41
None

Cluster headache- tratament acut şi profilaxie

Cluster Headache este considerată a fi una dintre cele mai severe forme de durere care afectează fiinţa umană. Boala este caracterizată prin atacuri de durere severă, strict unilaterală, tipic în regiunea retroorbitară şi fronto-temporală, asociate cu simptome şi semne de disfuncţie autonomă (lacrimaţie, inroşirea conjunctivelor, rinoree sau congestie nazală) de aceeaşi parte cu durerea. Spre deosebire de alte forme de migrenă, această afectează în principal barbaţii de vârstă mijlocie, fumători. În mod tipic, pacienţii sunt într-o continua schimbare a poziţiei şi într-o agitaţie de nestăpânit în timpul unui atac. Marca Cluster Headache este periodicitatea pe parcursul a 24 de ore a atacurilor şi durata destul de fixă pentru fiecare pacient a perioadei de cluster. De asemenea, în Clusterul Episodic, perioadele dureroase survin în perioade previzibile ale anului (periodicitate circanuală).

Managementul Cluster Headache include:

  1. educarea pacientului cu privire la afecţiunea sa
  2. sfaturi cu privire la stilul de viaţă (ex. evitarea consumului de alcool pe perioada crizelor)
  3. tratamentul prompt al atacurilor
  4. profilaxia atacurilor.

Tratamentul în atacul acut

Deoarece durerea în atacul acut evoluează rapid, medicaţia orală de obicei nu este la fel de eficientă ca şi în atacurile de migrenă. Pentru un efect rapid şi eficient, agenţii terapeutici trebuiesc administraţi pe alte căi, şi anume pe cale injectabilă sau prin oxigenoterapie (administrată şi pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare)

Spre deosebire de migrenă, factorii declanşatori ai unui atac acut de Cluster Headace sunt foarte puţin cunoscuţi, dar alcoolul este unul incriminat. Pacienţii trebuie sfătuiti să evite consumul de alcool  pe perioada atacurilor acute, iar la cei cu formă cronică, acesta trebuie evitat permanent.

Terapia profilactică

Tratamentul profilactic pentru Cluster Headache este împarţit într-un tratament de întreţinere şi unul tranziţional.

Tratamentul de întreţinere este folosit pe întreaga durată a perioadei dureroase cu intenţia de a reduce frecvenţa şi severitatea atacurilor de cluster. Cand tratăm Clusterul Episodic, terapia de întreţinere este oprită dupa trecerea perioadei clusterului şi reîncepută la declansarea următoarei perioade dureroase.

Tratamentul tranziţional este unul asociat celui de întreţinere în încercarea de a reduce perioada de cluster sau pentru a reduce şi mai mult frecvenţa şi severitatea atacurilor. Se începe în acelaşi timp cu tratamentul de întreţinere deoarece are un efect mai rapid decât acesta şi oferă control asupra durerii până în momentul în care tratamentul de întreţinere intră în acţiune.

Cu un tratament farmacologic bine condus, majoritatea pacienţilor cu Cluster Headache vor răspunde satisfăcator la terapie. Pentru cei refractari la tratamentul medicamentos, o serie de alte proceduri au fost puse în practică, printre care enumerăm: blocurile anestezice, tehnicile de neuromodulare periferică şi tehnicile chirurgicale ablative.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha