Soarele este din ce în ce mai puternic, iar ziua devine mai lungă, semne că primăvara se instalează… iar tu te simţi din ce în ce mai obosit, epuizat şi lipsit de energie, apatic şi lipsit de motivaţie, somnolent, iritabil şi trist?
Ai senzaţia că nu reuşeşti să „intri în sarcină”, nici la birou, dar nici în activităţi relaxante? Te concentrezi cu dificultate, nu prea ai dispoziţie să comunici şi nu te poţi concentra?
Dacă mai adaug ca posibile, chiar dacă uneori tranzitorii: tulburări ale somnului (fie insomnii, fie hipersomnie, fie somn neproductiv), diverse tulburări digestive sau de ritm cardiac, dureri de cap şi senzaţia că muşchii „nu funcţionează”, atunci avem un tablou al suferinţei tale, numită astenie de primăvară. Putem deci concluziona că, există şi manifestări fizice şi manifestări psihice ale acestei stări.
Nu întâmplător am numit-o „suferinţă”, ci pentru că ceea ce ţi se întâmplă nu este o afecţiune, ci este o stare tranzitorie, de adaptare a organismului la creşterea cantităţii de lumină pe care o primim de la soare (de obicei la începutul lunii martie), care produce modificări la nivel bio-chimic (hormoni şi neurotransmiţători). Ca orice adaptare, necesită consum, deci efort. Din păcate, adesea organismul tău nu este pregătit pentru acest efort, fiind deja deficitar în vitamine şi minerale la finalul iernii (hrană bogata în carbohidraţi şi zaharuri).
Ce este de făcut?
În primul rând, nu confunda ceea ce ţi se întâmplă cu depresia, afecţiune care necesită intervenţii specializate. În cazul asteniei, vei depăşi lucrurile în câteva săptămâni, ajutându-te singur. Este important să dormi 7-8 ore/noapte, încercând să păstrezi aceeaşi oră de culcare. Asigură-te că petreci măcar o oră zilnic în aer liber (o plimbare seara, ar fi ideal). Ai grijă să nu îţi lipsească din program, activităţile fizice şi alege acele tipuri de activităţi care îţi fac plăcere şi care nu constituie un efort supradimensionat (ideea este să te ajuţi, nu să adaugi un nou stresor). Nu rata mesele importante ale zilei, dar mai ales fi atent la ce manânci: ai nevoie de o alimentaţie variată, dar bogată în crudităţi (legume, verdeţuri, fructe) şi hidratează-te corespunzător (un litru de apă pentru fiecare 25 kg/corp) şi… chiar dacă în „doze” mici, petrece timp de calitate împreună cu oamenii cu care îţi face plăcere.
În ultimul rând, dar la fel de important, ai răbdare! Astenia de primăvară vine şi trece…
Tip: Evită în această perioadă să adaugi noi stresori, care ar necesita investiţii suplimentare de resurse personale, cum ar fi schimbări importante în relaţiile personale sau de serviciu, începerea unei diete sau renunţarea la fumat.