15
None

Tratamentul ochiului diabetic

În cadrul Clinicii Oftalmologice NOVAOPTIC Suceava funcţionează Departamentul „OCHIUL DIABETIC” în care efectuăm investigaţii complexe de diagnostic, tratament LASER şi injecţii intravitreene pentru retinopatia diabetică. Echipa medicală formată din dr. Ioana Poiată, dr. Corina Lupaşcu, dr. Angela Buznean, dr. Cristina David - diagnostichează şi tratează anual sute de cazuri de retinopatie diabetică din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ.

Retinopatia diabetică este o complicaţie frecventă a diabetului care are o prevalenţă de peste 33% printre pacienţii diabetici. În ţările dezvoltate, retinopatia diabetică este principala cauză de orbire la persoanele între 20 şi 65 ani. Datele statistice recente arată că majoritatea pacienţilor cu o vechime a diabetului de cel puţin 20 de ani dezvoltă retinopatie diabetică.

Retinopatia diabetică are două forme distincte: forma neproliferativă şi forma proliferativă. Edemul macular este o complicaţie care poate apărea în fiecare din cele două forme.

Factorii de risc pentru progresia retinopatiei diabetice sunt reprezentaţi de tipul diabetului zaharat, durata diabetului şi controlul metabolic de-a lungul anilor. Hipertensiunea arterială, dislipidemia, afectarea renală, anemia, fumatul, consumul exagerat de alcool constituie factori de risc suplimentari pentru agravarea retinopatiei diabetice.

Cea mai bună metodă pentru prevenirea orbirii este diagnosticul retinopatiei diabetice şi tratamentul leziunilor care pun în pericol vederea, înainte ca acuitatea vizuală să fie afectată.

Acest obiectiv poate fi atins doar prin screening corect şi eficient. Protocolul screeningului include anamneza, cu depistarea factorilor de risc, determinarea acuităţii vizuale, presiunea intraoculară, examinarea fundului de ochi pe pupila dilatată şi fotografia digitală a retinei. Această examinare este obligatorie pentru orice pacient în momentul diagnosticării diabetului şi trebuie repetată anual.

În cazul depistării retinopatiei diabetice, frecvenţa controalelor oftalmologice depinde de prezenţa factorilor de risc şi complianţa pacientului. Având în vedere faptul că retinopatia diabetică nu produce simptome vizuale atât timp cât aria maculară nu este implicată sau nu au apărut complicaţii ale retinopatiei proliferative – situaţie în care scăderea acuităţii vizuale poate fi ireversibilă, subliniem că monitorizarea retinopatiei diabetice trebuie să fie un proces  activ. Progresia bolii trebuie urmărită printr-o examinare oftalmologică completă, la intervale programate, scopul fiind inţierea terapiei LASER atunci când stadiul retinopatiei o cere. Numai în acest mod, printr-o colaborare strânsă între pacient şi medicul său, se poate izbândi în lupta cu această complicaţie redutabilă, victoria fiind reprezentată de conservarea acuităţii vizuale, atât de utilă desfăşurării unei vieţi normale.

O investigaţie deosebit de utilă în diagnosticarea retinopatiei diabetice este tomografia în coerenţă optică (OCT); medicii Clinicii Novaoptic utilizează cu succes noul aparat OCT AVANTI™ RTVUE XR, un pionier al tomografiei în domeniul spectral (SD-OCT), produs de firma OPTOVUE.

OCT pune în evidenţă 5 pattern-uri distincte ale edemului macular diabetic: îngroşarea retiniană cu aspect spongios, edemul macular cistoid, decolarea seroasă a retinei, decolarea retiniană foveală tracţională şi tensionarea membranei hialoide posterioare. EDEMUL MACULAR  este una din principalele cauze de scădere a vederii la diabetici. Sunt mai multe tipuri de edem macular.

După întindere, se clasifică în edem focal şi edem difuz. După mecanismul formării edemului retinian, se mai descriu edemul ischemic (prin distrugerea microcirculaţiei retiniene foveale) şi edemul prin tracţiune, în care o membrană epiretiniană se pliază şi deformează suprafaţa retinei, dezorganizând structura acesteia. În stadiile avansate ale edemului macular apar microchişti în retină; lichidul intraretinian poate trece subretinian, decolând stratul fotoreceptorilor. Dacă edemul macular devine semnificativ clinic (îngroşarea retinei se întinde mai aproape de 500 µm de centrul maculei) atunci se indică începerea tratamentului chiar dacă acuitatea vizuală nu e afectată.

Tratamentul edemului focal este prin fotocoagularea  directă cu LASER-ul a microanevrismelor. Fotocoagularea determină la 3 ani o reducere cu 50% a riscului de pierdere moderată a vederii. De asemenea, în tratamentul LASER există 20% din pacienţi care obțin o creştere moderată a vederii (până la 15 litere).

În edemul difuz se aplică o fotocoagulare în grilă, dar eficacitatea LASER-ului este mai redusă şi  chiar există cazuri în care edemul este refractar la fotocoagularea LASER.

De aceea, s-au încercat şi alte metode de reducere a edemului difuz. Toate studiile efectuate au arătat o scădere importantă a edemului retinian şi a grosimii retinei după injecţia de triamcinolon (4mg). S-a constatat că triamcinolonul are efecte pozitive asupra neuropatiei diabetice, asupra edemului microchistic, a edemului ischemic, scade decolarea seroasă a retinei şi nu influenţează glicemia. Tratamentul trebuie să fie cât mai precoce pentru a preveni defectele structurale ireversibile.

Cea mai mare rată de succes pe termen lung o are tratamentul combinat: LASER + triamcinolon sau LASER + Avastin.

AVASTINUL este un medicament utilizat în oftalmologie în injecții intravitreene pentru controlul unor afecțiuni oculare grave care duc la pierderea ireversibilă a vederii. Face parte din categoria inhibitorilor de factor endotelial de creștere (VEGF) și este utilizat ca medicament citostatic. Activitatea Avastinului este predominant antiproliferativă, distrugând și inhibând formarea de noi vase care hrănesc tumorile cu potențial de creștere; această acțiune care duce la inhibarea vaselor de neoformaţie a găsit ecouri și în oftalmologie.

Tratamentul LASER al retinopatiei proliferative

Retinopatia proliferativă reprezintă un stadiu avansat al afectării oculare în diabet şi are un risc important de pierdere a vederii. Retinopatia proliferativă este urmărită periodic prin intermediul fotografiei digitale retiniene (controale la intervale între 3 şi 6 luni). Tratamentul este panfotocoagularea LASER, cu impacte care trebuie să acopere retina pe 360 grade, ocolind zona centrală. Injecţiile intravitreene cu agenţi antiVEGF (Avastin) produc regresia neovaselor retiniene. În cazurile severe, cu membrane şi bride fibroase care tracţionează retina, este necesară operaţia de vitrectomie.

Complicaţiile retinopatiei proliferative sunt hemoragia vitreană, dezlipirea de retină şi glaucomul neovascular. Vitrectomia este o soluţie chirurgicală aplicabilă pacienţilor care suferă o hemoragie vitreană sau dezlipirea de retină. În timpul operaţiei de vitrectomie, chirurgul îndepărtează cu atenţie sângele şi membranele vitrosului aderente de retină; de asemenea, el reataşează retina dezlipită de peretele posterior al ochiului şi aplică impacte LASER pentru distrugerea neovaselor.

Noi agenţi terapeutici sunt OZURDEX®, implant intravitrean de 0,7mg dexametazonă care reduce edemul macular pe termen lung şi EYLEA® (aflibercept), cel mai nou medicament antiangiogenic.

În concluzie, în tratamentul ochiului diabetic, medicii Clinicii Novaoptic combină fotocoagularea LASER cu injecţiile intravitreene de corticosteroizi sau inhibitori VEGF pentru menţinerea funcţiei vizuale a pacienţilor cu diabet zaharat. 

Comentarii


checkmates

Domain doctor David, sa nu o mai mentionati pe dr.Buznean in acest articol pentru ca ea e total paralela cu subiectele astea.

Feb. 26, 2015, 5:34 p.m.
0
3

Seserman

Buna ziua , ma numesc Seserman Gheorghe din Braila,de loc din Suceava si m-ar interesa cum as putea ajunge la dv.cu sotia in virsta de 55 ani, cu Retinopatie diabetica peoliferativa.M-ar interesa modul de programare si tariful .Am fost indrumat spre sectia de Ochiul diabetic de un medic specialist in urma unui consult ne putind stabili noi dioptrii pentru o noua pereche de ochelari.Sotia lucreaza la Regia de apa a orasului,cu publicul ,cu PC si multe acte iar seara mai se ocupa si de o asociatie de proprietari !Va multumesc de atentia acordata si astept un raspuns.

April 19, 2016, 6:25 p.m.
2
0

Saptamana Medicala Administrator

Contactati Dr. Cristina David Medic primar oftalmolog Clinica Oftalmologică Novaoptic cristina@novaoptic.ro www.novaoptic.ro 0230.523.830

April 20, 2016, 10:37 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha