Mult mai frecvenţi la copii (90%) decât la adulţi (10%), corpii străini esofagieni constituie, ca şi corpii străini ai căilor aeriene, una din urgenţele pediatrice otorinolaringologice.
În tractul eso-gastro-intestinal pot ajunge diverşi corpi străini, dintre aceştia cei mai mulţi pot trece spontan, dar unii se pot opri dând diverse simptome, uneori pot produce chiar perforaţie.
Majoritatea corpilor străini sunt reţinuţi la nivel esofagian, aproximativ 75% din cazuri.
Pătrunderea şi oprirea în esofag a corpilor străini poate să fie accidentală în marea majoritate a cazurilor, mai ales la copii şi mai ales la cei mici sau poate să fie voluntară (intenţionat) la adulţi şi la copiii mari. Calea de pătrundere cea mai frecventă a corpilor străini în esofag este calea bucală, iar mecanismul constă fie într-o deglutiţie obişnuită, banală, în cazul corpilor străini alimentari, fie într-o deglutiţie involuntară în urma ajungerii din întâmplare a unor corpi străini în cavitatea bucală în timpul unor intervenţii chirurgicale, cum ar fi fragmente de vegetaţii adenoide, amigdale sau fragmente de instrumente, sau în timpul jocului. Foarte rar, corpii străini pot ajunge în esofag pe cale gastrică, retrograd, cum ar fi paraziţi intestinali sau fragmente alimentare regurgitate sau pe cale externă în urma unui traumatism al pereţilor esofagieni cu o schijă sau din căile aeriene.
Printre condiţiile favorizante amintim:
• lipsa de supraveghere a copiilor în special a celor mici, care au obiceiul să bage în gură orice obiect ,,le cade în mână”
• lipsa de atenţie în prepararea mâncării, care poate să conţină fragmente de oase, coji, etc. sau în ambalarea conservelor (ciob de sticlă de exemplu în gem)
• neobişnuirea copiilor cu o masticaţie corectă
• tahifagia (mâncatul în grabă)
• stenoza esofagiană (strâmtare)
• spasmele esofagiene.
Sediul opririi unui corp străin în esofag variază cu volumul şi forma sa. Un corp străin voluminos se poate opri la gura esofagului, unul de dimensiuni medii se poate opri la nivelul unei stricturi, de obicei strictura bronho-aortică. Corpii străini ascuţiţi se pot înfige în peretele esofagian la orice nivel.
Semne şi simptome
Tabloul clinic al majorităţii pacienţilor cu diagnosticul de corp străin esofagian este caracteristic, realizând sindromul esofagian acut, manifestat prin: durere, disfagie (dificultate deglutiţiei), hipersalivaţie.
În cazul unui corp străin voluminos fixat la gura esofagului, se pot adăuga unele simptome laringiene precum dispneea (scurtă întrerupere a respiraţiei) sau disfonia (deranjament al vocii), simulând posibilitatea unui corp străin respirator. Există şi cazuri în care un corp străin metalic, o monedă, fixată în plan frontal sau sagital, în porţiunea mai dilatată a esofagului toracic, astfel încât nu împiedică tranzitul esofagian, să dea tulburări minime, şi astfel poate rămâne nedepistat şi nediagnosticat mult timp. La copil 20% până la 30% dintre cazurile de corp străin esofagian sunt asimptomatici, aproximativ 40% din cazuri nu pot relata episodul ingestiei corpului străin. Astfel adesea, copiii sunt asimptomatici, refuză alimentaţia, stagnează în dezvoltare. Copiii pot prezenta frecvent simptome respiratorii produse de compresia corpului străin esofagian impactat asupra traheei precum: stridor (zgomot ascuţit în respiraţie), dispnee, tuse, disfonie.
Un pacient care se prezintă cu disfagie, odinofagie (deglutiţie dureroasă) sau disfonie, este probabil că prezintă un corp străin la nivelul esofagului în proporţie de 80%. Odinofagia sau ingestia dureroasă creşte probabilitatea de leziune sau perforaţie esofagiană. Dificultatea de a înghiţi saliva, hipersalivaţia, indică o obstrucţie aproape completă a esofagului şi este indicaţie de intervenţie exploratorie cât mai urgentă. Copiii nu pot indica întotdeauna localizarea corpului impactat, situaţia în care o fac este foarte mică, doar 20-30% din cazuri.
Atunci când corpul străin ajunge în stomac sau în intestin sau colon, pacientul nu mai acuză simptome decât în cazul unor complicaţii precum: sângerarea, obstrucţia sau perforaţia.
Evoluţia corpilor străini esofagieni depinde de precocitatea diagnosticului şi a tratamentului şi de leziunile preexistente. Diagnosticaţi şi trataţi în timp util, se vindecă de regulă în câteva zile, fără complicaţii sau sechele. Foarte rar, la copiii mici, de regulă la sugari, pot să apară accidente respiratorii grave. Nediagnosticaţi şi lăsaţi pe loc un timp îndelungat, corpii străini esofagieni favorizează un proces de esofagită, urmat de complicaţii septice pleuropulmonare, cervicale sau mediastinale. În cazuri rare, după o săptămână de stagnare a corpului străin în contact cu peretele esofagian, în situaţia în care corpul străin a impactat la nivelul unor vase importante, se poate produce o hemoragie fulminantă cu sfârşit tragic.
Examenul clinic, fizic al pacientului aduce puţine informaţii pentru stabilirea diagnosticului sau localizarea corpului străin, cu toate acestea examinarea fizică este necesară şi esenţială pentru identificarea complicaţiilor asociate corpului străin.