62
None

Nefrectomia laparoscopică Experienţa iniţială a Clinicii de Urologie Sf. Ioan

Obiective

Nefrectomia laparoscopică pe cale transperitoaneală este deja considerată ca fiind tehnica standard în abordul patologiei renale benignă şi malignă. Scopul acestei lucrări este analiza eficienţei, siguranţei şi complicaţiilor intra şi postoperatorii a nefrectomiei laparoscopice pentru patologia renală benignă şi malignă.

Material şi metodă

Lotul studiat a inclus 11 pacienţi la care s-a realizat nefrectomie laparoscopică : 5 cazuri cu rinichi distrus morfofuncţional (patologie benignă) şi 6 cazuri cu tumori renale maligne (pT1). Protocolul preoperator a inclus CT sau RMN cu substanţă de contrast (pentru patologia malignă), respectiv urografie intravenoasă şi scintigrafie renală (pentru patologia benignă). S-au urmărit: durata medie a spitalizării, durata medie a intervenţiei chirurgicale şi rata de complicaţii intra şi postoperatorii. În toate cazurile s-a folosit abordul transperitoneal. În toate cazurile s-a folosit linia de laparoscopie Karl Storz HD. Primele 8 intervenţii au fost asistate de un chirurg laparoscopist cu experienţă.

Rezultate

Durata medie a intervenţiei a fost de 178 de minute (interval 120 – 282 minute), inregistrând o pantă descendentă a timpului operator pentru cazurile necomplicate, de la 200 de minute pentru prima intervenţie, la 120 de minute pentru ultima intervenţie. Într-un singur caz (9%) - tumora renală T1 - a fost necesară convertirea, din cauza unei sangerări importante a unei artere renale accesorii. În alte 2 cazuri (18%) s-a inregistrat hemoragie semnificativă din hilul renal, care a putut fi controlată laparoscopic. Un caz (9%) de perforaţie a colonului ascendent, rezolvat laparoscopic prin sutura breşei în puncte separate. Nu s-au inregistrat complicaţii postoperatorii majore – 3 cazuri (27%) de infecţii urinare, remise sub antibioterapie ţintită. Durata medie de spitalizare a fost de 4,5 zile (interval 3-11 zile).

Concluzii

Nefrectomia laparoscopică pe cale transperitoneală pentru orice tip de patologie renală este o alternativă sigură, eficientă, cu un număr redus de complicaţii, atât intra cât şi postoperatorii. Experienţa operatorului în laparoscopie este extrem de importantă, ducând la minimizarea tuturor complicaţiilor şi la reducerea semnificativă a duratei actului chirurgical.

Mirciulescu V., Niţă Gh., Ginghină O., Goman L., Iordache N., Geavlete P.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha