53
None

Infecţiile respiratorii

Infecţiile respiratorii sunt considerate a fi cele mai frecvente boli. Cele cu evoluţie cronică nu se vindecă şi trebuie abordate medicamentos toata viaţa.

Bolile respiratorii de etiologie infecţioasă se pot manifesta acut sau cronic.

Datorită faptului că fac parte dintr-un sistem deschis, plămânii şi căile aeriene sunt expuse puternic influenţelor exterioare: praf, fum de ţigară, gaze de eşapament, bacterii, viruşi, ciuperci. Sistemul imunitar poate fi deprimat prin factorii mai sus menţionaţi sau datorită unor infecţii anterioare.

Infecţiile respiratorii afectează cel mai frecvent căile aeriene superioare: nasul, sinusurile, faringele şi laringele.

Căile aeriene inferioare, traheea şi bronhiile, sunt mai puţin expuse bolii, însă în cazul unei infecţii, evoluţia simptomelor este mai gravă.

Infecţiile respiratorii apar de obicei în asociere cu alte patologii ale căilor respiratorii. Bronşita acută se asociază des cu tusea măgărească şi rujeola. Bronşita cronică poate declanşa un emfizem pulmonar sau o bronşită obstructivă cronică.

Tratamentul infecţiilor respiratorii trebuie să se facă în funcţie de natura agenţilor patogeni, de forma de manifestare a bolii (acută vs. cronică) şi de segmentul afectat (căile aeriene superioare sau cele inferioare).

Tratamentul în bolile respiratorii cronice

Starea pacientului cu boală respiratorie cronică se poate îmbunătăţi prin evitarea factorului declanşator. Suplimentar, se pot folosi medicamente bronhodilatatoare.

Afecţiunile respiratorii obstructive cu manifestare cronică nu sunt însă vindecabile, iar tratamentul medicamentos se administrează toată viaţa pentru a ameliora simptomele.

Bolile respiratorii acute

O răceală simplă care evoluează fără complicaţii se vindecă de regulă în 4-10 zile. Dacă infecţia acută diseminează, boala se asociază cu anumite complicaţii care întârzie procesul de vindecare.

Bolile respiratorii cronice

În bolile respiratorii cronice simptomele pot să dispară temporar, dar episoadele de boală se succed la intervale regulate de timp. Afecţiunile cronice nu sunt în general vindecabile şi trebuie tratate medicamentos toată viaţa.

Infecţiile căilor aeriene superioare şi bronşita cronică sunt provocate în principal de viruşi, mai rar de bacterii. Datorită imunosupresiei, orice răceală de etiologie virală se poate complica cu o suprainfecţie bacteriană.

Există o serie de factori favorizanţi care pot agrava infecţiile virale sau bacteriene:

• epuizarea fizică;

• stresul;

• tulburările alergice ale cavităţii nazale şi faringiene;

• fumatul;

• poluarea;

Infecţiile acute ale căilor aeriene inferioare

Bronşita acută

Etilogie virală (90 %); foarte rar agentul infecţios este bacterian, mai ales în asociere cu tusea măgărească sau, secundar, în urma unei infecţii virale (rujeola).

Pneumonia

Etiologie bacteriană: Streptococus pneumonia, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Streptococul auriu; mai rar viruşi, paraziţi sau ciuperci.

Emfizem pulmonar acut

Cauzat de îngustarea bronhiolelor în criza de astm;

Infecţiile respiratorii cronice

Afecţiunile infecţioase cronice ale căilor respiratorii sunt: bronşita cronică, bronhopneumonia obstructivă cronică, astmul bronşic, emfizemul pulmonar cronic.

Bronhopneumonia obstructivă cronică (BPOC) se referă la o grupa de afecţiuni cu simptomatologie similară:

Bronşita obstructivă cronică; Emfizemul pulmonar cronic; Bronşita cronică cu manifestare astmatică;

Infecţiile obstructive cronice limitează respiraţia datorită proceselor inflamatorii şi nu sunt vindecabile.

Astmul bronşic

Este declanşat de alergii, noxe din mediu, viruşi, medicamente, suprasolicitare;

Consecutiv poate să apară un emfizem pulmonar.

Emfizemul pulmonar cronic

Este declanşat de fumat, bronşită cronică şi bronşită obstructivă cronică, poluare;

Bronşita cronică

Declanşată de fumat şi factori de mediu;

Vindecabilă în stadii incipiente;

Bronşita obstructivă cronică

Declanşată de fumat, poluare, tuberculoză pulmonară şi cancer;

Nu este vindecabilă;

Prevenţie

Profilaxia nonmedicamentoasă

Se recomandă ca prevenirea infecţiilor respiratorii să se facă prin întărirea pe cale naturală a sistemului imunitar, prin:

• Mişcare în aer curat;

• Dietă sănătoasă;

• Aport suficient de vitamine şi minerale;

Profilaxia medicamentoasă

Profilaxia medicamentoasă a infecţiilor respiratorii se face prin administrarea vaccinului antigripal. Totuşi, datorită faptului că tulpinile virusului se diversifică foarte repede, eficienţa vaccinului este scazută dacă nu se repetă în fiecare an.

Un alt vaccin important este cel pneumococic, care determină formarea de anticorpi împotriva agenţilor patogeni ai pneumoniei.

www.medicpneumolog.com

Comentarii


t vik

buna ziua. am un copil de 13 ani , cara tuseste f tare, am facut o radiografie in care scrie asa.....interstitiu usor intarit,mi a prescris medicul fluimucil 3 ml ,dexametazol 2 ml si ser fiziologic 2 ml pt inhalator si sirop ,nurofen pastille , prospan ,eurespal , erdomed ,rofedex sirop etc am incercat multe dar nu I ajuta nimic, tot tuseste. mi se spune ca are un mucus in bronhii si trebuie eliminat.va rog sa mi spuneti ce as putea sa I fac ,tuseste de mai multe luni .multumesc

April 12, 2015, 8:17 p.m.
0
1

Saptamana Medicala Administrator

Mergeti cu copilul la un consult de specialitate, la un medic pneumolog.

April 13, 2015, 9:36 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha