20
None

Vizită oficială a Asociației Europene a distribuitorilor farmaceutici (GIRP) în România

La invitatia Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR), ieri 22 octombrie a avut loc la Bucuresti vizita oficiala la nivel inalt a reprezentantilor Asociatiei Europene a Distribuitorilor Farmaceutici (GIRP). Cu acest prilej, o delegatie comuna GIRP - ADRFR a participat la o serie de intrevederi restranse cu oficialii Ministerului Sanatatii, Agentiei Nationale a Medicamentului si Consiliul Concurentei, in cadrul carora s-a discutat despre importanta distributiei farmaceutice in asigurarea unui acces rapid si continuu la medicamente al pacientilor din Romania, in context european, precum si despre implementarea pe teritoriul tarii noastre a obligatiei de serviciu public pentru toti operatorii din sistemul farmaceutic.

Distributia farmaceutica reprezinta veriga cea mai importanta a lantului farmaceutic de aprovizionare, atat din punct de vedere al cifrelor de afaceri realizate, cat si din punct de vedere al volumelor de medicamente distribuite. Conform unui studiu GIRP realizat in anul 2012 referitor la piata de distributie farmaceutica europeana, 750 distribuitori farmaceutici asigura necesarul de medicamente pentru peste 170.000 farmacii, permitand  un acces continuu si rapid la medicamentele necesare pentru peste 500 milioane de europeni. Membrii GIRP asigura peste 140.000 de locuri de  munca pe intreg teritoriul Europei, generand o cifra de afaceri cumulata de aproximativ 136 miliarde euro.

In Romania, membrii ADRFR distribuie astazi 25.000 de produse farmaceutice si parafarmaceutice in aproximativ 4.500 de farmacii active de pe teritoriul tarii, asigurand peste 8000 de locuri de munca directe. Cu o cifra de afaceri cumulata ce depaseste 1.8 miliarde de euro, membrii ADRFR reprezinta aproximativ 60% din piata de distributie si retail autohton.

Dincolo de aspectele comerciale, distribuitorii farmaceutici sunt o sursa importanta de finantare a sistemului farmaceutic in ansamblul sau,  inlesnind echilibrarea din punct de vedere economic a activitatii retailerilor farmaceutici si contribuind deopotriva la asigurarea accesului constant al pacientilor la medicatie.

Unul dintre cele mai importante subiecte abordate de delegatia comuna GIRP – ADRFR in cadrul intrevederilor cu autoritatile romane este intarirea obligatiei de serviciu public. In context, GIRP si ADRFR au sustinut aplicarea obligatiei de serviciu public pentru toti operatorii din lantul de aprovizionare cu medicamente - de la producator la farmacie. Aceasta obligatie de serviciu public este, de altfel, implementata cu succes si in alte tari din Europa, Romania angajandu-se pe o cale europeana consacrata si fireasca.

Lipsa de medicamente, atat in Romania cat si la nivel european, ar putea fi combatuta prin implementarea și respectarea obligațiilor de serviciu public de catre distribuitori și farmacii. Membrii GIRP din mai multe țări europene respectă deja obligațiile de serviciu public sau îndeplinesc în mod voluntar funcția de serviciu public. Pentru ca aceasta obligatie sa fie eficient implementata, distribuitorii și farmaciile au nevoie insa de sprijinul producatorilor farmaceutici, care sa furnizeze in mod adecvat și continuu distribuitorilor farmaceutici medicamentele necesare pietei interne. Fara aceasta obligatie a producatorilor de a furniza medicamente, distribuitorii nu vor putea fi in masura sa isi indeplineasca propriile obligatii. In context, este esential ca autoritatile sa controleze in mod constant aplicarea adecvata a acestor obligatii. GIRP crede cu tarie ca toti actorii din sistemul farmaceutic trebuie sa colaboreze indeaproape pentru a asigura furnizarea continua de medicamente pentru pacienti. Distribuitorii de medicamente din Europa sunt pregatiti si deschisi sa colaboreze strans cu toti partenerii din lantul de aprovizionare, inclusiv autoritatile nationale si europene, în scopul combaterii eficiente a lipsei de medicamente de pe diferite piete europene”– declara Rene JENNY, Presedinte GIRP.

Ca membru GIRP, ADRFR a avut constant o pozitie proactiva in ceea ce priveste implementarea unui sistem de distributie a medicamentelor care sa functioneze in conditii practice din perspectiva obligatiei de serviciu public a tuturor operatorilor din lantul de aprovizionare.

“ Asociatia noastra considera ca obligatia de serviciu public trebuie privita in mod consecvent si unitar pe intreg lantul de distributie si, in acest sens, am fost de acord cu eliminarea dreptului farmaciilor si lanturilor de farmacii de a detine si autorizatii de distributie angro, considerand ca inchiderea lantului de obligatii de serviciu public de la detinatorul  autorizatiei de punere pe piata pana la farmacie este de natura sa imbunatateasca accesul pacientilor romani la medicamente. Evident, speram ca producatorii sa fie constienti de faptul ca, doar impreuna, putem sa asiguram existenta pe piata a tuturor medicamentelor inregistrate in Romania, deci obligatia de serviciu public trebuie intarita pentru toti operatorii din sistemul farmaceutic”– sustine Robert POPESCU, Presedinte ADRFR.

Intarirea obligatiei de serviciu public pentru producatori reprezinta o completare necesara a Legii actuale a Sanatatii, in conditiile in care exista in Romania detinatori de autorizatii de punere pe piata care refuza livrarea de medicamente catre anumiti distribuitori farmaceutici.

“Din cunostintele noastre, niciun producator de medicamente nu accepta sa isi asume contractual, in relatia cu distribuitorii angro, obligatia de a onora comenzile distribuitorului farmaceutic, in cantitatile solicitate sau macar in cantitati care sa corespunda in mod rezonabil nevoilor pacientilor din Romania. In aceste conditii, interventia legiuitorului este necesara pentru a permite distribuitorilor angro sa isi indeplineasca la randul lor obligatia de serviciu public, asigurand astfel accesul rapid si constant al pacientilor din Romania la medicamente.”– completeaza Iulian Trandafir, Vicepresedinte ADRFR.

Membrii celor doua asociatii si-au manifestat increderea ca tara noastra va beneficia curand de un cadru legislativ transparent, predictibil si eficient, care sa asigure premisele necesare imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si, implicit, cresterea sperantei de viata a pacientilor din Romania.

ASOCIATIA DISTRIBUITORILOR SI RETAILERILOR FARMACEUTICI DIN ROMANIA

SCURT PROFIL

Infiintata in anul 2003, Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (A.D.R.F.R.) are drept membri companii care reprezinta peste 50% din piata de distributie farmaceutica din Romania si peste 800 de farmacii - Mediplus Exim, Farmexpert DCI, Farmexim, Sensiblu, Farmaciile Dona si Help Net.

Misiunea A.D.R.F.R. este aceea de a contribui la dezvoltarea si mentinerea unui mediu farmaceutic modern si dinamic, care sa permita accesul nediscriminatoriu, facil, rapid si constant al pacientului la medicatia necesara, in cele mai bune conditii de siguranta si confort. In sensul indeplinirii misiunii sale, A.D.R.F.R. este partenerul de dialog reprezentativ, credibil si stabil din partea distribuitorilor si retailerilor farmaceutici in relatia cu autoritatile centrale si locale, colegiile farmaceutice si medicale, asociatiile producatorilor si importatorilor, asociatiile medicale, asociatiile pacientilor, liderii de opinie, mass-media etc.

A.D.R.F.R. incurajeaza si sprijina dezvoltarea dialogului constant intre actorii publici si privati din domeniul farmaceutic, in interesul direct al pacientilor din Romania.

Din luna iulie 2012, A.D.R.F.R. este membru cu drepturi depline al G.I.R.P. – Groupement International de la Repartition Pharmaceutique (Asociatia Europeana a

Distribuitorilor Farmaceutici), asumandu-si misiunea G.I.R.P. si promovand la nivel national derularea activitatilor farmaceutice la cele mai inalte standarde de calitate, integritate si performanta.

A.D.R.F.R. in cifre:

• Peste 1,8 miliarde Euro cifra     de afaceri cumulata in 2012

• Peste 8,000 de angajati

• Peste 25,000 de produse comercializate prin membrii Asociatiei catre pacientii din Romania

• Acoperire nationala – produsele comercializate de membrii Asociatiei ajung la pacientii din toata tara.

Persoana de contact: Cristina Munteanu – Director Executiv

Tel: 0724.220.085/ Email: cristina.munteanu@adrfr.ro

www.adrfr.ro/   www.girp.eu/cms/index.php/eng/members/who-is-who/full-member-associations

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha