None

Medicina devine mai pe înţelesul pacientului

 
Ultimii 50 de ani au adus schimbări în tehnologiile medicale, uneori de-a dreptul dramatice, care au făcut ca activitatea medicului să aibă astăzi foarte puţine în comun cu ceea ce se făcea acum o jumătate de secol. Este ceea ce medicii înşişi, indifferent de specialite, ne spun direct sau uneori scriu pe propriile bloguri. Dentistul meu, de exemplu, pe care nu-l mai văzusem de 10 ani mi-a spus că nu mai lucrează cu aproape nici unul din materialele pe care le folosise înainte.
 
La fel, un medic ATI scria uneva că “morfina şi atropina, pe de o parte, intubaţia traheală şi rahianestezia, pe de altă parte, sunt patru puncte care unesc generaţii de medici ATI, dar sunt folosite complet altfel în prezent faţă de acum 50 de ani”.
 
Cea mai mare conferinţă despre inovaţie în sănătate, WISH summit 2015, s-a desfăşurat luna trecută în Qatar, la Doha. Selecţia inventatorilor a ţinut cont de posibilitatea de acces “public” la tehnologia medicală modernă. Cea mai impresionantă prezentare a fost aceea a unui smartphone a carui cameră foto poate realiza examinări specifice diagnosticării cataractei, glaucomului şi altor patologii oftalmologice. Imaginile obţinute (de o calitate remarcabilă) pot fi trimise din cel mai izolat sat în cabinetul oricărui oftalmolog din Capitală. Este un nou mod de comunicare medic-pacient.
 
Dar, explozia tehnologică şi internetul au şi alte consecinţe în ceea ce priveşte relaţia medic-pacient. Acum pacientul este mai bine pus la punct cu detaliile maladiei sale, lucru pe care îl vedem de multe ori în corespondenţa zilnică pe care o avem online cu unii cititori. Acest lucru nu trebuie să ştirbească autoritatea medicului. Datoria acestuia devine aceea de a explica mai bine ceea ce pacientul deja aflase şi de a-l ajuta să ia hotărârea corectă în legătură cu variantele terapeutice existente.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha