58
None

Electromiografia (EMG)

Electromiografia (EMG) este un test folosit pentru înregistrarea activităţii electrice a muşchilor. Când muşchii sunt activi, aceştia produc impulsuri electrice direct proporţionale cu nivelul activităţii musculare.

Electromiografia poate fi recomandată de medicul specialist pentru depistarea activităţii electrice anormale de la nivelul muşchilor, survenite în afecţiuni precum distrofie musculară, inflamaţii musculare, leziuni ale sistemului nervos periferic (manifestate la nivelul mâinilor şi picioarelor), scleroza laterală amiotrofică, miastenia gravis,  hernie de disc.

De ce se face testul?

În general electromiografia este recomandată în următoarele cazuri:

1. pentru stabilirea cauzelor inexplicabile de slăbiciune musculară; stabilirea diferenţelor dintre slăbiciunile musculare provenite de la afecţiuni la nivel muscular și cele provenite de la afecţiuni ale sistemului nervos;
2. stabilirea diferenţelor dintre slăbiciunile muşchilor datorate afecţiunilor propriu-zise şi a celor datorate nefolosirii muşchilor la parametrii normali datorită durerilor sau altor cauze. Ea contribuie la diferențierea unei tulburări anorganice (psihologică), unei atingeri a sistemului nervos central (encefal și măduva spinării), unui sindrom neurogen periferic (atingerea nervilor sau a originii lor aflate în măduvă), unei atingeri musculare și a unei tulburari a conducției neuromusculare (transmitere a influxului nervos la mușchi).
 
Cum se face testul şi ce restricţii se impun?
 
EMG se realizează prin inserția în masa musculară a unui ac cu funcție de electrod. Acele sunt de unică folosință iar procedura poate induce disconfort fizic, asemănător unor injecții intramusculare și sîngerare ușoară. Persoanele care primesc tratament anticoagulant (trombostop, sintrom) sau antiagregant plachetar (aspirină, plavix) pot sângera mai abundent și de aceea se recomandă întreruperea temporară a acestui tratament cu 4 - 5 zile anterior investigației. După efectuarea electromiografiei veți simți o ușoară durere la nivelul mușchilor testați, durere care va dispărea după câteva zile.
 
Semnalele electrice înregistrate de către acul electrod sunt analizate de către un computer și oferă date prețioase despre suferința nervilor și/sau a mușchilor.
 
A doua parte a investigației cuprinde evaluarea conducerii nervoase pe nervii senzitivi și motori și foloseste de această dată electrozi sub forma unor discuri de mici dimensiuni care sunt lipiți pe suprafata pielii. Aceştia înregistrează potenţialele produse în mușchi de stimularea cu curent electric a nervilor care inervează mușchii respectivi. Un computer va calcula viteza de conducere nervoasă și alți parametri funcţionali ai activității nervoase.
 
Ce poate afecta testul?
 
Este bine ca înainte de efectuarea testului să vă informați medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmați fie că acesta a necesitat sau nu prescrierea unei rețete. De asemenea, este bine să vorbiți cu medicul specialist despre orice boală înregistrată în istoricul dumneavoastra medical.
 
Procedura  nu necesită pregatiri speciale. Pacienții pot mânca, pot lua medicamentele dacă primeau o medicație anume, cu excepţia celor precizate anterior. Nu există nici un risc ca investigaţia să agraveze evoluția bolii.
 
Sursa: Centrul Medical Popârlan, www.poparlan.ro

Comentarii


Cernaianu Sabin

Aveti electromiografie(EMG)?...As dori o programare,care este nr. de telefon la care pot sa ma programez ?Multumesc!

Dec. 22, 2015, 6:53 p.m.
1
0

Sabin

Va rog sa-mi răspundeți cat mai repede!!

Dec. 23, 2015, 9:30 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha