În prezent, domeniul medical se confruntă cu un vid legislativ în ceea ce priveşte reglementarea instituţiei malpraxis-ului medical. Această lacună a legiuitorului duce la o practică medicală defensivă, dăunătoare atât pentru medic cât şi pentru pacient, izvorâtă din lipsa unui filtru de protecţie a medicilor în faţa cazurilor de malpraxis. Acuzaţiile de malpraxis au devenit în ultimul timp o rutină, iar medicilor li se creează o imagine negativă, chiar şi când aceste acuzaţii sunt soluţionate în favoarea lor.
Legislaţia care guvernează malpraxis-ul creează confuzie şi, din păcate, conţine o terminologie neadecvată, ce creează o falsă impresie cum că doctorul nu ar răspunde pentru faptele sale.
Prevederile ce reglementează malpraxis-ul pot fi găsite în mai multe texte de lege. Structurarea prevederilor legale într-o singură lege va aduce un plus subiectelor de drept vizate de aceste reglementări.
“Este foarte importantă stabilirea, în mod clar, a obligaţiilor medicului faţă de pacienţi, deoarece medicii, ca şi avocaţii, au o obligaţie de diligenţă, trebuie să depună toate eforturile şi să implice toate cunoştinţele şi mijloacele medicale pe care le deţin pentru a obţine un rezultat. Însă, atenţie, trebuie subliniat faptul că medicilor nu li se impune să obţină acel rezultat!
Există, totuşi, o categorie de medici a căror obligaţie faţă de pacienţi poate fi interpretată ca fiind una de rezultat, şi anume chirurgii, o categorie foarte expusă la procesele de malpraxis, datorită riscului cu care se confruntă zilnic, prin natura activităţii lor.”, explică Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.
Un caz de malpraxis medical care ar trebui analizat şi soluţionat de Comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, va fi în realitate anchetat şi soluţionat de instanţa penală, pe baza prevederilor de procedură penală. Cu toate acestea, Codul de Procedură Penală conţine o prevedere conform cărei hotărârea luata de comisie cu privire la un caz de malpraxis nu are putere de “lucru judecat” în faţa hotărârii instanţei penale.
În opinia noastră, actuala legislaţie lasă descoperiţi în faţa posibilelor cazuri de malpraxis medicii şi pacienţii în primul rând! Chiar dacă aceştia au semnat o poliţă de malpraxis, asiguratorul găseşte o modalitate legală prin care nu va fi obligat la plata sumei asigurate în cazul unui malpraxis. În acest caz, pacienţii vor încerca să recupereze prejudiciul de la medici, care adesea nu au mijloacele necesare să plătească. Medicii ar trebui să beneficieze de poliţe de asigurare pentru malpraxis care să le asigure în realitate riscurile şi să le permită să îşi desfăşoare activitatea fără constrângeri. Aceştia trebuie să fie asiguraţi cu adevărat, iar în cazul unui malpraxis asiguratorul să plătească pacientului suma corectă stabilită de instanţă de judecată, în limitele impuse de poliţa de asigurare.
Sursa: McGregor & Partners
http://www.mcgregorlegal.eu.
Vasile
Buna ziua,\r\n\r\nSpuneti-mi va rog, o prescriptie de ochelari in urma caruia acuitatea vederii s-a inrautatit considerabil, poate fi considerata un caz de malpraxis? \r\n\r\nMultumesc!
Feb. 9, 2017, 7:55 p.m.