi problematici cu privire la patologia diabetului.
,,Interesul acordat de către participanţii din cadrul cursurilor organizate de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice nu face decât să ne bucure deoarece acestea se adresează și, în același timp, vin în ajutorul medicilor, prin facilitarea accesului la informaţii actuale cu privire la boli grave precum diabetul zaharat, sindromul metabolic și dislipidemiile, dar și prin facilitarea schimbului de experienţăîn legaturăcu metodele de terapie a persoanelor care suferă de aceste afecţiuni”, a declarat prof. dr. Maria Moţa, Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Directori în cadrul cursului de diabet, ediţia Timişoara 2013, au fost Conf. dr. RomulusTimarşi Conf. dr. Adrian Vlad.
Manifestarea științifică a debutat cu o prezentare despre diagnosticul pozitiv în diabetul zaharat, apoi au avut loc dezbateri pe tema tratamentul incretinic; insulinoterapia funcţională în diabetul zaharat de tip 1- trecut, prezent şi viitor şi hipoglicemia pacientului cu diabet - între ghiduri şi practică. De asemenea, tot în cadrul primei sesiuni a avut loc şi prima prezentare de caz.
Sesiunea a II-a a cuprins prezentări şi dezbateri despre neuropatia diabetică şi piciorului diabetic; diagnosticul şi clasificarea bolii renale diabetice; managementul dislipidemiei aterogene, şi de asemenea despre steatohepatita nonalcoolică, element definitoriu al rezistenţei la insulina din sindromul metabolic şi diabetul zaharat tip 2.
Sesiunile III şi IV ale cursului au adus în discuţie teme legate de managementul dislipidemiei la pacienţii cu diabet zaharat tip 2; tratamentul neuropatiei diabetice; controlul glicemic în diabetul zaharat tip 2şi riscul cardiovascular; hipertensiunea rezistentă în diabetşi boala cronică de rinichi; alimentaţia modernă; asocierea diabetului zaharat cu bolile cardiovasculare şi obezitatea copilului. În cadrul sesiunii 3 a avut loc o nouă prezentare de caz.
De asemenea, în cadrul cursului de diabet a avut loc şi un moment aniversar: Centrul Clinic Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Timişoara a împlinit 60 de ani de activitate şi profesionalism, 60 de ani de muncă şi de ţinere a diabetului zaharat sub control.
Acest eveniment face parte dintr-o sesiune de cursuri ce vor fi organizate în toată ţara, de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Scopul manifestărilor este acela de a încuraja cercetarea știinţifică, clinică şi fundamentală în domeniul diabetologiei şi de a facilita accesul continuu al medicilor la cele mai noi informații despre managementul persoanei cu diabet.
Parteneri Silver: ABBOT, ROCHE, WORWAG PHARMA
Parteneri: BERLIN-CHEMIE MENARINI, SANOFI
Organizatori ştiinţifici: Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara
Management eveniment: Sănătatea Press Group– Expertul tău în comunicare pe domeniul medical