În ultimii 10 ani, Cardiologia Nucleară şi în special imagistica perfuziei miocardice au cunoscut o dezvoltare continuă, av`nd un rol important în stabilirea patologiei coronariene şi în managementul pacientului.
Scintigrafia miocardică de perfuzie (SMP) este o tehnică neinvazivă de explorare a perfuziei miocardice care utilizează un farmaceutic (Myoview; SestaMIBI) cuplat cu un izotop radioactiv (99m - Tc) sau doar un radioizotop 201 Tl. Se preferă utilizarea tehneţiului în defavoarea taliului datorită gradului mai mic de iradiere a organismului (T1ă2 = 6 ore), energiei mici (140 keV), calităţii imaginii şi costului mai scăzut.
Avantajul oferit de această tehnică rezidă în faptul că, la un grad mic de iradiere, printr-o singură injectare, oferă atât informaţii despre gradul de perfuzie miocardică într-un anumit teritoriu, cât şi date funcţionale (FEVS, volume, cinetica parietală) prin reconstrucţia 3D (gated SPECT).
În funcţie de patologia pacientului, se pot efectua două variante de explorare:
SMP de repaus şi SMP de stres (test de efort sau stresul farmacologic cu Dobutamina, Dipiridamol, Adenozina).
Indicaţii:
1. SMP de repaus cu gated SPECT se solicită pentru:
- Dg IM - localizarea, extinderea, severitatea necrozei
- Determinarea miocardului viabil
- Dg CMD
- AP instabilă (Dg diferenţial)
2. SMP de efort cu gated SPECT se solicită pentru:
- Dg AP - localizarea, extinderea, severitatea ischemiei
- Stratificarea riscului cardiovascular
- Evaluarea pacientului diabetic
- Dg Sdr X coronarian
- Determinarea miocardului viabil
- Controlul stenturilor şi a grafturilor
- Evaluarea riscului preoperator în chirurgia necardiacă
3. SMP de stres farmacologic se solicită la pacienţii cu
- BRS, SAo, Arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, Coxartroză, Obezitate.
Aparatura de înaltă performanţă (camere SPECT cu două capete) cu care sunt dotate secţiile de medicină nucleară în care se efectuează astfel de proceduri facilitează achiziţia imaginilor într-un timp scurt.
Această procedură, putând fi efectuată atât în condiţii de spitalizare cât şi în regim ambulator, duce la scăderea costurilor în managementul pacientului coronarian.
De asemenea, tehnica prezintă avantajul că nu dezvoltă reacţii adverse şi este uşor repetabilă (putând evalua evoluţia patologiei coronariene).
Centrul de diagnostic imagistic şi laborator Hiperdia Braşov a pus în funcţiune, din acest an, Departamentul de Medicină Nucleară, dotat cu cel mai performant echipament SPECT din ţară (Scintigraful Symbia E, cu două capete, de producţie Siemens) şi deservit de o echipă medicală pregătită să facă faţă oricăror cerinţe în domeniu. Orice pacient din ţară care necesită investigaţii scintigrafice (inclusiv prin sistem compensat CAS) poate beneficia de acestea la Hiperdia, doar în baza unei programări prealabile, la cele mai mici tarife pentru aceste servicii medicale de înaltă performanţă.
lucia adascaliti
buna ziua ma numesc lucia tengo 55 ani si sunt domiciliata in Spania de curind am avut ceva durreri in piept si am mers la cardiolog dupa mai multe investigati mi sa descoperit ventriculu sting dilatat 66 mm iar acuma ma trimis sami fac o perfuzie miocardica vreau sa va intreb daca este daunatoare la proba va multumesc DACA PUTETI SAMI RASPUNDETI POR EMAIL NU AM TF DE ROMANIA
Sept. 2, 2015, 6:32 p.m.A.Chis
In luna ianuarie a.c.am suferit un infarct de miocard inferior.Mi-a fost montat un stent si mai am o leziune pe o alta artera la 60-70%. La 3,5 luni am facut o noua coronografie,constatandu-se un comportament normal al stentului si mi-a fost recomandata o scintigrafie.
Oct. 9, 2015, 5:40 p.m.Boala Ioana
Buna ziua, Am sotul operat de 2 saptamani prin implementarea unui stent. Artera principala este infundata 100% si mi s-a recomandat sa fac scintigrafie miocardica de efort (testul de efort l-a facut si nu a putu sa-l finalizeze) si nu am gasit in Bucuresti nici o clinica care efectueaza asa ceva. Credeti ca ma puteti ajuta? Multumesc mult.
Jan. 30, 2017, 2 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Va sugerez sa sunati la Centrul de Diagnostic Imagistic Hiperdia Braşov - Departamentul Medicină Nucleară Telefon: 0268.330.170, 0268.473.608 E-mail: office@hiperdia.ro www.hiperdia.ro
Jan. 30, 2017, 5:26 p.m.