45
None

Cancerul de rinofaringe - caracteristici generale

Cavumul sau rinofaringele este situat sub baza craniului, înapoia foselor nazale, anterior primelor două vertebre cervicale şi deasupra orofaringelui.

Cea mai comună formă de cancer al rinofaringelui este carcinomul rinofaringian. La copil, frecvenţa cancerului de cavum este de aproximativ 25% din cancerele cervico-faciale. Cancerul de rinofaringe are o etiologie multifactorială (factori de mediu, genetici).

Simptomatologia este frecvent de împrumut, prin atingerea structurilor de vecinătate şi prin caracterul ridicat de metastazare ganglionară cervicală, motiv pentru care diagnosticul tumorii primare este frecvent tardiv. Clinic se descriu 5 forme de debut: ganglionar, auricular, respirator nazal, neurologic şi ocular, manifestate prin adenopatie cervicală înalt situată, asimptomatică, surditate de transmisie unilaterală progresivă, acufene (zgomote sau vâjâituri în urechi), epistaxis (hemoragie nazală) recidivant , obstrucţie nazală progresivă, tulburări de deglutiţie, diplopie (vedere dublă), ptoză palpebrală (ochi leneş), dureri faciale faringiene, otalgie (durere în ureche), cefalee.

Fiind o zonă greu accesibilă vederii, necesită investigaţii complementare pentru precizarea localizării si extensiei tumorale, a caracterului histopatologic, a modalităţii de conduită terapeutică ulterioară: examen  clinic general, biopsii ghidate endoscopic sub anestezie locală sau generală, tomografie computerizată cu substanţă de contrast, RMN cranio-cervical cu substanţă de contrast, investigaţii pentru metastaze ganglionare, osoase, pulmonare, hepatice sau  cerebrale (PET/CT), examen hematologic, biopsie ganglionară cu examen histopatologic şi  imunohistochimie.

Principala indicaţie terapeutică o reprezintă iradierea tumorii de cavum şi a zonelor ganglionare în doze curative ( 65-70Gy) asociată (în funcţie de stadiul tumorii) cu chimioterapie adjuvantă / neoadjuvantă / concomitentă, în scopul diminuării riscului de metastazare la distanţă. Modalităţi de iradiere: radioterapie clasică pe cale externă, radioterapie hiperfracţionată accelerată, brahiterapie endocavitară sau intratumorală, radioterapie stereotactică, conformaţională 3D sau modulată. Alte terapii asociate: chirurgia adenopatiilor cervicale, chirurgia de reducţie tumorală (RT), imunoterapia, tratametul otitei seroase, tratament adjuvant.

Supravegherea după tratament

Aceasta este mixtă (ORL-oncologie), clinică şi paraclinică, cu minim o endoscopie (la 3 luni în primii 2 ani, la 6 luni până la 5 ani apoi anual) şi un examen RMN cap şi gât (la 3 luni după RT şi apoi anual). Majoritatea recurenţelor apar în primii doi ani după tratament. Rata de supravieţuire la 5 ani este mai mare pentru cancerele din primele două stadii, pentru carcinomul nediferenţiat de tip 3 sau limfomul malign.

Comentarii


Isac dumitru

Buna ziua tatal meu a murit de neoplasm rinofaringian la 47ani va rog credeti cai posibil ca si noi copii sa ne inbolnavim de aceiasi maladie ..va multumesc

July 9, 2017, 1:06 p.m.
2
2

Mihaela

Dumnezeu sa il odihneasca!!ma puteti ajuta si pe mine va rog din suflet cu mai multe detalii legate de acest tip de cancer ...tatal meu are tumoare de cavum adica rinofaringiana stadiul 4..si as vrea sa stiu la ce sa ne asteptam

July 19, 2017, 5:37 p.m.
9
2

Dumitru Dragos

Buna Mihaela, am aceiasi situatie cu mama cred cel putin ca e aceiasi situatie pentru ca a fost diagnosticata cu tumoare de cavum dar inca nu stim de care fel.urmeaza sa faca biopsia.am tot cautat forumuri dar din ce gasesc este o tumoare mai rara.daca poti sa mi spui te rog care sunt urmarile.multumesc din suflet.sanatate multa va doresc din suflet.

Feb. 16, 2018, 5:30 p.m.
1
1

Ionela Stroie

Buna,rnO prietena de.a mea in varsta de 20 de ani a fost diagnosticata acum aproximativ un an cu o tumora de maligna rinofaringe (cancer sever aflat in stadiul 3). A urmat tratament la noi in Romania dar corpul ei nu a acceptat pana la capat tratamentul si medicii au decis sa faca o pauza. In momentul de fata aceasta fata se afla la o clinica din turcia, iar acolo au diagnosticat.o cu, cancer de rinofaringe stadiul 4 metastazat la vertebra L2.rnCaut niste informatii cu privire la boala ei deoarece am fost foarte afectata de vestea primita si daca are sanse de vindecare ( ea avand o suma de bani stransa cat pentru o sedinta de tratament), sau cat poate dura sau in cel mai nefericit caz cat mai are de trait! rnVreau sa o ajut financiar si sper sa gasesc oameni cu suflet bun care sa o ajute cu oricat de putin deoarece pentru ea inseamna enorm.rnMultumesc frumos!

Feb. 23, 2018, 8:33 p.m.
3
0

Madalina

Tatăl meu a fost diagnosticat cu Tumora de cavum. Dacă aveți nevoie de ceva sfaturi, mail ul meu este madalinadobrica96@yahoo.ro

March 2, 2018, 11:45 p.m.
0
0

Gabriela

Eu am fost diagnosticată cu neoplasm rinofaringian la vârsta de 16 ani în stadiul III și am urmat mai multe ședințe de chimioterapie si radioterapie la Cluj-Napoca. Tratamentul a fost greu de suportat dar am trecut cu bine iar acum am 23 de ani, sunt studentă și duc o viață normală. Doresc tuturor persoanelor care au trecut sau care trec prin această boală optimismul și încrederea cu care am luptat eu!

Sept. 17, 2019, 6:35 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha