În perioada 6-8 septembrie 2013, Houston NPA a organizat la Poiana Braşov cea de-a XXV-a ediție a simpozioanelor regionale Farma Practic. Această ediție a reunit farmacişti şi asistenți de farmacie din județele Braşov, Mureş, Alba, Harghita, Covasna şi Sibiu, care au participat la prezentări şi dezbateri despre particularitățile profesiei de farmacist, despre problemele cu care se confruntă zi de zi în farmacie, despre necesitatea interacțiunii cu pacientul şi despre dificultățile pe care le întâmpină în sistem.
Evenimentul a fost creditat de Colegiul Farmaciştilor şi de OAMMR, iar printre temele abordate se numără: Farmacovigilența: între cadrul legislativ şi practica curentă, Vaccinarea – mărul discordiei (farm. Paul Andreianu), Farmacia comunitară, între profit şi cod deontologic (farm. pr. Maria Botezatu), Organizații reprezentative pentru farmacistul secolului XXI (farm. Paul Andreianu).
România, codaşă la raportarea reacţiilor adverse la medicamente
Şef lucrări dr. Gabriela Cioca a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la situația farmacovigilenței în România: „Din păcate, țara noastră nu se situează printre țările fruntaşe în domeniul farmacovigilenței, în raportarea reacțiilor adverse la medicamente. Dacă înainte de 1990 apăreau buletine informative cel puțin trimestrial, după 1990 s-a considerat că acest lucru este o muncă în plus care îngreunează şi mai mult activitatea curentă şi s-a cam renunțat la această raportare de reacții adverse. Să nu uităm că, deşi medicamentele ne aduc beneficii extraordinare, pot să trateze boli, pot să prevină, în acelaşi timp au şi riscuri foarte mari. Farma Practic a crescut la fiecare ediţie
Prof. dr. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a susținut seria de evenimente Farma Practic şi la edițiile anterioare. Şi de această dată, prof. dr. Dumitru Lupuleasa a apreciat participarea numeroasă şi deschiderea farmaciştilor pentru informație şi interacțiune: „Dacă este să facem o radiografie serioasă, din punctul meu de vedere, evenimentul a crescut la fiecare ediție, iar farmaciştii pot profita în primul rând de partea ştiințifică, de aducerea la zi, de reamintirea unor lucruri pe care ei le ştiu, dar le pot scăpa din vedere. Faptul că se întâlnesc e un lucru extraordinar pentru că pot comunica, pot face schimb de idei, de lucruri care li s-au întâmplat, prin care au trecut, unele care trebuie evitate, altele care trebuie dezvoltate. Îmbinând utilul cu plăcutul, relaxarea cu partea ştiințifică cred că are toată lumea de câştigat – pe de o parte producătorii care îşi expun sau vorbesc despre produsele lor, pe de altă parte, farmaciştii care vin în întâmpinarea nevoilor pacienților. Interacțiunea se completează în mod fericit cu partea de relaxare, partea artistică, care întotdeauna e o supriză foarte plăcută pentru participanți.
Următoarea ediție Farma Practic va avea loc în perioada 4-6 octombrie 2013, la Eforie-Nord (Hotel Europa) şi se adresează farmaciştilor şi asistenților din județele Galați, Brăila, Ialomița, Călăraşi, Constanța, Tulcea şi Giurgiu. Sunt aşteptați aproximativ 200 de participanți. Coordonatorul ştiințific al evenimentului organizat de Houston NPA va fi prof. dr. Dumitru Lupuleasa, iar printre lectorii anunțati se numără şi prof. dr. Marius Bojiță.