Nistagmusul se caracterizează prin mişcări involuntare, oscilatoare, de du-te-vino ale globilor oculari, cel mai frecvent orizontale dar şi verticale sau rotatorii. Este fiziologic când ochii încearcă să urmărească imagini în mişcare şi patologic dacă însoţeşte anumite afecţiuni oculare sau generale.
De câte tipuri este Nistagmusul?
Nistagmusul Congenital se manifestă de la naştere sau apare în primele 3 luni de viaţă. Mişcările oculare necontrolate, bilaterale sunt izolate, aparent fără nici o cauză, pot fi ereditare sau asociate unor probleme neurologice. Poate fi secundar unor afecţiuni oculare congenitale precum: Strabism, Cataractă congenitală, Hipoplazia Nervului.
Nistagmusul Dobândit se declanşează pe parcursul vieţii la orice vârstă, în urma unui traumatism sau asociat altor afecţiuni medicale precum: Cataractă, Strabism, Ambliopie, Amauroză Congenitală Leber, Vicii de refracţie, Colobom retinian, Distrofii retiniene şi de Nerv Optic, Accident Vascular Cerebral, Scleroză în plăci, Carenţă de vitamine (B1),Tumori cerebrale (rar) sau vestibulare, Intoxicaţii cu anumite medicamente sau substanţe chimice: Alcool, Litiu, Barbiturice ,LSD, Fenitoină, Clonazepam.
Este Nistagmusul o boală ereditară?
Poate exista o istorie familială de nistagmus, cu grade diferite de afectare, care poate sări peste generaţii dar nistagmusul poate apărea şi ca fenomen izolat. Sunt teste genetice care clarifică această problemă.
Cum vede un copil cu Nistagmus?
Cu cât ochii se mişcă mai puţin, cu atât vederea este mai bună. Nistagmusul se reduce prin convergenţă, adică miscările necontrolate sunt minime când priveşte la distanţe mai mici. În anumite momente de stres, anxietate, oboseală, vederea poate fi mai slabă. Este mai greu de urmărit obiecte sau activităţi ce implică multă mişcare. Apar uneori tulburări de percepţie spaţială, care pot duce la probleme de coordonare.
Poate citi un copil cu Nistagmus? Există cărţi, jucării, exerciţii care-l pot ajuta?
Pentru un copil cu nistagmus congenital fără alte probleme asociate, obiectele văzute nu se mişcă, se poate juca, poate citi, se poate uita la televizor şi este indicat să meargă la o şcoală normală. Dacă există şi alte afecţiuni ce însoţesc nistagmusul, ochii focalizează mai greu imaginile, sunt preferate cărţi cu un scris mai mare, cu un contrast mai bun, o cameră bine iluminată, jucării mari, viu colorate, sunt utile televizoarele cu ecran mare, dacă merge la film sau la teatru este indicat să se aşeze pe locurile din faţă.
De ce persoanele cu nistagmus au o poziţie înclinată a capului (Torticolis)?
Mişcările nistagmusului pot varia ca intensitate în funcţie de direcţia privirii. Zona neutră (null point) reprezintă direcţia privirii în care nistagmusul se atenuează, şi acuitatea vizuală este cea mai bună. Când zona neutră nu este situată înainte, pacientul adoptă o poziţie a capului înclinată.
Metode de tratament
Nistagmusul dobândit dispare odată cu tratarea afecţiunii ce l-a provocat. Se pot introduce lentile prismatice având ca scop îmbunătăţirea torticolisului. Injecţiile cu toxină Botulinică sunt indicate în anumite forme de nistagmus. Tratamentul chirurgical vizează musculatura oculară şi are ca scop aducerea capului în poziţie normală şi reducerea amplitudinii mişcărilor involuntare. Acuitatea vizuală se îmbunătăţeşte, dar nistagmusul nu poate fi corectat în totalitate.
dumitru cerasela
Buna ziua. Fetița mea are 3 ani si 2 luni am sesizat acest nistagmus la 3 luni.. din familie nu știm pe nimeni sa aiba. Dr neurolog mi-a zis poate fi de la naștere. . A rămas putin blocata intre oasele bazinului sau in timpul sarcinii am avut ușoare pierderi maronii de la 10 săptămâni. Acum fetița mea poarta okelari pt ca un okisor ii fuge spre interior.. dr oftalmolog zice ca nu focalizeaza bine si vedea ei este de 70% ia dat dioptrii +2 cilindru 0,5.\r\n Ea se uita la desene animate , mergem la cinema, la teatru. Cei drept la desene animate sta cam aproape de televizor asta pt ca se mișcă rapid personajele? \r\n Vreau sa stiu mai mult despre tratament daca se poate vindeca.. si daca o sa fie complexata de kestia asta.. mai stiu ca fostul domn prim-ministru Ungureanu din Iasi are nistagmus si nu are nici o problema neurologica adica este ok dupa cum se vede unde a ajuns..\r\n Astept niste opinii de-ale dvs doamna dr!
Nov. 13, 2014, 11:26 a.m.Saptamana Medicala Administrator
Buna ziua, Cu siguranta starea ei oculara nu este una fireasca, de normalitate.Poate fi o legura intre evenimentele intra/perinatale si problemele ei oculare.In general, copiii cu Nistagmus au o vedere mai scazuta din cauza miscarilor oscilatorii oculare.Acesta este motivul pentru care sta mai aproape de televizor, pentru a vedea mai bine.In afara de Nistagmus are si o forma de Strabism convergent.Este foarte probabil ca ochiul care fuge spre interior sa fie mai lenes(ambliop).Pentru a lua o decizie terapeutica trebuie evaluate corect dioptriile, acuitatea vizuala, deviatia strabica, Nistagmusul.Exista anumite forme de Nistagmus care se pot ameliora in urma unei interventii chirurgicale.In ceea ce priveste Strabismul, acesta poate fi corectat conservator(cu ochelari prescrisi corect) sau chirurgical in functie de tipul Strabismului.Va recomand un consult Oftalmologic complet la Clinica OFTPRO (pentru programari 021 2525201/ 021 2525217).Fetita are varsta la care problemele oftalmologice se pot imbunatatii mult atat functional cat si estetic daca tratamentul este instituit corect si la timp. Dr.Camburu Raluca-Lacramioara
Nov. 14, 2014, 9:36 a.m.Luminita
in urma cu e saptamani au aparut din senin ameteli cumplite, fara sa am dureri de nici un fel. Am facut tomograf cerebral, fundul de ochi, si totul e-n ordine dar de atunci ma simt usor ametita. Am mers la oftalmolog, mi-a schimbat ochelarii pt aproape si a zis ca am exoforie. Am mers la dr ORL, a zis ca am nistagmus minor si fac tratament cu Betaserc pt 3 luni. Intrebarea mea este:care este diferenta intre exoforie si nistagmus si daca o sa-mi revin si in cat timp. Nu mai am ameteala aceea cumplita de la debut-aceea a fost singura criza dar imi obosesc ochii si nu ma pot concentra pe obiect ca inainte, pt ca ametesc
Dec. 23, 2014, 3:23 p.m.Ghetau Dumitru
Am nistagnus congenital de cand ma stu . de mic copil la ochiul drept cu care si vad finca cu ochiul stang nu am vazut de mic copil. Acuma am 46 de ani in copilarie cat si in adolescenta pot sa zic ca mam descurcat binisor , dar cu trecere anilor ma simnteam tot mai rau, oboseala ,dureri de cap ,vedere mai spre rau . ACUMA ĹA 46 de ani ma simnt foarte rau aproape ca nu mai pot face mare lucru. Am dureri de cap ma concentrez greu cand vreau sa fac cate cv . DACA CINEVA STIE VREUN TRATAMENT CA PE LA DOCTORII CARE AM FOST NU mi.-a indicat nici unul DE LA CARE SA SIMNT VREO IMBUNATATIRE A ACESTEI BOLI. CINE STIE?!
March 11, 2016, 1:40 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Ati sunat la Clinica Oftapro? Ei sunt specializati pe astfel de probleme. Tel. 021 252 52 01 / 021 252 52 17 / 031 8057824
March 11, 2016, 1:47 p.m.Albescu Petronela
Am 46 ani si am stigmatism hipermetropic nistagmus congenital . am schimbat ochelarii in ianuarie anul acesta la clinica dvs la d-l profesor Chesalita . de o buna bucata de vreme am niste durei ingrozitoare de cap si nu stiu unde sa ma duc la oftalmolog sau la neurolog . trebuie sa va spun ca lucrez la o institutie publica si stau f mult in fata calculatorului . va rog frumos sa-mi dati un sfat.
Dec. 15, 2016, 12:05 p.m.Daniela Cioplean
Buna Ziua,\\r\\nAs vrea sa fac mai intai o precizare. Clinica noastra se afla in Bucuresti, se numeste OFTAPRO si este unica si inregistrata la OSIM, nu are nici o legatura cu Clinica domnului profesor Chiselita care se numeste OFTAPROF si care este la Iasi si a fost infiintata la ani buni dupa clinica OFTAPRO. Din pacate OSIM permite asemenea asemanari de nume daca este vorba de institutii din judete diferite.\\r\\nRevenind la problema dumneavoastra, cu certitudine va trebui sa va revada un oftalmolog mai intai si sa va faca un consult complet, cu revizia ochelarilor, presiune intraocular, examen de fund de ochi. Daca oftalmologul va considera necesar va fi cel care va va indruma catre neurolog in caz ca simptomatologia nu poate fi explicata din punct de vedere oftalmologic sau exista modificari de fund de ochi care impun un examen neurologic sau alte examinari si investigatii.\\r\\nNu amanati, este o problema care trebuie rezolvata. \\r\\nCu stima,\\r\\nDaniela Cioplean
Dec. 15, 2016, 8:17 p.m.Gabi
Se poate utiliza toxinana botulinică pentru nistagmus congenital +strabism?
May 4, 2018, 4:08 p.m.Cristian
Buna seara, am descoperit la varsta de 4 luni ca baietelul meu are nistagmus. Dupa ce am fost pe la multe cabinete/spitale si doctori am inteles ca are lipsa de celule cu conuri si de`aceea are si nistagmus. Baietelul are aproximativ 6 ani. Poarta ochelari +5.5. Puteti sa l ajutati, credeti ca se poate remedia nistagmus-ul? celulele cu conuri, exista vreun tratament/injectie ceva?!? Multumesc frumos! Cristian
March 29, 2021, 9:28 p.m.Florentina
Bună ziua, Am o nepotica de 4 luni la care s a instalat nistagmus. În urma unui control ne.a spus ca suferă de cataracta congenitala și urmează sa fie operata. Îmi puteți spune dacă s a instalat deja nistagmus ul care sunt șansele sa nu vadă 100%.sunt șanse mari ca și dupa operație ea sa nu vadă bine din cauza ca deja s a instalat nistagmus ul. Multumesc
Jan. 19, 2022, 7:52 a.m.