None

Sănătatea vine de la răsărit!

Presiunile exercitate din toate direcţiile asupra responsabililor din Sănătate devin tot mai mari.

Astfel, zilele trecute, peste 100 de asistenţi medicali, reprezentanţi ai Sindicatului Sanitas, au pichetat sediul Ministerului Sănătăţii, al Finanţelor şi Muncii pentru a cere salarii şi condiţii mai bune de muncă. Dinspre pacienţi, s-au înmulţit organizaţiile care luptă pentru drepturile celor cu boli grave. 7 bolnavi de cancer au câştigat recent în justiţie dreptul de a primi tratament gratuit, creînd o importantă deschidere în lupta pacienţilor pentru dreptul la sănătate. Pe de altă parte, producătorii de medicamente nu cedează solicitării Ministerului de scădere a adausurilor comerciale, într-un război surd şi de uzură, în care producătorii nu aduc medicamente de ultimă generaţie şi Ministerul nu are bani şi întârzie plăţile. Nici medicii nu trec printr-o perioadă mai liniştită. Ei lansează dezbateri pentru renunţarea la actualul sistem de coplată, în favoarea altuia prin care aceasta să le fie efectuată direct de pacient după terminarea consultaţiei, ca semn al aprecierii calităţii actului medical, stimulându-se astfel performanţa. Medicii din spitale fac şi ei discuţii să li se schimbe statutul de funcţionar public pe care îl au acum ca angajaţi la stat cu acela de practicant de activitate liberală şi să încheie cu spitalul contracte de prestări de servicii. Există de asemenea presiuni generate de începerea implementării în regim real a cardului de sănătate, care dă bătaie de cap tuturor: autorităţilor, medicilor, furnizorilor de software, pacienţilor şi chiar şi juriştilor, preocupaţi cu regimul datelor personale. Se pare că debirocratizarea medicinei se vrea şi nu prea.

Nici rezidenţii nu stau degeaba: vor gărzi plătite încă din primul an de rezidenţiat! Ce să mai înţelegem când aflăm că la concursul de rezidenţiat de la Cluj au fost mai puţini candidaţi decât locuri? Şi ultimii dar nu cei din urmă, medicii de familie sunt hărţuiţi prin tot mai numeroase programe de prevenire, control şi tratament a populaţiei, prin care să uşureze sarcina spitalelor. O lumină vine din partea Chinei, conform acordului de colaborare pe Sănătate, dar ar trebui învăţată limba chineză.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha