47
None

Câteva aspecte ale cataractei pe care toată lumea trebuie să le cunoască

Cataracta este o afecţiune des întâlnită la persoanele peste 65 de ani. Studiile arată că aproximativ 70% dintre persoanele care depăşesc această vârstă dezvoltă cataractă. Dacă facem un calcul simplu, înseamnă că aproximativ 2 din 3 persoane fac cataractă după 65 de ani. Am observat că foarte mulţi pacienţi nu cunosc această afecţiune şi simptomele ei şi, mai grav, nu ştiu că rezolvarea este simplă. Deşi singura modalitate de tratament este operaţia, adică schimbarea cristalinului natural "bolnav" cu unul artificial, intervenţia chirurgicală este simplă şi fără riscuri, atât timp cât pacientul respectă indicaţiile medicului. Mai mult, avem şi în România aparatură şi tehnici operatorii de ultimă generaţie, precum şi cristaline artificiale dintre cele mai bune. Un alt lucru pe care pacienţii nu îl cunosc este că operaţia de cataractă trebuie făcută la timp, atunci când dispare confortul vizual. Cu cât trece mai mult timp, cu atât pot apărea complicaţii şi operaţia va fi mai dificilă. Iar dacă trece mult prea mult timp, cataracta duce la orbire.

Eu mereu le spun pacienţilor mei, mergeţi la medic atunci când observaţi modificări ale modului în care vedeţi. Rezolvarea este simplă şi este păcat să staţi aşa. La fel, duceţi-vă părinţii sau buncii la medic, le puteţi reda vederea, nu are sens să stea în întuneric, daca se poate rezolva si pot vedea bine.

Dar ce se întâmplă de fapt în cazul cataractei? Cristalinul natural începe să îşi piardă transparenţa şi astfel vederea începe să scadă progresiv, apare vederea înceţoşată, greoaie, neclară, intoleranţa la lumină (naturală sau artificială), disconfortul vizual cauzat de lumina farurilor din trafic, vederea dublă. Tulburările de vedere cauzează dificultăţi în desfăşurarea activităţilor zilnice, iar pacienţii simt tot mai des nevoia de a-şi schimba ochelarii, pentru că au impresia că li se schimbă dioptriile.

Când se ajunge în acest stadiu, trebuie mers la medicul oftalmolog. Se face un consult general şi câteva investigaţii oftalmologice, pe baza cărora medicul recomandă tipul de cristalin potrivit. Apoi, pacientul trebuie să mai facă şi câteva analize de sânge, precum consult cardiologic, EKG şi analiza secreţiei conjunctivale. Sunt importante şi celelalte afecţiuni de care suferă pacientul şi alte tratamente pe care le urmează în acel moment. Pe baza tuturor acestor informaţii, medicul oftalmolog şi medicul anestezist vor decide dacă este nevoie să fie întrerupte alte tratamente medicamentoase sau nu. Deci important este să îi spuneţi medicului întregul istoric medical.

Alegerea cristalinului artificial se face în funcţie de afecţiunile asociate de care suferă pacientul (degenerescenţa maculară, retinopatie diabetică, glaucom, miopie mare, presbiopie, astigmatism etc.) şi de rezultatele vizuale pe care şi le doreşte pacientul. În România, avem orice tip de cristalin care există în acest moment pe piaţa internaţională, astfel pacienţii se pot opera aici, în ţară, şi pot avea cele mai bune rezultate. Mai mult, aparatura şi tehnicile operatorii sunt de ultimă generaţie.

Urmează operaţia! Pentru prevenţia infecţiilor, se începe, cu două zile înainte de operaţie, un tratament cu antibiotic, cu picături şi pastile. Operaţia de cataractă este simplă, nu necesită internare şi se face cu anestezie locală, pacientul este conştient pe tot parcursul operaţiei, dar nu simte durerea. Ochii se operează în zile diferite, niciodată ambii ochi în aceeaşi zi. După operaţie, pleacă acasă pe picioarele sale.

Simplu, uşor, rapid, cu riscuri minime, fără complicaţii! Pe site-ul  www.cataracta.ro  găsiţi informaţii despre cataractă, simptomne, tipurile de cristaline, despre tehnicile operatorii, despre perioada de dinainte şi după operaţie.

Comentarii


Cosmina

Domnul Doctor am o intrebare pentru dumneavoastra daca doriti sa ma ajutati am fost operată de cataracta avand si miopie forte minus 16 dioptri dupa operatie vedeam sută la sută eram extrem de fericita dar acum am facut cataractă secundară si nu mai vad asa bine am inteles ca daca fac operația laser riscul este foarte mare sa fac dezlipire de retina tinând cont ca ochi sunt cu miopie forte sunt foarte speriata ce credeti dumneavoastra ca ar trebui sa fac multumesc !!!

April 30, 2017, 9:05 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @Cosmina, Pentru a imbunatati vederea trebuie sa faceti laser yag, chiar daca va asumati riscul. Altfel vederea va scadea, cataracta secundara va evolua si va fi nevoie de o intensitate mai mare a laserului, deci traumatism mai mare, deci risc mai mare. Multa sanatate!

May 4, 2017, 12:23 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha