Te simţi obosit, lipsit de concentrare şi nu te gândeşti decât la câte ore au mai rămas până la următoarea porţie de somn, deşi soarele a început să dea semnalul renaşterii naturii? Probabil suferi de efectele asteniei de primăvară, o paletă de simptome care ne afectează de regulă în momentul în care organismul, slăbit pe perioada iernii, încearcă să îşi reintre în ritm şi să îşi refacă rezervele de energie.
Efectele asteniei trec de regulă în câteva săptămâni, însă putem accelera acest proces, întărindu-ne în acelaşi timp sănătatea, dacă ţinem cont de sfaturile de mai jos.
Magneziu plus vitamina B6
Suplimentarea nivelului de magneziu şi a complexului de B-uri, în special B6, te va ajuta să îţi echilibrezi sistemul nervos şi muscular, să îţi reglezi somnul şi îţi va oferi un plus de energie. Pe lângă suplimentele alimentare, magneziul se regăseşte în nuci, fasole, peşte, banane şi ciocolata neagră, iar diferitele variante de vitamina B sunt întâlnite în cantităţi mai mari în legumele verzi, cerealele integrale, lactate şi ouă.
Vitamina D
Soarele joacă un rol extrem de important în producţia vitaminei D, iar zilele scurte şi noroase ale iernii au contribuit la epuizarea acestui element vital. Efectele deficienţei de vitamina D variază de la dureri musculare şi osoase, depresie, letargie, transpiraţie excesivă şi oase fragile şi până la probleme mai complexe, ce afectează sistemul circulator şi imunitar.
Începe cât mai curând un program de exerciţii fizice moderate în aer liber, fie că e vorba despre o plimbare cu bicicleta, alergat sau o simplă plimbare mai alertă. Pe lângă expunerea la soare, care stimulează producţia vitaminei D, vei beneficia şi de efectele unui plus de serotonină, “hormonul fericirii”. Tratezi astfel atât problemele fizice cât şi pe cele latura emoţională.
Vitamina D poate fi menţinută la valori optime şi cu ajutorul suplimentelor şi a unei alimentaţii ce conţine alimente precum gălbenuşuri de ou sau diferite varietăţi de peşte (ton, somon, sardine).
Fier
Lipsa fierului poate fi şi ea una dintre cauzele stării de oboseală şi lipsei de concentrare, acest element jucând un rol important în formarea hemoglobinei şi în funcţionarea eficientă a sistemului imunitar. Studiile au demonstrat că suplimentarea cu fier ajută la eliminarea stărilor de oboseală cronică chiar şi în cazul persoanelor care nu suferă de anemie. Fierul se regaseste in legume verzi, carne şi diferite fructe. Pentru o mai bună absorbţie este recomandată asocierea cu vitamina C.
Vitamina C
Recunoscută pentru rolul ei în întărirea sistemului imunitar, vitamina C favorizează şi utilizarea oxigenului în celule, rezultatul fiind un plus de energie. De asemenea, stimularea sistemului imunitar creşte protecţia în faţa afecţiunilor de sezon, care au şi ele un impact negativ asupra stării generale din această perioadă. Apelează la suplimente sau la fructe şi legume proaspete, bogate în această vitamină, cum ar fi cătina, ananasul, broccoli citricele sau fructele de pădure.
Guarana, gingseng, ceai verde
Suplimentarea energiei poate fi făcută pe cale naturală şi apelând la plante şi substanţe recunoscute pentru aceste calităţi. Guarana, spre exemplu, o plantă ecuatorială cu puternic rol stimulant este bogată şi în elemente precum calciu sau magneziu, iar gingsengul te va ajuta să îţi îmbunătăţeşti performanţele fizice şi mentale. Acesta are rol antioxidant, iar conţinutul de cofeină îţi va porni motoarele, în special dimineaţa.
Suplimentarea cu nutrienţi trebuie să completată de un consum suficient de apă, de mişcare şi de un program organizat ce lasă loc şi pentru suficientă odihnă.