47
None

Ce sunt spasmele faciale?

Există mai multe tipuri de spasme ale feţei şi pleoapelor tratate frecvent de catre chirurgii oculoplasticieni :

Blefarospasm - este caracterizat de spasme involuntare bilaterale ale pleoapelor care afectează uneori şi alţi muşchi ai feţei. Cauza principală a blefarospasmului este încă necunoscut, dar poate fi o boală neurodegenerativă similară cu Parkinsonul.

Spasmul hemifacial - este caracterizat prin spasme involuntare care afectează doar o jumatăte a feţei. El poate fi cauzat de compresia nervului facial (al şaptelea nerv cranian - responsabil pentru mişcarea sprâncenelor, pleoapelor şi gurii), de către tumori sau vasele de sânge de la nivelui creierului. Spasmul hemifacial este însă o boală rară şi de cele mai multe ori nu se poate identifica o cauză directă.

Sindromul Meige - O afecţiune rară, caracterizată prin contracţii involuntare ale pleoapelor, limbii şi muşchilor gurii. Sindromul Meige este o combinaţie de două forme de distonie: blefarospasm şi distonie oromandibulară.

Regenerarea aberantă de nerv facial - Deşi seamănă cu spasmul hemifacial, este de obicei unilaterală şi poate implica atât partea superioară cit şi cea inferioară a feţei. Apare de obicei după faza de recuperare a unei paralizii faciale, atunci când nervul facial funcţionează anormal, producând o stimulare excesivă a muşchilor feţei.

Tratamentul spasmelor faciale

Majoritatea cazurilor de spasm facial pot fi tratate cu injecţii de toxină botulinică (Botox®) dar anumite forme severe de blefarospasm, în special cele care prezintă o apraxie (necoordonare în mişcări) de deschidere a pleoapelor, necesită o intervenţie chirurgicală. Miectomia (extirparea chirurgicală) orbicularului ochiului, corugatorului şi depresorului superciliar este singura procedură chirurgicală eficientă pentru formele severe care nu răspund la tratamentul cu Botox®. Această intervenţie chirurgicală corectează în acelaşi timp sprâncenele şi pleoapele căzute şi ameliorează sindromul de ochi uscaţi, frecvent asociat la aceasta patologie. În plus, este singurul tratament eficient pentru apraxia de deschidere a pleoapelor, un fenomen frecvent asociat sindromului de blefarospasm. Un studiu pe care l-am efectuat în 2008 pe ultimii 100 de pacienţi operaţi a arătat că miectomia are o rată de succes de 80% la pacienţii sever afectaţi de blefarospasm , cu apraxie. În plus, 82% din pacienţii operaţi au apreciat o ameliorare din punct de vedere cosmetic după intervenţie. Aceşti pacienţi au avut deasemenea o ameliorare semnificativă a sindromului de ochi uscaţi, a fotofobiei şi a scorului de disabilitate funcţională în urma operaţiei.

Ţinând cont de spectrul larg al spasmelor faciale ca şi de variatele opţiuni de tratament medical şi chirurgical, un consult oftalmologic cu un specialist în chirurgia oculoplastică este obligatoriu înainte de determinarea modalităţii optime de tratament pentru fiecare pacient în parte.

Comentarii


lina

buna ziua am o intrebare care ma tot macina de cv timp am niste spasme musculare a fetei la nivelul nasului care ma fac sa am o expresie ciudata ca atunci cand nu iti place ceva strambi din nas ,asa si eu oare ce ar putea fi este grav e vreo boala ceva se poate trata...

April 30, 2015, 5 p.m.
10
0

Gabi

Buna ziua am o intrebare. Uneori am niste spasme musculare la nivelul ochilor si a gurii .

April 2, 2018, 7:49 a.m.
2
0

rua

Buna ziua,dl dr,am o intrebare.Cand pleoapa superioara a ochiului se lasa,cred ca am ptoza,varful sprancenei este tras puternic in jos.Daca blochez varful sprancenei , atunci nu pot sa inchid pleoapa.S-ar crede ca intre pleoapa si spranceana ar fi o legatura.Care este cauza,dl dr?

Oct. 20, 2018, 9:16 p.m.
0
0

redacție

Vă așteptăm la cabinet la un consult si evaluare. Progrmări la 0232-250-423; 0232-241-922

Oct. 21, 2018, 5:16 a.m.
0
0

Ada-Iulia

Buna ziua. Mi-am forțat ochiul drept foarte tare la studiu. De cateva luni bune mi se zbate pleoapa inferioara si mi se strange, se aduna foarte tare si se simte ca un ghimpe. Uneori doar se simte, dar de cele mai multe ori este vizibil si foarte deranjant. L-am fortat foarte, foarte tare ca si cand ar trebui sa memorez ceva in gand, repetand pt mult mult timp. Am luat vitamine, crezand ca e deficienta de magneziu, b6, potasiu sau calciu (chiar le am mici) dar tot nu trece. Ce parere aveti? Astept un raspuns cat mai repede si va multumesc!

Aug. 26, 2019, 9:16 p.m.
0
0

Bună ziua! Eu mie mi se se zbate un mușchi sau un nerv, nu îmi dau seama ce este mai exact în dreptul arcadei. Este deranjant uneori pt ca simt cum se zbate. Apare când și când dar tine câteva zile. Oare ce poate fi? Care este cauza? Am luat vitamine fără rezultat

May 5, 2020, 1:35 p.m.
0
0

Vasilache cristina

Bună ziua de o săptămână mi se zbate vârful limbii îmi amorțește și ma furnica buzele de la ce poate fii

Sept. 20, 2021, 5:06 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha