71
None

Despre stres şi sindromul de oboseală cronică

 

Îţi mai aduci aminte când erai copil? În fiecare zi te trezeai cu energie, poftă de viaţă şi explodând de bucurie, într-un cuvânt erai un izvor de fericire. Făcând diferenţa, sigur acum ceva s-a schimbat, s-a pierdut pe parcurs, acum porţi eticheta de adult şi convingerea generală este că ai nevoie de stimulente pentru a te simţi bine, micile plăceri ale vietii: cofeina, zahar, ceva sărat şi gras sau alcool. Te trezeşti obosit, singura motivaţie de a te ridica este recompensa unei cafele, de cele mai multe ori sari peste micul dejun, în jurul orei 11.30 resimţi oboseala şi apare pofta de ceva dulce sau sărat, o gustare, un mic stimulent care să te ajute până la masa de pranz, unde după ora 3 şi 4 te cufunzi în ceaţă mentală şi oboseală, din care îţi revii doar cu un alt stimulent. Spre ora 6 esti energic şi fericit, dar nu neapărat pentru că ai terminat programul de lucru, iar la ora 9 simţi că ar fi timpul să dormi dar cum nu vrei să vii de la serviciu şi să te culci imediat, îţi prelungeşti programul cu treburi casnice, timpul trece foarte repede, sari peste ora 11 şi esti plin de energie dar de data asta doar până la ora 1-2 noaptea, când adormi, dar e prea traziu ca să fii odihnit a doua zi la ora 6 când o iei de la capat. Din păcate, aceeaşi oboseală matinală, acelaşi carusel, iar cu timpul începi să observi că în sezonul rece te îmbolnăveşti mult mai uşor, cu episoade din ce în ce mai dese şi mai severe; descoperi că strănuţi la praf şi apar diferite alergii pe care nu ştiai că le ai, pielea nu mai este atât de curată, poţi avea reactii autoimune cu diferite materiale, în special metale cu care ai contact direct, uneori reţii apa, care se infiltrează în ţesuturi, la nivelul feţei, al genunchilor şi cel mai frecvent la nivelul gleznelor. Există tendinţa de a depune grăsime abdominală. Apar pusee de hipotensiune cu senzaţie de ameţeală, în special la ridicarea din pat, ţiuit în urechi, palpitaţii, tahicardie; intoleranţă la caldură, sensibilitate la frig sau la curenţi de aer rece. Te confrunţi cu o ceaţă mentală, inabilitate de concentrare, probleme cu memoria, uşoară depresie, tulburări comportamentale, nervozitate crescută şi stări de anxietate, dar cea mai notabilă este inabilitatea de a face faţă unui stres, fie el cât de mic. Senzaţia de oboseală nu dispare oricât de mult ai dormi şi slabiciunea musculară te împiedică să mai faci mişcare.

Dacă te regaseşti în majoritatea simptomelor de mai sus cel mai probabil ai un grad de epuizare al glandelor suprarenale. Este disfuncţia în care analizele sunt perfecte iar pacientul se luptă cu o condiţie limitantă, ce îl împiedică să îşi atingă potenţialul maxim.

Ce cauzează starea de epuizare a glandelor suprarenale ?

Substratul acestei afecţiuni îl reprezintă stilul de viaţă modern, foarte diferit de cel de acum 100 de ani, stil de viaţă pentru care nu am avut timp să ne adaptăm fiziologic la foarte multi stresori, o dietă nenaturală, bazată pe produse procesate şi care sărăcesc organismul de nutrienţi cheie, un somn deficient, sedentarism, miriada de chimicale la care suntem expuşi începând cu anii ’30, odată cu dezvoltarea petrochimiei. Principala cauză declanşatoare este reprezentată de un stres prelungit sau de intensitate foarte mare, fie că este emoţional - pierderea unei persoane dragi, o despărţire, probleme familiale, chiar pierderea unei slujbe -, fie de natură fizică, o infecţie prelungită, o intervenţie chirurgicală, traumatisme de orice fel şi, nu în ultimul rând, stresul psihic. Stresul psihic poate fi extern, creeat de persoane care au capacitatea de a te drena energetic, de exemplu un şef obsesiv- compulsiv, mereu nemulţumit, care îţi dă termene imposibile, dar în acelaşi timp poate fi stresul intern, în cazul personalităţii de tip A - tipul perfecţionist cu el însuşi.

Ce este de făcut?

Într-o situaţie stresantă ai 3 opţiuni:

1.  Înfrunţi direct problema şi să schimbi situaţia.

2.  Te schimbi şi te adaptezi la situaţie.

3.  Părăseşti situaţia cauzatoare de stres (dacă nici una din primele variante nu funcţionează).

Recuperarea propriuzisă se face prin schimbarea stilului de viaţă:

1.Somnul! Cel mai important este să fii deja în pat la ora 9 PM pentru a prinde intervalul 10-12 PM dormind. Încearcă să atingi 9 ore de somn. În zilele libere încearcă să te trezeşti după ora 9 AM. Dacă somnul e dereglat, pentru reglarea lui recomand melatonină ca adjuvant cu o oră înainte de somn dar nu mai mult de 10-14 zile. Ultima masă ar trebui să fie la 6PM, cel târziu 7PM şi să constituie ceva uşor.

2.Dieta. Regula de aur: Nu sări niciodata peste micul dejun şi evită fructele dimineaţa, în special banane, curmale, smochine, portocale, grapefruit, stafide, struguri, rosii şi orice fruct foarte dulce, care ridică glicemia rapid, urmată de colaps energetic. La fiecare masă, combină o sursă de proteine (peşte neoceanic, preferabil de apă dulce, de captură, curcan şi orice carne naturală, provenită de la animale ce au fost hranite şi crescute în mediu natural, cu grăsimi sănătoase(avocado, seminţe - susan, dovleac, floarea-soarelui, seminte de in, nuci, alune de padure, migdale, nuci brazilia, nuci macadamia, nucă de cocos proaspată, caju) şi carbohidraţi integrali (orez integral, orz, ovaz, mei, hrisca, quinoa, amarant). Legumele crude nu trebuie să lipsească, cât mai variate, iar ca pondere, într-un procent de 30-40% din total. Cerealele integrale fără gluten (enumerate mai sus) reprezintă tot 30-40%, nucile şi seminţele 10-15% , produsele de origine animală 10-20%, iar fructele 5-10 % şi ideal să fie consumate după ora 4 pm. Evită următoarele: prăjituri, plăcinte, gogoşi, torturi, fursecuri şi orice alt produs care conţine făină albă, zahăr şi ciocolată. Evită alimentele prajite, dar şi urmatoarele băuturi: cafea, orice tip de cola, alcool, ceai negru şi ciocolată caldă.

3.Exerciţii fizice moderate. Cele intense drenează şi mai mult un sistem deja obosit, mai ales în partea a doua a zilei. Plimbări lente, yoga, chi-cung etc.

4.Destreseaza-te! Învaţă să îţi acorzi timp, învaţă să spui nu şi ia-ţi măcar o oră zilnic în care să râzi cât de mult. Meditează cel puţin 20 minute pe zi. Respectă-ţi mesele, nu mai mânca pe fugă, la birou, în maşină.

5.Extract din radacină de Ashwagandha - un puternic adaptogen, supranumit şi ginseng indian, pentru multiplele beneficii. Este şi cel mai bun potenţator pentru glanda suprarenală. Extract din suprarenală bovină, conţine nutrienţii de care are nevoie organismul pentru refacere. Tinctura de lemn dulce (contraindicată pentru hipertensiune) - 1 linguriţă dimineaţa, dizolvată în apă. Vitamina B5 – 500 mg – 1000 mg înainte de culcare. Vitamina C - 2 grame zilnic.

Drumul către refacere este unul lung şi presărat cu progrese şi abandonări frecvente. În funcţie de severitatea şi gradul de epuizare în care te afli, recuperarea poate dura între 6 - 18 luni. Acesta este apelul de trezire, înainte de a ajunge la ceva mult mai grav. O schimbare de stil de viaţă nu are un termen, nu poate fi considerată un regim, ea este permanentă. Regimul implică a accepta asupra ta eticheta de bolnav, nefericit şi mai ales privat de libertate. Oare cine este cu adevărat liber şi fericit? Cel care crede că este pentru că nu vede barele celulei în care se află sau cel care le vede şi alege să facă ceva în privinţa asta?

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha